Atunci când își publica pentru prima dată cartea, în 2011, în Japonia, Marie Kondo nu bănuia probabil că va deveni protagonista unui fenomen nemaiîntâlnit. Și totuși, în 2014, cartea ei „Magia ordinii”, era lansată în America și Europa și devenea un bestseller cu vânzări record. În 2015, Kondo era inclusă de revista Times printre cele mai influente 100 de persoane din lume, iar succesul ei părea să fi atins apogeul, cel puțin în ceea ce privește prima sa carte publicată.

Însă KonMari, așa cum i se spune, a demonstrat că alegerea cuvântului „magie” în titlul cărții sale a fost mai mult decât întemeiată. La 4 ani după ce cartea sa motivațională era pe culmile succesului, japoneza de 34 de ani încheia un deal cu gigantul Netflix, iar pe 1 ianuarie 2019 apărea primul episod din Tidying Up, un show în care autoarea vizita case de americani aflate în mare nevoie de o organizare pentru a-i învăța cum să își facă curat în locuință și în viață. De 2 luni încoace, Marie Kondo e mai populară ca oricând, a devenit senzație pe Internet, iar emisiunea sa e una dintre cele mai iubite.

Sunt numai câteva dintre motivele pentru care am ales ca azi să îți prezentăm la Cartea săptămânii „Magia ordinii” de Marie Kondo. Cu titlul său întreg „Magia ordinii. Senzaționala metodă japoneză de a-ți elibera și organiza casa”, cartea e, în esență, un manual despre cum să faci ordine, sau cel puțin la prima vedere. Imediat după, Kondo îți va arăta cum ordinea și echilibrul din propria casă se vor răsfrânge asupra celorlalte aspecte ale vieții, fie că e vorba despre profesie, dragoste sau împlinirea personală, și vor echivala cu un veritabil detox.

Încă din primele pagini, Kondo nu se sfiește să demonstreze că e cea mai potrivită voce de care să asculți dacă vrei să îți cureți casa și spiritul la început de an. Autoarea amintește în treacăt că a ajutat sute de clienți să își reorganizeze casa și viața, și că niciunul dintre aceștia nu a suferit ceea ce ea numește „recădere”, respectiv nevoia de a apela din nou la serviciile sale. Un factor care s-ar putea dovedi nociv pentru o afacere, dar care, în contextul a ceea ce face Kondo, e cu adevărat un succes. Iar dacă încă mai suspectezi că lucrurile nu ar sta astfel, întrutotul, autoarea ne asigură că are o listă de așteptare de-a dreptul impresionantă și că recunoscătorii ei clienți nu mai podidesc cu mulțumirile la adresa „celei care le-a schimbat viața”. Dacă aceste reușite însumate nu reprezintă cea mai bună definiție a succesului, nu știm ce o face.

Poate părea oarecum pueril să lansezi o carte despre „a face ordine”. Nu e ceva ce e înscris, până la urmă, în codul genetic al fiecărei persoane? Majoritatea dintre noi desfășurăm aceste activități încă de când eram mici, atunci când părinții ne certau pentru starea dezastruoasă a camerei noastre. Și totuși, punctează Kondo, câți dintre noi pot afirma cu mâna pe inimă că li s-a arătat vreodată, în mod concis, cum să facă ordine? Deși azi există cursuri în care poți deprinde orice, de la yoga la artele bucătăriei, nimeni nu te învață cum să faci ordine.

Ceea ce pare a fi o breșă pe care o femeie inteligentă a exploatat-o în mod genial se transformă într-un adevărat manual de viață pe care majoritatea cititorilor, mai ales cei sceptici, ajung să îl devoreze fără voia lor. Kondo ne îndrumă blând și cu înțelepciune pe drumul propriilor greșeli. Astfel, din primele rânduri, ea spulberă două preconcepții adânc înrădăcinate în cultura noastră: aceea că nu poți face ordine dintr-odată și că pentru liniștea ta e recomandat să îți segmentezi activitatea și să o împarți pe zile, dar și că nu putem atinge perfecțiunea în ceea ce privește ordinea și curățenia și că nici nu e cazul să ne batem capul cu ea.

Greșit, subliniază Kondo, rememorând propriile eșecuri în domeniu. Relatarea și exemplele personale salvează „Magia ordinii” de la a deveni o lucrare abstractă, una în care ești certat constant pentru că nu ești capabil să îți controlezi propria existență.

Care e însă cea mai bună metodă de a face ordine, dacă exemplele de sus sunt erori terifiante? Kondo face distincția între ordinea pe care o vei realiza zi de zi și care nu se încheia niciodată, cel puțin atât timp cât vom folosi obiectele, dar care nu durează mai mult de câteva minute, și ordinea ca eveniment special, ce are loc o singură dată în viață.

