Cele mai frumoase cărți sunt cele care ne fac să ne simțim fericiți, care ne încântă sufletul atunci când le citim, ne șterg grijile și supărările atunci când le frunzărim paginile. Pornind de la această afirmație, lectura Cărții Săptămânii, „Mica Enciclopedie Hygge. Rețeta Daneză a Fericirii”, va constitui, fără urmă de îndoială, una dintre cele mai plăcute experiențe din viața ta.

Dacă nu ai luat până acum contact cu termenul „hygge” (ceea ce e destul de puțin probabil, dat fiind faptul că este un trend, la ora actuală), suntem mai mult decât bucuroși să îți explicăm că… e intraductibil. E realitatea pe care o acceptă chiar autorul Cărții Săptămânii, care, încercând să facă lumină, asociază „hygge” cu „arta de a crea intimitate”, cu „confort sufletesc” sau chiar „ciocolată fierbinte la lumina lumânărilor”, dar ne atrage atenția că toate aceste definiții sunt subiective și că e mai bine să privim „hygge” doar ca pe un cuvânt, iar ceea ce ne interesează să nu fie traducerea, ci semnificațiile sale.

Cu alte cuvinte, să nu cumva să cazi în capcana de a înlocui, pur și simplu, hygge cu fericire, deoarece e mai complex de atât. Iar îndemnul ne vine de la o somitate în materie, autorul  Meik Wiking, directorul Institutului de cercetare a fericirii din Copenhaga. Dacă prima întrebare care ți-a răsărit în minte este „există așa ceva?”, atunci ai nevoie cu siguranță de această carte.

Wiking a fost încurajat în întreprinderea sa literară de faptul că danezii (în special și în general popoarele nordice) sunt considerați a fi cei mai fericiți oameni din lume. Firește, ai putea spune, doar trăiesc în miezul poleit cu aur al civilizației; cu toate acestea, autorul atrage atenția asupra faptului că locuitorii Danemarcei au, în același timp, unele dintre cele mai proaste condiții meteorologice din lume, dar și unele dintre cele mai mari impozite. Parcă se mai ridică vălul de pe mitul fericirii, nu?

Ceea ce e cu adevărat impresionant la „Mica Enciclopedie Hygge. Rețeta Daneză a Fericirii” este stilul cald, afectuos al autorului. Te poți convinge chiar din tonul său apropiat, pe alocuri autoironic, că, indiferent de părerea pe care o ai despre realizările sale literare, opera îi poartă amprenta fericirii și a stării de bine.

Chiar istorisirea cu care își începe micul tratat despre fericirea nordicilor are darul să te inducă într-o stare de confort chiar mai accentuată decât cea de care te bucuri în mod normal în timpul reprizelor de lectură. Astfel, Wiking povestește despre un weekend petrecut cu prietenii la o cabană, în apropierea Crăciunului, aureolată de o strălucire rece, curată; lipsită de soare, dar luminată de focul din șemineu. Strânși în jurul singurei surse de căldură, în tăcere, cu auzul „tulburat” doar de trosnetul lemnelor și de tocănița care se fierbea în apropiere, cei prezenți s-au întrebat dacă puteau trăi un moment mai „hygge”, conchizând că numai un viscol puternic trezit afară le-ar putea intensifica fericirea.

Sună oarecum contradictoriu? Dimpotrivă, evocarea de mai sus ne certifică că principala semnificație a hygge are legătură nu cu confortul, ci cu sentimentul de siguranță! Iar Wiking are grijă să ne explice această afirmație, sub toate fațetele ei.

Mica Enciclopedie Hygge. Rețeta Daneză a Fericirii” este în primul rând o carte de suflet, ceea ce nu îi știrbește însă din valoarea științifică. Iar autorul ei ia cât se poate în serios această meserie, de responsabil cu studiul fericirii. El nu trece nici peste importanța statisticilor, nici peste interpretarea lor. Jonglează cu candoare cu etimologia „hygge” și cu dezvăluiri din viața personală și a prietenilor, mărturisindu-ne inclusiv că e fan al serialului „Urzeala tronurilor”. Apelează la analiza sociologică, dar vorbește și despre Crăciun și vara trăite hygge. Cu alte cuvinte, încearcă să redea un tablou cât mai complet și mai complex al cruciadei daneze spre fericire.

Mica Enciclopedie Hygge. Rețeta Daneză a Fericirii” e împărțită în mai multe capitole, căutând să acopere toți factorii dătători de fericire din Danemarca. Aprinde mai întâi lumina în sufletele cititorilor, accentuând importanța lumânărilor, a corpurilor de iluminat și a șemineelor pentru conturarea unei bunăstări sufletești. Ne tentează cu un manifest hygge, în care vorbește despre cele mai importante elemente ale acestuia, de la sus-numitele lumânări la concepte ca egalitate, armonie sau recunoștință.

Cartea devine un adevărat ghid, abordând noțiuni de design vestimentar și interior (cele mai hygge haine și elemente de decor), dar servindu-ți și drept carte de bucate, pe alocuri. Partea dedicată gastronomiei e una dintre cele mai incitate, iar vorbele lui Wiking te vor unge la suflet: ai liber la ciocolată, la cafea, la ceaiuri fierbinți, la un grătar suculent și la aluaturi proaspete, cu alte cuvinte, la acel comfort food care ne face să ne simțim atât de bine.

Desigur, autorul poartă hygge și în afara casei (inclusiv la birou, unde danezii, cu programul lor până la ora cinci, sunt la fel de fericiți), insistând asupra faptului că fiecare lună a anului poate fi o sursă de fericire, dacă știi care sunt cele mai potrivite activități. În cazul în care erai curios, Wiking ne recomandă ca în octombrie să mergem alături de cei dragi la cules de castane.

Nu putea lipsi nici capitolul dedicat plăcerilor hygge din timpul verii, dar mai ales celor din perioada Crăciunului, cel mai fericit moment al anului pentru danezi. În special, enumerarea tuturor modalităților prin care poți fii hygge fără a plăti nici măcar un ban nu are cum să nu te încânte!

Desigur, totul e teoretic, și nu vom afirma că lectura Mica Enciclopedie Hygge. Rețeta Daneză a Fericirii” te va transforma instantaneu în varianta zglobie, strălucitoare și roz a propriei persoane. Sunt pasaje în carte în care Wiking se prăbușește în descrieri „prețioase” sau pierde contactul cu lumea cititorului, dar nu te poți îndoi nicio secundă de sinceritatea sa.

Iar dacă vei alege să aprinzi o lumânare (parfumată sau nu), să îți pregătești o ciocolată caldă delicioasă și aromată în timp ce te delectezi cu acest mic tratat de fericire, deja te poți declara un adept al hygge în toată puterea cuvântului! Nu mai contează câte dimineți pure sau scaune de designer daneze aduci în existența ta.

Tu ce părere ai despre Cartea Săptămânii noastre? Ai citit „Mica Enciclopedie Hygge. Rețeta Daneză a Fericirii”?