Într-o lume în care, în epoca Harry Potter, o mare parte din vânzarea de cărți e acaparată de literatura Young Adult, fiecare lansare a acestui gen e întâmpinată, în mod ironic, cu anticipație și sprâncene ridicate a dispreț, în același timp. Prin urmare, să ajungi să atingi atât sufletele cititorilor, cât și pe cele ale criticilor, concomitent, e o misiune ușoară și totodată extrem de dificilă pentru un roman dedicat tinerilor adulți.

Toată complexitatea pe care ți-am descris-o mai sus descrie la perfecție Cartea Săptămânii noastre, „Elias și spioana cărturarilor”, de Sabaa Tahir. Primul titlu dintr-o serie de 4 cărți, al cărui ultim roman va fi publicat în cursul anului viitor, se lansa inițial ca o operă de sine stătătoare, dar devenea instant bestseller New York Times. Apărea pe piață în aprilie 2015, iar până în octombrie fusese deja tradus în 30 de țări, cu drepturile de ecranizare vândute în 2014 către Paramount Pictures, într-un proiect ce îl are la cârmă ca producător pe Mark Johnson (Breaking Bad, Cronicile din Narnia).

Ți-am oferit aceste informații nu din dragoste de trivia, ci pentru a reliefa încă o dată cât de consistentă este cartea noastră de azi. Noi considerăm că, de data aceasta, decizia studiourilor cinematografice de a oferi proiectul unui om care s-a ocupat de unul dintre cele mai inteligente și cinice seriale ale tuturor timpurilor, dar și de un fantasy plin de imaginație, este excelentă. Și background-ul autoarei pune însă în relief această bogăție de influențe: Sabaa Tahir are părinți pakistanezi, s-a născut în Marea Britanie și a copilărie în deșertul Mojave din America, fără televizor, ci înconjurată de cărți. Pitoresc? Exact cum am putea descrie în primul rând romanul său de debut.

„Elias și spiona Cărturarilor” (în original, „An Ember in the Ashes”) e un un roman fantasy inspirat atât de Roma Antică, dar și de superbele legende ale Orientului. Cei doi protagoniști dau și titlul cărții în română, deși Laia, cea care deschide paginile romanului, e doar reprezentantă prin ceea ce va fi „Spioana Cărturarilor”. Tahir ne invită într-o lume imaginară, Serra, un Imperiu dominat de legea Marțială, în care Cărturarii, o categorie caracterizată odinioară de inteligență și cultură, a fost cucerită și este acum condusă de Războinici, soldați letali, brutali și violenți. Într-un conflict ce amintește de „duelurile” dintre Sparta și Atena, Cărturarii au fost aduși la condiția de sclavi, fiind permanent ameninţaţi cu tortura și moartea în cazul în care încearcă să se revolte, alăturându-se fragilei Rezistențe. Nu li se mai permite nici măcar să învețe să citească, într-o tentativă rece de a li se distruge cu totul identitatea și de a fi reduși la condiția de sclavi.

Laia face parte din această categorie oprimată. Trăiește alături de familia ei, ajutându-și bunicul să prepare leacuri și bunica să umple borcanele cu gem delicios, pe care îl vinde apoi. Doar fratele ei, Darin, nu pare să se integreze în acest tablou în mod ciudat idilic: lipsește zilele de acasă și e fascinat de tehnica militară a Războinicilor, atât de avansată încât a creat arme ce pot ucide trei oameni deodată. Atunci când Darin apare în compania unui caiet ce ilustrează perfect schițele acestor arme de temut, cei mai înfricoșători soldați ai Războinicilor, Măștile, vin să îl aresteze, îi ucid bunicii și îi permit doar Laiei să fugă. Înciudată de gestul său laș, fata pornește în misiunea de a-și salva fratele, căutând membrii Rezistenței cu care e sigură că Darin colaborase. După o plimbare terifiantă prin Catacombe, atât de diferită de paginile cel mai adesea roz ale literaturii Young Adult, Laia îi descoperă pe rebeli și obține promisiunea eliberării fratelui său cu condiția de a se infiltra ca spioană pe lângă cea mai periculoasă femeie din lume, Comandantul de la Blackcliff, Academia unde sunt pregătite Măștile despre care îți povesteam mai sus.

