Roman mult lăudat de Oprah Winfrey, care a anunțat că își dorește să îl ecranizeze, „O căsnicie americană” de Tayari Jones este o poveste despre dragoste și încercările ei în lumea modernă. Carte foarte apreciată și de fostul președinte al Statelor Unite, Barack Obama și câștigătoare anul acesta al prestigiosului premiu britanic „Women’s Prize for Fiction”, „O căsnicie americană” este, după cum spunea însăși autoarea, o conversație peste timp cu „Odiseea” – un bărbat își caută drumul spre casă, spre Penelopa sa, într-un cu totul alt context decât cel al epopeii antice. Acțiunea romanului este plasată în sudul Statelor Unite, un spațiu unde tensiunile și prejudecățile rasiale încă există. O persoană de culoare aflată în momentul nepotrivit la locul nepotrivit este suspectă de ilegalități doar prin culoarea pielii sale. Iar fidelitatea, care a făcut-o celebră pe Penelopa, este o calitate care poate rezista cu atâta statornicie în vremurile de azi?

Tayari Jones scrie un roman complex, cu o structură bine aleasă, dând pe rând cuvântul tuturor personajelor sale. Cartea sa ne vorbește nu doar despre o poveste de dragoste, ci și despre vulnerabilitățile visului american, despre căutarea identității și prietenie, totul într-un context social observat cu mare atenție.

Roy, un tânăr afacerist ambițios, care și-a părăsit orașul natal pentru o carieră ce se anunță promițătoare, pare o replică peste timp a unui personaj al epopeilor antice. Ca și acestea, Roy poartă „vina tragică” a culorii pielii sale, iar provocarea lui este aceea de a merge mai departe atunci când totul i-a fost luat.

Roy și soția sa, Celestial, sunt un cuplu care, până la un punct, par întruparea visului american. Ambițiile și energia lui Roy sunt investite într-o carieră care-i răsplătește toate eforturile. Tânăra și delicata lui soție, Celestial, este o artistă cu mult potențial, care speră să-și facă un nume în lumea artei cu păpușile pe care le lucrează de mână. Celestial este fiica unui inventator, care a dat lovitura și s-a îmbogățit cu unica invenție pe care a făcut-o. Roy are o cu totul altă situație de familie. Nu și-a cunoscut niciodată tatăl biologic, dar a fost crescut cu devotament de mama sa și de Roy cel Mare, tatăl adoptiv.

Căsnicia lui Roy cu Celestial pare așezată pe baze solide, pentru că între cei doi sunt sentimente foarte intense. Există însă și dispute: Celestial îi reproșează soțului ei – chiar cu o noapte înainte de întâmplarea care le va schimba viețile – că nu își deschide inima în fața ei. Secretul cel mare al lui Roy, acela că nu își cunoaște tatăl biologic, i-a fost împărtășit abia după ce s-au căsătorit.

Pe când călătoreau spre Louisiana, pentru a vizită la părinții lui Roy (greu acceptată de Celestial), cei doi opresc pentru o noapte la un hotel. O scurtă și întâmplătoare întâlnire cu o femeie în vârstă, pe care o ajută să-și ia gheață de la aparat îi schimbă pentru totdeauna viața lui Roy. În miezul nopții, în camera lor de hotel năvălesc polițiști care îl arestează pentru un viol pe care nu îl comisese. 12 ani de închisoare reprezintă sentința pe care o primește Roy, o piatră de încercare pentru el și toți cei din jur.

Meritul scriitoarei americane este acela de a fi creat mai mult decât o simplă poveste de dragoste. Personajele sale sunt ancorate în realitatea zilelor noastre, dar au și proiecții epopeice, pe care Tayari Jones mărturisește că le-a urmărit.

Încarcerarea lui Roy – care ispășește doar 5 ani din pedeapsă datorită eforturilor socrului său de a fi recunoscută eroarea judiciară – este un test pe care unele personaje îl trec, altele nu. Este testată dragostea și fidelitatea lui Celestial, prietenia lui Andre cu Roy, dar și capacitatea părinților acestuia de a gestiona cu înțelepciune întâlnirea cu tatăl biologic al lui Roy.

Nu în ultimul rând, protagonistul romanului este provocat să șteargă cu buretele toată viața sa dinainte de închisoare și să își găsească un drum nou. Tayari Jones creează scene foarte intense, ca aceea când Roy, înfrânt și neputincios, încearcă să taie un copac bătrân din curtea casei, simbol al legăturii de dragoste cu Celestial și al prieteniei cu Andre.

Cititorii vor descoperi singuri ce destin vor urma personajele lui Tayari Jones în acest roman scris cu forță și sensibilitate, în care toate personajele greșesc, dar pe fiecare le înțelegem.

Voi v-ați dori să citiți „O căsnicie americană” de Tayari Jones?