Te-ai gândit vreodată că cititul ar putea să îți pună în pericol viața? Pentru titlurile de mai jos, această amenințare poate fi posibilă. De-a lungul istoriei au fost scrise multe cărți considerate blestemate, a căror lectură aducea ghinion și năpastă în viața cititorului său. Fie că este vorba despre tratate de demonologie, despre grimoare ale vrăjitoarelor sau pur și simplu despre cărți martore ale unor violențe, sunt titluri despre care și azi unii dintre cititori sunt convinși că aduc numai rău. Azi te provocăm să îți aduni curajul și să ne spui dacă ai citi operele de mai jos: 4 cărți blestemate care au marcat istoria literaturii!

Cărți blestemate: ai îndrăzni să le citeşti?The Necronomicon este, în teorie, o carte blestemată despre care se crede că deține puterea de a învia morții. Legendele spuneau că e scrijelită pe piele de om, ceea ce nu făcea decât să îi sporească factorul de atractivitate. Dincolo de această versiune mitică cu puteri supranaturale, există însă și cartea lui H.P. Lovecraft, o operă fictivă, una dintre capodoperele groazei semnate de cel mai celebru scriitor horror al tuturor timpurilor. Prefigurându-l drept personaj principal pe monstrul său mitic Cthulhu, The Necronomicon este de fapt o carte în carte, ce apare în poveștile de groază ale autorului, dar dat fiind interesul crescut pentru ea, opera a apărut și în format fizic, fiind publicată de numeroase edituri. Concepută sub forma unei colecții de povestiri horror ce îl au drept autor pe Lovecraft, care combină elemente de horror și science fiction, despre carte se afirmă că e blestemată și că aduce ghinion în viața celui sau a celei care o citește. Atât de celebru a devenit primul titlu de pe lista noastră, încât apare inclusiv în filme, Evil Dead și titlurile din franciza Friday the 13th fiind cele mai renumite producții cinematografice care s-au jucat cu ideea existenței unei cărți ce poate aduce la viață morții. Deși nu există, firește, nicio dovadă că acesta ar fi cazul, cu puțin curaj, te poți înhăma la misiunea de a distruge mitul. Sperăm ca reputația întunecată a The Necronomicon să fie neîntemeiată și abia așteptăm să aflăm ce anume au simțit cei care au avut curajul de a o citi.

Cărți blestemate: ai îndrăzni să le citeşti?

Un criteriu comun care se aplică majorității cărților blestemate este originea lor veche, cel mai probabil specifică Evului Mediu, atunci când alchimia și magia își trăiau punctul culminant, pentru a fi metodic zdrobite de către Inchiziție. The Book of the Sacred Magic of Abramelin the Mage a fost scrisă în secolul al XV-lea și include învățăturile unui așa-zis mag egiptean, Abramelin, către Abraham of Worms, un evreu ce trăia în teritoriile germane. Al doilea titlu de pe lista noastră de cărți blestemate a fost tradus în limba engleză în secolul XX și tot de atunci persistă și concepția conform căruia e bântuit, amenințând viața posesorului său. Conform legendei, exemplarul ar fi posedat de spirite supranaturale din alte tărâmuri, iar simpla sa lectură atrage ghinionul asupra temerarului cititor și eventual chiar moartea sa. Abramelin credea că fiecare om are un demon propriu și pretindea că este capabil să ne învețe cum să îl înfrângem sau să îl controlăm, dar și multe alte vrăji „utile” precum convocarea unei armate de nicăieri, obținerea de comori nemăsurate, dragoste, posibilitatea de a călători pe calea aerului și pe sub mări sau invizibilitatea. Azi The Book of the Sacred Magic of Abramelin the Mage ne este disponibilă la un click distanță, dar în cazul în care treci peste teama de blestem și ești totuși dezamăgit de incapacitatea magiei de a funcționa, află că și autorul său afirmă că ritualurile magice nu funcționează în absența unei inițieri.

Cărți blestemate: ai îndrăzni să le citeşti?Până în ziua de azi, The Voynich Manuscript (Manuscrisul lui Voynich) este considerat cel mai bizar document produs vreodată. Cartea e scrisă într-o limbă necunoscută, cel mai probabil un cod ce nu a putut fi descifrat nici de om, nici de calculatoare, prefigurează desene cu plante inexistente pe Pământ, cu semne zodiacale complexe sau cu siluete feminine desenate într-un bazin plin cu un lichid ciudat. Nu se știe cine și de ce a scris Manuscrisul, specialiștii considerând că, cel mai probabil, acesta a fost conceput cândva în secolul al XV-lea. Primul posesor identificat al celui de-al treilea titlu de pe lista noastră a fost alchimistul Georg Baresch, deși nici măcar acesta nu a putut explica cum anume a ajuns cartea în biblioteca sa, și nici nu a reușit să îi înțeleagă vreodată conținutul. De atunci, împărați și oameni importanți au deținut manuscrisul, iar teoriile la adresa sa abundă: unele opinii îl consideră o farsă foarte bine realizată, altele insistă că e vorba despre un limbaj real, dată fiind complexitatea sa și misterul desenelor. Firește, sunt și voci care se încăpățânează să considere că Manuscrisul este opera extratereștrilor sau că deține toate misterele creației, dar și că…e blestemat. Dacă vrei să îți încerci norocul cu blestemul și cu decodificarea sa, The Voynich Manuscript: Full Color Photographic Edition te va impresiona cu calitatea sa extraordinară, punându-ți la dispoziție toate instrumentele pentru a fi tu cel care va reuși să descifreze taina.

Cărți blestemate: ai îndrăzni să le citeşti?

Pe numele său Clavicula Salomonis Regis, The Lesser Key of Solomon e un tratat de demonologie și un grimoar considerat a fi cel mai puternic. Prefigurând vrăji care conjură demoni sau învie morți, oferă invizibilitate sau control al spiritelor, ultima carte de pe lista noastră a fost concepută cândva în secolul al XVII-lea, iar autorii săi sunt necunoscuți. The Lesser Key of Solomon a fost reeditată la începutul anilor 1900 de Aleister Crowley și S. L. MacGregor Mathers. Ediția lor conține toate sigiliile și diagramele originale, dar ceea ce e și mai interesant e reputația sa. Numeroase voci insistă că The Lesser Key of Solomon e un manuscris blestemat, iar de data aceasta și unii dintre posesorii săi certifică, povestind despre pagini care se deschid aleatoriu, cărți care se mișcă violent sau sunete și șoapte înspăimântătoare care răsar la ceas de noapte. De asemenea, se spune inclusiv că unul dintre traducătorii săi, Mathers, nu a dorit ca opera să fie publicată, dar Crowley a insistat, făcând-o pe cont propriu. În cazul în care consideri că ai devenit victimă a blestemului, se crede că singura modalitate de a scăpa de el este să arzi toate paginile cărții.

Noi sperăm că nu vei ajunge în situația de a incendia pagini și că te vei delecta, precum noi, cu mitologia bogată din jurul acestor cărți blestemate! Tu ai curaj să le citești?