Citești. Citești de mult, lectura e un stil de viață care ți se potrivește și la care nu ai putea să renunți, oricare ar fi atracțiile lumii moderne. Chiar și când ai perioade aglomerate, te surprinzi uitându-te cu jind la cărțile care te așteaptă răbdătoare pe noptieră și speri să prinzi măcar câteva momente pentru a fi singur și să dai paginile în ritmul tău. Citești pentru că în cărți găsești mereu mostre de înțelepciune la care nu te aștepți, cuvinte și idei care rezonează cu tine sau chiar formule pentru a trăi viața mai bine.

Cărțile chiar sunt adevărați maeștri când vine vorba să ne învețe lucruri despre viață, cum să trăim, cum să găsim fericirea, cum să facem pace cu trecutul, cum să avem grijă de relațiile noastre cu cei din jur sau cum să fim oameni mai buni.

Mai jos sunt câteva astfel de cărți de ficțiune și non-ficțiune, care ne pot spune mai multe despre noi și viața noastră și care pot deveni cărți de căpătâi, care te vor ajuta în formarea caracterului tău.

Cărțile te învață cum să trăiești mai bine

Despre viața scurtă, Seneca – „Viața este lungă dacă știi cum să o folosești”, spune Seneca în această bijuterie de carte, despre o resursă atât de valoroasă, dar neprețuită la justa ei valoare – timpul. Gonind prin viață, bântuiți de dorul de viitor și obosiți de prezent, oamenii nu vor să înțeleagă cât de limitat le este timpul și nici nu păstrează foarte mult ceea ce nu mai mai exista la un moment dat. Meditație asupra importanței clipei prezente, Despre viața scurtă te va trece prin tot felul de subiecte, de la succes la bani, de la amânare (boala modernității) la filosofie.

Meditațiile lui Marcus Aurelius sunt un fel de memento pentru că astfel se vede că și un împărat poate să se admonesteze că nu este destul de bun, destul de just, și că vrea mereu să schimbe această stare a lucrurilor. Cartea vorbește (poate cel mai bine) despre disciplină, etică personală, umilință și putere.

Omul în căutarea sensului vieții, Viktor Frankl, nu putea să nu se afle pe o listă despre cum să trăiești mai bine. Sensul, protagonistul cărții lui, este chiar în centrul existenței umane. Iar când sensul se îmbină cu suferința, știi că nici măcar propriile tale căutări nu vor rămâne fără un răspuns.

Cum înveți să scrii ficțiune pas cu pas, Anne Lamott – Contrar titlului, această carte nu este exemplarul tipic despre cum să găsești inspirația și creativitatea, ci despre cum să începi propriu-zis să scrii. Pe lângă asta, capitolele despre scris sunt intercalate cu povești extraordinare despre viață și spiritualitate, despre cum să te exprimi și să nu-ți fie frică și despre generozitatea pe care e necesar să ți-o arăți în orice aspect al vieții tale. Iar umorul scriitoarei e un liant perfect al tuturor capitolelor din carte.

Cărțile lui Hermann Hesse – greu de ales doar una și, oricum, e mai bine pentru suflet dacă sunt citite toate. Mai întâi de toate, Hesse este citit pentru frumusețea limbii prin care dă viață personajelor și întâmplărilor; te surprinzi cum rămâi îndelung asupra frazelor, le sorbi, revii, meditezi. Apoi sunt introspecțiile eroilor scriiorului german, farmecul straniu al narațiunilor, simplitatea trăirilor, culoarea și imensa paletă a emoțiilor. De citit pentru calmul și zbuciumul pe care-l imprimă cititorului, pentru simbolism și intensitatea scrierii.

O scurtă istorie a aproape orice, Bill Bryson – e pentru toți acei oameni care nu se mulțumesc cu răspunsuri facile și pentru care cunoașterea și înțelegerea sunt mai presus de orice. Iar dacă știința și misterele ei vă pasionează, citiți această minunată incursiune într-o lume fabuloasă care, datorită limbajului simplu, devine mult mai accesibilă și comprehensibilă: veți afla răspunsul la dileme antropologice, matematice sau arheologice, iar în tot acest timp vă veți și distra de minue, căci umorul lui Bryson este contagios.

Epigramele lui Marțial sunt de savurat pe îndelete mai ales pentu umorul nebun, dar și pentru că zugrăvesc cu ironie o lume întreagă. Pentru ascuțirea minții, dar și a atenției la detalii, citiți în cartea latinului Marțial despre viața urbană, bătrâni și matroane, văduvi și paraziți sociali.

Ce alte cărți recomandați pentru făurirea unei vieți mai bune?