Guillaume Musso este de șapte ani încoace cel mai bine vândut scriitor francez contemporan, iar secretul său pare să constea în modul cum stăpânește arta suspansului, în stilul narativ și în construcția personajelor. În cazul acestora din urmă există adesea un abis între prima impresie și tenebrele care se ascund în istoria de viață sau psihologia lor.

„Fata și noaptea” este cel mai recent roman al autorului tradus în peste 40 de limbi. Și în această carte, Guillaume Musso folosește „artileria grea” a suspansului, căreia nu-i va rezista niciun cititor. La finalul fiecărui capitol există câte un eveniment care nu-ți dă pace și te îmbie să mai citești încă vreo câteva pagini, pentru a vedea „ce se întâmplă”.

Romanul „Fata și noaptea” se desfășoară pe două planuri, în iarna lui 1992 și în primărava lui 2017. O iubire pasională, care nu poate fi uitată, o crimă care a avut loc în urmă cu 25 de ani, o vinovăție purtată tot atâta timp și împărțită între trei prieteni sunt pilonii pe care Guillaume Musso structurează acțiunea acestui roman.

„Problema nopții rămâne nerezolvată. Cum să o depășești?”. Autorul folosește citatul din Henri Michaux ca motto al cărții sale. Iar noaptea este folosită în roman ca un simbol puternic al unei vieți trăite în anxietate și regrete, agățat de un trecut care nu vrea să rămână în urmă, dar și al pasiunii, „seducția arzătoare și distructivă a Nopții.

Thomas, un scriitor de renume mondial, se întoarce în Antibes, pe Riviera Franceză, pentru cea de-a 25-a aniversare de la absolvire. Gestul este oarecum neașteptat, pentru că Thomas – „un băiat altfel decât toți ceilalți”, cum era considerat în adolescență – s-a îndepărtat de locurile natale de mulți ani și aproape nu mai ține legătura cu familia. Este un bărbat inteligent și șarmant, însă însingurat, din motive pe care doar el le știe. La reuniune, Thomas îl reîntâlnește pe Maxime, cel mai bun prieten al lui de 25 de ani, în ciuda distanței fizice dintre ei. În primele pagini ale cărții aflăm secretul care-i unește pe cei doi prieteni. Clădirea liceului pe care l-au absolvit urmează să fie renovată. Iar problema care poate distruge carierele și viețile lui Maxime și Thomas este un secret bine ascuns între zidurile ei – cadavrul unui bărbat ucis în urmă cu 25 de ani, profesorul de filozofie Alexis Clement. Vinca Rockwell, o tânără de 19 ani, este, de fapt, motivul crimei. „(…) a existat la liceul Saint-Exupery din Sophia Antipolis o fată fascinantă, care îi înnebunea pe cei cărora le permitea să intre în viața ei. Pentru că, atunci când erai cu ea, aveai impresia smintită că însăși existența ei era un răspuns la această întrebare pe care ne-o puneam cu toții: cum să trecem prin noapte?” Vinca este o prezență magnetică, are o personalitate solară, iar Thomas, care a avut o relație cu ea, nu a putut să o uite niciodată. Se presupune că Vinca a fugit în urmă cu 25 de ani cu profesorul Alexis Clement. Însă Thomas și Maxime știu că acest lucru nu poate fi adevărat.

Dispariția Vincăi a transformat-o pe aceasta într-o legendă, la fel de vie și după 25 de ani de la dispariție, o personalitate admirată și de noile generații de fete de la liceul Saint-Exupery.

Guillaume Musso ne provoacă: ne vorbește despre crimă și autorii ei în chiar primele pagini ale cărții. În restul de încă 300, ne va dezvălui secrete ale unor personaje aparent oneste și va merge dincolo de ceea ce se poate observa la prima vedere. Vom căuta adevărul alături de el, dar „adevărul e arareori ceea ce pare a fi și, în acest caz anume, el nu va aduce nici ușurare, nici doliu eliberator, nici dreptate cu adevărat. Adevărul nu va atrage după sine decât nefericire, vânătoare de oameni și calomnie”. Cine se încumetă să-l însoțească pe Guillaume Musso pe acest drum.

Vouă vă place cum scrie acest scriitor francez?