Un titlu provocator al volumului scoțianului Gary John Bishop, abia ascuns de un modest asterisc – „Unfu*K Yourself. Eliberează-ți mintea și trăiește-ți viața” – dar poate acesta este și motivul pentru care îi alegem cartea din rafturile librăriilor și ne apucăm să o răsfoim. Aceasta în cazul în care nu am auzit până acum de autor.

Nu putem să-l caracterizăm altfel pe Gary John Bishop decât ca pe un „scoțian teribil”, plin de pasiune în ceea ce face cel mai bine, expert în „filozofie urbană” și unul dintre cei mai buni consilieri, la nivel mondial, în arta de a trăi.

Expresia „filozofie urbană” ne poate deruta, dar dacă ne gândim mai bine, scopul ei este unul foarte adaptat erei pe care o trăim. Filozofii Cetății din vremea Antichității aveau un rol important în societate, iar reflecțiile lor au ajuns până la noi. Poate astăzi cei care se întreabă care este sensul vieții în general, care este natura realității și cât de mult poate avansa cunoașterea sunt puțini. Sunt foarte mulți însă cei care se întreabă care este sensul vieții lor personale, cum să-și atingă scopurile și să se elibereze din închisoarea gândurilor devoratoare. Filozofia urbană are acest rol.

În „Unfu*K Yourself”, autorul abordează cititorul într-un stil total opus prelegerii. Gary John Bishop își asumă rolul de prieten incomod, care spune lucrurilor pe nume, chiar dacă unele dintre ele nu te măgulesc. Și chiar avertizează: „Dacă ești o persoană care se supără ușor, oprește-te din citit. Cartea asta nu e pentru tine”. Este în schimb un volum de mare ajutor pentru toți cei care vor să descopere în ei înșiși răspunsuri, cei dispuși să lucreze cu propriile persoane pentru a-și transforma mintea într-un aliat și nu într-un sabotor.

                                    „Viața te așteaptă, trebuie doar să vii la întâlnire”

„Unfu*K Yourself” este o carte despre puterea limbajului de a ne modifica gândurile și comportamentul (dar nu doar despre aceasta). Modul în care vorbim cu ceilalți și monologul gândurilor din mințile noastre au puterea de a pătrunde în subconștient și de a ne forma false convingeri. Zilnic ne trec prin cap zeci de mii de gânduri, conform studiilor. Iar calitatea acestora ne conferă și calitatea vieții. Una este să ne spunem: „La un moment dat, mă voi apuca de sport, voi cere o mărire de salariu, voi ieși la întâlnire cu persoana care-mi place” și cu totul altceva este să folosim timpul prezent în astfel de afirmații. Când le plasăm în viitor, e foarte posibil să treacă ani buni până vom trece la acțiune, pentru că, de fapt, în subconștient, am și stabilit momentul: „Cândva, în viitor, nu acum”. Însă viața se întâmplă în momentul prezent.

„Nu circumstanțele îl fac pe om; ele doar îi arată cine este cu adevărat” Epictet

Poate de-a lungul vieții am întâmpinat greutăți, nereușite, dezamăgiri. Gary John Bishop precizează că exact pentru astfel de persoane și-a conceput cartea. Autorul ne îndeamnă să folosim volumul său ca pe un manual. Acesta formulează un set de 7 principii de viață, pe care le argumentează foarte convingător și într-un limbaj nonconformist (dar decent) în paginile cărții. Nu în ultimul rând, ne vorbește despre valoarea acțiunii.

„Tu nu ești gândurile tale. Tu ești faptele tale. Tu ești ceea ce faci”

Din noianul amestecat de gânduri care ne trec prin cap și ziua și noaptea, depinde de noi pe care le extragem și le învestim cu putere. Când vrem de multă vreme să demarăm o acțiune dificilă, e foarte posibil să ne treacă prin minte „O voi face mai târziu”. Dar dacă, în ciuda gândului, ne sculăm și trecem la treabă, apoi perseverăm pe aceeași cale, indiferent de gânduri, e puțin probabil să nu ajungem la un rezultat, fie el și împăcarea cu sine, știind că am realizat tot ce ținea de noi pentru a ne atinge scopurile.

Rând pe rând, Gary John Bishop ne demonstrează puterea a 7 principii:

  • „Vreau”
  • „Sunt programat să câștig”
  • „Dețin controlul”
  • „Accept incertitudinea”
  • „Eu nu sunt gândurile mele; eu sunt faptele mele”
  • „Sunt perseverent”
  • „Nu aștept nimic și accept totul”

„Aici nu este vorba doar despre a trăi ziua, ci despre a te bucura de fiecare moment, oră, săptămână, lună. E vorba despre a prelua controlul asupra propriei tale vieți și a o revendica pentru tine. Ca și cum viața ta ar depinde de asta. Adevărul e că viața ta chiar depinde de asta.”

Ce apreciem la cartea „Unfu*K Yourself” este faptul că Gary John Bishop nu ne îndeamnă să „gândim pozitiv”. Nici el nu o face, pentru că, așa cum mărturisește, e „prea scoțian pentru asta”. Gary John Bishop ne explică modul cum se poate evita discursul interior autosabotor, prin care ne fixăm limite, uneori fără să ne dăm seama. Dacă ne repetăm zi de zi că nu vom reuși un lucru, cel mai probabil așa se va și întâmpla. Autorul nu ne spunem că suntem grozavi și că „merităm” ce e mai bun. Ba chiar precizează că nimeni nu merită nimic – cu excepția lucrurilor pentru care e dispus să lupte. Ne învață să acceptăm incertitudinea viitorului, pentru că viața însăși înseamnă incertitudine. Certitudinile se regăsesc în lucrurile deja întâmplate, nu în experiențele care urmează să fie trăite. Ne mai învață să acționăm și să perseverăm în calea pe care am ales-o, formulându-ne în minte doar scopul și nu creionându-ne niște așteptări. Aceasta ca să nu fim dezamăgiți. Multe situații ale vieții ne produc frustrare tocmai pentru că am desenat tabloul viitorului colorându-l în nuanțe pastelate. Dacă vrem o slujbă mai bună, să acționăm în sensul acesta, însă fără să ne imaginăm ce fericiți vom fi și cum vom sta absolut fără griji, dacă se întâmplă conform visului nostru. Deși ne rotunjește contul din bancă, slujba mai bună ne poate da și bătăi de cap. Întâi să ajungem acolo, apoi studiem situația și vedem cum trebuie să acționăm mai departe. De fapt, „Unfu*K Yourself” este o carte despre aceste lucruri – despre forța cuvintelor de a modela gândurile și perspectiva noastră, despre valoarea acțiunii, perseverenței și mersului mai departe. Cât de departe? Până în clipa când un „mai departe” nu va mai fi posibil în plan fizic, ci doar o privire retrospectivă către o viață de care să fim mulțumiți.

Voi v-ați dori să citiți „Unfu*K Yourself. Eliberează-ți mintea și trăiește-ți viața” de Gary John Bishop?