O carte nu are doar menirea de a ne delecta, de a ne ajuta să evadăm din cotidian sau de a ne informa cu ajutorul cuvintelor atent alese. Cărțile inovează, construiesc sau dărâmă realități, dar ne pot deschide și ochii asupra unei porțiuni de viață la care am fost orbi până acum! Iar azi vom vorbi despre acele opere cu adevărat speciale, acele cărți care ne-au deschis sufletul, inima și mintea.

Cărți care ne au deschis sufletul, inima și minteaNe mândrim că suntem persoane inteligente, capabile să verse lacrimi de emoție în fața unei picturi desăvârșite sau a unui pasaj emoționant. Dar dăm de multe ori dovadă de intoleranță, de viziune limitată față de cel de lângă noi, de aproapele pe care îl expulzăm într-un departe intangibil. Oricare ar fi perspectiva ta asupra situației politice actuale, poți miza pe „Cel ce mă așteaptă” să îți deschidă mintea asupra unei realități cutremurătoare: viața femeilor din Iran. Bestseller-ul lui Parinoush Saniee a fost de două ori interzis de guvernul de la Teheran și a fost publicat în 20 de ediții succesive din 2003 încoace, un adevărat record, mai ales pentru o scriitoare de origine musulmană. E clar că romanul, care o are în centru pe protagonista Masumeh, care trece printr-un șir cutremurător de tragedii din adolescență până la postura de mamă obligată să se descurce singură cu trei copii, a cunoscut faima și datorită contextului controversat al publicării. Cu toate acestea,  umanitatea sa, emoția dozată impecabil de la început până la sfârșit îți vor deschide ochii asupra unei lumi noi, dar mai ales sufletul și inima!

Cărți care ne au deschis sufletul, inima și minteaDin întunecatul Iran mergem direct în lumea adolescenților americani, rugându-te să îți deschizi de data aceasta mintea, inima și sufletul în fața neînchipuitului: un roman Young Adult. „Sub aceeași stea” de John Green a ocupat prima poziție a prestigiosului top New York Times, dar nu datorită audienței căreia i se adresează, ci sincerității, căldurii și candorii sale, pe care le regăsim cu pregnanță mai ales în anii copilăriei și ai adolescenței. Hazel Grace Lancaster e bolnavă de o formă de cancer stagnată de un medicament miraculos, dar conștientă că se află în fază terminală. Între întrebări existențiale și fascinația față de un autor străin, care a scris o carte ce pare că i se adresează, adolescenta de 16 ani îl întâlnește pe fermecătorul Augustus Waters, suferind la rândul său de incurabila afecțiune a prezentului. Da, sufletul îți va rezona cu tragismul acestor Romeo și Julieta contemporani, dar mintea îți va fi deschisă de perspectiva nouă în fața morții, de amestecul tandru de înțelepciune și umor amar, cu curaj și un strop de filosofie.

Cărți care ne au deschis sufletul, inima și minteaCu următoarea carte, te vom invita să îți deschizi mintea… detașându-te de ea. În universul vast și adesea blamat al literaturii motivaționale, „Puterea prezentului” este una dintre bijuteriile care mizează mai degrabă pe simplitate decât pe pretenții absurde de înălțare spirituală în urma lecturii. Scriitorul de origine germană Eckhart Tolle este considerat de către adepții săi un „călăuzitor spiritual”, dar ceea ce ne interesează pe noi este autenticitatea cu care ni se adresează: îndemnul de a trăi în prezent, de a ne transforma din sclavi ai gândurilor în observatori care contemplă emoții, comportamente și preocupări, este cu siguranță unul tot mai vehiculat în ultima perioadă. Cu rădăcini în filosofia budistă, în hinduism și islamismul sufit, „Puterea prezentului” îți va extinde perspectiva asupra vieții, deschizându-ți mintea, dar are meritul de a nu încerca să te transforme într-un credincios. Abordarea cucerește tocmai pentru că e atât de simplă, vorbind despre iertare, fericire, bucurie, iubire, pace și durere: emoțiile care ne hrănesc sufletul. Minte și inimă, într-o singură lucrare, fie ea de self help!