Aici îl regăsim pe cel de-al doilea protagonist al nostru, Elias Veturius. E cel mai sclipitor elev de la Blackcliff și cel care își dorește cel mai puțin să se afle acolo. În chiar primele pagini suntem martori la încercarea sa de a dezerta, oprită de cea mai bună prietenă a sa și singura fată de la Academie, Helene. Elias e fiul groaznicei femei-Comandant despre care ți-am vorbit mai sus și urăște cu patimă violența în care a fost crescut, așa cum e la rândul său detestat de cea care i-a dat viață și l-a abandonat apoi în deșert. Băiatul rezistă în ultimele zile înainte de absolvire și de transformarea sa într-o Mască doar pentru că speră că își va obține libertatea fugind, dar este angrenat curând într-o competiție pentru a ocupa locul viitorului Împărat, la care participă doar după ce un Profet, magician nemuritor al Imperiului, îi promite că numai acest gest îi va oferi ceea ce își dorește.

Laia și Elias se întâlnesc în decorul cutremurător, întunecat de la Blackcliff. Ea e o sclavă spion cu interese ascunse, iar el un viitor conducător de temut. Se află la poli opuși ai societății, și, totuși, niciunul dintre ei nu e liber.

Cu siguranță, discerni aici schița unei povești de dragoste pe care nu o vom nega, dar despre care suntem mulțumiți să îți garantăm că nu reprezintă nici pe departe miezul suculent al cărții. Deși e un roman pentru cititorii tineri, „Elias și spioana cărturarilor” pune mai degrabă accent pe ideea de libertate versus opresiune, pe lupta dintre bine și rău, pe onoare și curaj, în opoziție cu opresiunea și violența. Deși nu neglijează nici factorul sentimentelor, Sabaa Tahir oferindu-ne nu unul, ci două triunghiuri amoroase, acestea nu cântăresc nici pe departe atât de mult ca într-un fantasy tradițional. E adevărat că atracția dintre Laia și Elias e instantanee, dar niciunul dintre ei nu renunță la ce e și ce își dorește doar pentru că l-a cunoscut pe celălalt, ceea ce e, cu siguranță, revigorant, mai ales pentru un roman de acest gen.

Te avertizăm, în schimb, că debutul Sabei Tahir e unul violent, brutal. Nu porni la drum cu inima împăcată, așteptându-te la o carte duioasă pentru adolescenți, pentru că nu e nici pe departe așa. Cel mai malefic personaj al său nu ezită să scoată ochiul unui copil de cinci ani pentru a pedepsi un alt sclav, iar aluziile la viol sunt la ordinea zilei. În primele pagini ale cărții vei experimenta moartea violentă a doi bătrâni, bunicii Laiei, iar peste doar câteva scene un băiat de 10 ani este biciuit până la moarte. Sabaa Tahir nu are nici cea mai mică intenție să ne menajeze!

Ceea ce face ca magia care sclipește în inima cărții să fie și mai luminoasă. Inserțiile de supranatural sunt remediul perfect pentru brutalitatea sa. Scriitoarea ia o decizie genială: aceea de a se detașa de ambientul distopic sau de contextul medieval în care sunt plasate majoritatea romanelor fantasy ale momentului și de a plonja în schimb în plin Orient. Acțiunea cărții se desfășoară într-un deșert, cu aromă de condimente, bucăți de oglinzi țesute pe rochiile femeilor și legende magice cu djini și efriți. Nu credem că exagerăm atunci când spunem că „Elias și spioana cărturarilor” e poate cea mai bună contopire literară între Orient și Occident a ultimilor ani, între „O mie și una de nopți” și „Urzeala tronurilor”, ceea ce spune multe despre valoarea acestei cărți.

Magie, misticism, supranatural, alături de brutalitate, război, politică, Roma Antică și imperii militare: iată rețeta unei cărți Young Adult pornită să cucerească lumea. Adaugă în ecuație dragostea, legăturile de familie, dualitatea libertate-opresiune, care nu pare să ne părăsească niciodată aria preocupărilor, și personaje rotunde, perfect trasate, atât de bine caracterizate încât par alcătuite nu din hârtie și cerneală, ci din carne și sânge.

Recomandarea noastră? Citește „Elias și Spioana cărturarilor” (și continuările) înainte de a fi transformate în film și de a deveni fenomen ce cauzează isterie!

Tu ce părere ai? Ai citit Cartea săptămânii noastre, „Elias și Spioana cărturarilor”? Dacă da, ce părere ți-a făcut?