Poate scrierile istorice nu sunt un gen pe care fiecare cititor să-l aleagă în mod frecvent. Unii preferă beletristica, alții nonficțiunea. Putem avea în topul preferințelor psihologia sau să fim amatori de thrilleruri pline de suspans. Simon Sebag Montefiore, autor al bestsellerului internațional „Romanovii 1613-1918”, este un istoric neobișnuit. Aceasta pentru că reușește în cărțile sale să realizeze un mozaic din toate aceste genuri. Ne învață să citim istoria ca pe un roman și explorăm lumea cărților sale cu pasiunea și interesul cu care am citi un thriller – sângeros pe alocuri, plin de intrigi, rivalități, lupte pentru putere, crime chiar.

În același timp ne oferă și un tablou complex al naturii umane, al zonelor către care ne putem înălța și a adâncimilor unde putem coborî. „Romanovii 1613-1918” este o carte în care regăsim toate aceste aspecte. Așa cum aflăm chiar din titlu, Montefiore realizează în acest volum biografia unei dinastii care a fascinat imaginația oamenilor prin destinul ei. Indiferent dacă avem sau nu un interes special pentru istorie, viețile Romanovilor, care au inspirat cărți și filme și au impresionat prin tragismul lor, sunt un subiect de interes pentru public. S-a vorbit chiar și de un blestem al acestei familii. Să fie oare? Sau este vorba doar de derapaje morale, cu consecințele de rigoare?

Simon Sebag Montefiore încearcă în volumul „Romanovii 1613-1918” să facă lumină asupra acestui aspect. Istoria „celor mai prodigioși făuritori de imperii de la mongoli încoace”, ascensiunea lor din timpul domniei lui Ivan cel Groaznic și decăderea lor, pe vremea lui Rasputin, sunt descrise de istoric în „Romanovii 1613-1918”. „Făurirea unui mare imperiu a fost în sângele fiecărui Romanov” spune Montefiore. Imperiul rus s-a extins cu 142 de kilometri pe zi, după urcarea lor la tron, până au ajuns să stăpânească o șesime din suprafața globului pământesc. Însă acestea sunt doar faptele istorice. Montefiore realizează însă, după cum ne spune și un studiu de caracter, analizând „deformarea personalității sub efectul puterii absolute”.

Portret al absolutismului în Rusia, a grandorii și despotismului, „parabolă a nesăbuinței și aroganței puterii absolute”, „Romanovii 1613-1918” își propune să privească istoria cu luciditate, să se ferească de melodramă (pentru că istoria Romanovilor a fost adesea interpretată astfel) și să prezinte contextul mai larg al aventurii acestora pe tronul imperiului țarist. Este adevărat că istoria Romanovilor este plină de fapte șocante pentru cititorii de astăzi. Ambițiile imperiale constituie doar motorul lor. Întâlnim parcurgând cartea lui Montefiore descrieri ale fastului dincolo de imaginație în care au trăit aceștia, „excese sexuale și sadism depravat”, degradări ale relațiilor filiale, copii care își ucid părinții și tați care își schingiuiesc fiii, adultere, intrigi, crime, bestialitate.

„Totuși, făurit de aventurieri aprigi și demnitari străluciți, acesta este imperiul care a cucerit Siberia și Ucraina, a capturat Berlinul și Parisul, a produs un Pușkin, Tolstoi, Ceaikovski și Dostoievski, înfăptuind o civilizație de o monumentală cultură și o neasemuită frumusețe”. Montefiore „dă Cezarului ce este al Cezarului” surprinzând și grandoarea Romanovilor, dar și chipul lor deformat de efectul puterii absolute, acest „potir atât de savuros și atât de otrăvit”. „Invizibila și misterioasa alchimie a puterii” este urmărită de autor, care încearcă astfel să răspundă la întrebarea „Cine domină pe cine?”

Istoria celor douăzeci de țari și țarine care s-au succedat pe tronul imperial al Rusiei este descrisă de scriitor cu un uimitor har de povestitor. Acesta reușește să găsească un echilibru perfect între abordarea istorică și detaliile pline culoare care îi dau volumului aerul unui roman de aventuri spectaculoase. Dacă istoria Romanovilor ar fi fost rodul imaginației unui scriitor, probabil că mulți cititori ar fi gândit că exagerează („Mail on Sunday” chiar observa că „Romanovii 1613-1918” întrece în intrigi și suspans „Urzeala tronurilor”). Însă aceasta este doar realitatea, pur și simplu, istoria, rod al acțiunilor oamenilor care interferează cu circumstanțele – favorabile sau nu, o istorie pe care se merită să o descoperim.

Voi sunteți pasionați de istoria dinastiei Romanov? Ați citit cărți pe această temă?