Cărți care ne au deschis sufletul, inima și minteaE dificil să nu rezonezi cu o carte a cărei autoare, tânără, frumoasă, inteligentă a plecat dintre noi, dar noi îți propunem să nu deschizi „Diana cu vanilie” cu acest gând. E adevărat, Diana Sorescu, tânăra jurnalistă decedată în 2013, ne-a impresionat cu tulburătoarea sa poveste, dar colecția de gânduri e mai mult decât o simplă autobiografie. Tonul cald, de discuție la cafea, prietenos, abordarea unor teme precum viața, moartea, speranța, visele, cu sinceritate și fără emfază, deschid mintea, iar emoțiile ascunse în cuvintele simple nu au cum să nu răscolească inima.

Cărți care ne au deschis sufletul, inima și minteaSe spune că a fost cartea preferată a lui Stalin, dar nu lăsa ca acest detaliu să tulbure viziunea asupra uneia dintre cele mai mari capodopere a secolului al XX-lea, „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov. Să încerci să rezumi o carte despre peregrinările Diavolului (însoțit de o pisică vorbitoare care poate fi considerată fără probleme unul dintre cele mai fascinante personaje din istoria literaturii) prin URSS-ul ateu, poposind apoi în perioada lui Iisus și a lui Pilat din Pont, pentru a ne reîntoarce în sânul unei povești de dragoste, dintre Maestrul și Margareta sa, este o încercare aproape imposibilă. Un lucru este cert, însă: această carte care a deschis suflete și minți jonglează cu atâta fantezie cu concepte precum rai și iad, lumină și întuneric, salvare și condamnare eternă, curaj și lașitate, dar, mai ales umanitate, încât nu te poate lăsa neschimbat!

Cărți care ne au deschis sufletul, inima și minteaToți oamenii tind spre fericire și vor să evite suferința: dacă ești de acord cu acest crez, atunci trebuie să citești una dintre cărțile care ne-au deschis sufletul și mintea, „Despre fericire, viață și multe altele” de Dalai Lama. Opera nu îi aparține propriu-zis liderului religios tibetan, ci este o consemnare a interviurilor pe care le-a avut cu producătorul de televiziune și scriitorul Rajiv Mehrotra. Din nou, nu te lăsa descurajat de termenul „religie”, ci deschide-ți mintea: e o carte despre puterea sacrificiului, dar și despre căutarea fericirii, despre spiritualitate și antrenarea unei minți puternice. Și, fie că alegi sau nu să crezi în ea, este o carte care îți va deschide o perspectivă cu totul nouă asupra vieții.

Cărți care ne au deschis sufletul, inima și minteaTe invităm în lumea unei femei puternice și inteligente în ultima reprezentantă de pe lista noastră de cărți care ne-au deschis sufletul, inima și mintea, „Altfel…și totuși Alice”. Alice Howland ține prelegeri de psihologie cognitivă la Harvard și este un nume strălucit în domeniul psiholingvisticii: distincțiile la care ar aspira orice creier strălucit. În momentul în care află că suferă de Alzheimer, cea mai cruntă boală pentru o minte sclipitoare, șuvoiul de emoții e deschis cu putere asupra cititorului înmărmurit. În cruciada de a rămâne ea, protagonista ne atinge mintea și sufletul, deschizându-ne ochii asupra universului intim al unui om inteligent redus la stadiul de bolnav de Alzheimer. Autoarea Lisa Genova ne pune la dispoziție o carte cutremurătoare, ecranizată într-o adaptare care i-a adus lui Julianne Moore toate premiile posibile în 2015.

Tu ce părere ai despre lista noastră de cărți care ne-au deschis sufletul, mintea și inima? Ce alte titluri ai adăuga?