Iar acest proces unic trebuie să înceapă cu descotorosirea de toate obiectele care sunt în plus. Nu comite greșeala de a începe să arunci ce nu îți mai trebuie sau de ce nu mai ai nevoie, spune autoarea, perturbând apoi acest ciclu pentru a aranja la loc ce ai păstrat, deoarece nu vei face decât să „strici magia”. Metoda KonMari este în schimb extrem de exactă și reprezintă unica șansă de a scăpa odată pentru totdeauna de nesuferita necesitate de a face ordine.

Primul sfat al noului guru al lumii occidentale? Începe să faci ordine pe categorii, nu pornind de la o anumită încăpere. De ce? Presupunând că tocmai ai terminat de aranjat dormitorul, vei intra în baie, unde vei găsi un nou depozit de cosmetice asemănător cu ceea ce tocmai ai terminat de ordonat. Te vei reîntoarce astfel la cercul vicios, fără a reuși să închei niciodată socotelile.

Varianta corectă, în opinia lui Marie Kondo, este să faci ordine pornind de la cele mai ușoare categorii, cele care nu îți provoacă prea multe sentimente, și să continui cu cele mai dificile. Succesiunea ideală e următoarea: haine – cărți – hârtii – diverse obiecte – obiecte cu valoare sentimentală – suvenire.

Și aici intervine cea mai interesantă parte a cărții, cea care a transformat de fapt „Magia ordinii” într-unul dintre cele mai surprinzătoare și mai aclamate bestseller-uri ale ultimei perioade. În cuvintele autoarei însăși, iată despre ce e vorba: „Din această experiență, am tras concluzia că modul cel mai bun de a alege ce să păstrezi și ce să arunci este să iei în mână fiecare obiect și să te întrebi: „Îmi inspiră bucurie?”. Dacă da, păstrează-l. Dacă nu, aruncă-l”.

Iată cum acțiunea de a face ordine se transformă într-o practică spirituală pe care mulți o consideră la fel de eficientă și de profundă precum meditația. Ca să decizi ce păstrezi și ce nu, Kondo îți sugerează să aduni toate obiectele pe podea, să le iei în mână, unul câte unul, și să aștepți să te cuprindă fiorul de bucurie. Ceea ce ne poate aduce la situația ca o iubitoare de pantofi să aibă o casă ordonată ce adăpostește nu mai puțin de 100 de perechi, iar un devorator de cărți precum noi să își umple camera numai cu comori literare. Recunoaștem că începem să înțelegem!

Tocmai această abordare ce pune accent pe emoții și pe sentimente i-a atras lui Kondo cele mai multe critici, dar și cele mai înalte elogii. La prima vedere, poate părea de-a dreptul amuzantă ideea de a atinge obiecte și de a te despărți de ele mulțumindu-le pentru ceea ce ți-au oferit sau pentru lecția pe care ți-au predat-o (nimic nu e nefolositor, spune autoarea, chiar și tricoul pe care nu l-ai purtat niciodată te-a învățat ce anume nu ți se potrivește), dar cu timpul întreg procesul va căpăta valoarea unei revelații. Altfel spus: „Dacă obiectele ar avea sentimente, ele sigur n-ar fi fericite. Eliberează-le din închisoarea în care le-ai alungat. Ajută-le să plece de pe acea insulă părăsită unde le-ai exilat. Lasă-le să plece cu recunoștință. Și tu, și lucrurile tale vă veți simți liberi și revigorați când vei fi terminat de făcut ordine”.

După ce ai reușit astfel să îți eliberezi viața și casa de tot ce în plus sau inutil, Kondo te învață în a doua parte a cărții cum să depozitezi ceea ce ai păstrat. Firește, și acest ritual presupune grija față de obiecte și tratarea lor cu recunoștință, ca în cazul unor ființe umane, însă vei constata cât de curând că ideea nu ți se mai pare atât de ridicolă. Simplitatea și mai ales pasiunea cu care autoarea ne ține lecții, fără a critica, sunt responsabile de această extraordinară reușită. Dacă nu ne crezi, urmărește câteva minute din show-ul de pe Netflix și vei descoperi că una dintre cele mai influente femei ale momentului are o personalitate extrem de plăcută, caldă și sociabilă, care transpare pe ecran, dar și din paginile cărții.

„Magia ordinii” e cu siguranță una dintre operele momentului! A redevenit bestseller New York Times la 8 ani de la prima sa publicare, ceea ce nu e deloc puțin. Tu ai citit Cartea săptămânii noastre? Ai de gând să dai o șansă titlului care îți promite că, dacă ții cont de sugestiile sale, vei trăi o viață mai fericită, într-o casă în care fiecare obiect vorbește direct inimii tale?