Apărut în librării la jumătatea acestui an, „Nix” este romanul de debut al autorului american Nathan Hill, considerat unul dintre cei mai originali scriitori din tânăra generație.

Tradus deja în 30 de țări și cu drepturile de ecranizare vândute unei importante case de producție din Statele Unite, „Nix”, un roman masiv, de peste 700 de pagini, a fost primit cu entuziasm de unele dintre cele mai prestigioase publicații americane, „New York Times”, „Washington Post”, NPR sau „Slate”. Iar ceea ce a stârnit entuziasmul peste Ocean e și ceea ce l-a făcut apreciat la noi în țară. „Nix” este o carte despre care se vorbește mult, iar Nathan Hill, un scriitor despre care, cu siguranță, vom mai auzi.

Eroul romanului său ar putea fi considerat mai degrabă un antierou. Samuel Andresen-Anderson este un profesor asistent de limba engleză, blazat în încercările sale de a-l face înțeles pe Shakespeare tinerelor generații. Mai mult, nici chiar el nu înțelege prea bine rolul bardului britanic în lumea contemporană. Așadar, întrebarea studenților săi la ce le trebuie înțelegerea pieselor lui Shakespeare în viața reală rămâne fără răspuns din partea profesorului.

Samuel își dorește să scrie o carte. Ba chiar a încasat și un avans generos de la o editură. Însă amână sine die momentul să se apuce de scris. Pasionat de jocurile pe calculator, la cei peste 30 de ani ai săi, Samuel se luptă virtual cu orci și dragoni și își ascunde atent pasiunea sa rușinoasă.

În prologul romanului, aflăm cum mama lui Samuel, Faye, și-a părăsit discret familia, luând în fiecare zi din casă câte un obiect care îi aparținea. Tânărul nu a mai auzit nimic de ea până la maturitate, când aceasta își face apariția intempestiv în viața lui. Dar înainte de aceasta, mama lui Samuel devine o nedorită vedetă a spațiului virtual: este „profesoara prostituată hipioată radicalistă” care l-a agresat pe guvernatorul Packer, aruncându-i cu pietre în față.

Strâns cu ușa de editori să predea romanul sau să restituie banii, Samuel se gândește să scrie povestea sa și pe cea a mamei sale. Dar mai întâi trebuie să le descopere. Iar demersul de a afla secretele celei care i-a dat viață și apoi l-a abandonat îl va determina pe Samuel să-și regândească propria viață.

S-a spus despre „Nix” că este un debut excepțional al lui Nathan Hill. Și, într-adevăr, lectura cărții nu ne duce cu gândul la un scriitor debutant. Nathan Hill este un observator profund al vieții sociale și nu doar din Statele Unite. Pasajele în care este surprinsă mentalitatea dependenților de jocurile virtuale pot descrie realitatea de oriunde, și de la noi. La fel, mentalitatea superficială, inapetența pentru cultură, eșecul educației – produse ale epocii consumerismului – sunt întâlnite peste tot în lume. Nathan Hill nu se erijează în judecător. El doar observă, cu un umor fin, aspecte ale civilizației globaliste.

Însă „Nix” nu este în primul rând un roman social sau al culturii pop, ci și unul despre iubire, relații între oameni și regăsire. Este o carte care se citește cu plăcere, savurând umorul autorului, observațiile sale psihologice pertinente și mai ales stilul său atât de muzical. Recomandăm cu căldură!

Voi ați citit „Nix” de Nathan Hill? Ce cărți citite în ultima vreme ne-ați recomanda?