Ne place să credem că marile personalități ale lumii în care trăim au fost „forjate” în miezul de foc al unei cărți potrivite. Și, din fericire, se pare că nu ne înșelăm, deoarece majoritatea oamenilor de succes afirmă cu mâna pe inimă că o parte din reușita lor se datorează și faptului că citesc. De la Warren Buffett, care devora peste 1000 de pagini în perioada de formare, la Barack Obama și Mark Zuckerberg, care listează la finalul fiecărui an cărțile lor preferate, avem parte de o întreagă generație de personalități care ne inspiră să ne dedicăm cărților. Descoperă în rândurile de mai jos favoritele celor mai mari oameni ai planetei: cărți care inspiră, și despre care personalitățile lumii contemporane afirmă că i-au format!

Cărți care şlefuiesc mari personalități: 6 oameni puternici și cărțile care i au inspiratS-a spus despre prima carte de pe lista noastră că narează una dintre cele mai mari povești ale Americii, cu siguranță cea care i-a dat forma pe care i-o cunoaștem azi. De la Războiul Civil, nu s-a cunoscut moment mai tensionat în istoria SUA decât mișcarea pentru drepturi civile a populației de culoare, ce l-a avut drept etalon pe Martin Luther King. E de la sine înțeles că Parting the Waters: America in the King Years 1954-63, aparținând câștigătoarei de Pulitzer Taylor Branch, trebuia să se regăsească pe lista de opere care l-au format pe nimeni altul decât Barack Obama. Fostul Președinte american trebuie să fi apreciat și relatarea extraordinară a jocurilor politice de culise, a rivalităților, a secretelor și a trădărilor care au marcat această perioadă.

Cărți care şlefuiesc mari personalități: 6 oameni puternici și cărțile care i au inspiratÎntrebată care e cartea sa preferată, J.K.Rowling a indicat de multe ori către „Emma” de Jane Austen, dar atunci când este rugată să spună ce personaj a inspirat-o cel mai tare, de la vârsta copilăriei până la anii adulți, creatoarea lui Harry Potter mărturisește că este vorba despre Jo March din „Little Women”. Nici nu e de mirare, dat fiind faptul că împart nu numai același prenume, dar și dragostea pentru citit și pentru scriitură, curajul și impulsivitatea. Iată ce declara celebra autoarea către New York Times: „E dificil să supraestimezi ce a însemnat ea (n.red. Jo) pentru o fată mică și banală numită Jo, care avea un temperament aprins și o ambiție arzătoare de a fi scriitoare”. Compatibilitate perfectă, după părerea noastră!

Cărți care şlefuiesc mari personalități: 6 oameni puternici și cărțile care i au inspiratFie că ești sau nu intrigat de această afirmație, Hillary Clinton afirma că opera care a influențat-o cel mai tare este Biblia (și nu e singura persoană de succes care subliniază importanța Cărții Sfinte în viața sa, Denzel Washington povestind de asemenea că citește zilnic din Biblie). Însă, referindu-se la cartea sa preferată, fosta candidată la poziția de cel mai puternic om din lume indica spre „Frații Karamazov”. Iată ce mărturisea într-un interviu acordat The New York Times: „mi-a lăsat o impresie puternică atunci când am citit-o, tânără fiind, și intenționez să o recitesc pentru a vedea ce cred acum despre ea”. Coincidență sau nu, se pare că marele Dostoievski este și preferatul fostei Prime Doamne Laura Bush.

Cărți care şlefuiesc mari personalități: 6 oameni puternici și cărțile care i au inspirat Adevărul este că nu ne-am fi așteptat nici pe departe ca opera preferată a celebrei Ellen DeGeneres să fie o carte pentru copii. Până și gazda celui mai urmărit show de televiziune al momentului acceptă faptul că a fost sceptică atunci când a deschis pentru prima dată „Pilotând în ploaie. Viața mea de cățel” de Garth Stein. Însă a sfârșit prin a avea numai cuvinte de laudă la adresa acestei cărți care inspiră: „Familia ta o va iubi. Prietenii o vor iubi. Și, consideră-mă o jucătoare de noroc, dar aș paria bani pe faptul că până și pisicile tale vor vrea să le citești din ea din nou și din nou”. Povestea câinelui amator de Formula 1, mare observator al condiției umane, e, într-adevăr, pur și simplu delicioasă.

Cărți care şlefuiesc mari personalități: 6 oameni puternici și cărțile care i au inspiratUltimul mohican” nu a fost un favorit al premiilor Oscar în 1992, câștigând doar premiul pentru Cel mai bun sunet, dar cu siguranță a cimentat cariera lui Daniel Day-Lewis cu unul dintre cele mai memorabile roluri ale sale. Nu putem să nu ne întrebăm cum ar fi stat lucrurile dacă adaptarea cinematografică ar fi fost regizată de Steven Spielberg. De ce ne chinuie această dilemă? Deoarece marele om de film a afirmat că opera de căpătâi a lui James Femimore Cooper este cartea sa preferată, cea care i-a dezvoltat imaginația ca nicio alta. Epopeea confruntărilor dintre Franța și Marea Britanie, desfășurate pe teritoriul Americii de Nord, ce angrenau însă mai ales populațiile băștinașe, are fără urmă de îndoială acel factor epic pe placul lui Spielberg.

Cărți care şlefuiesc mari personalități: 6 oameni puternici și cărțile care i au inspiratMarissa Mayer e cu siguranță una dintre cele mai mari personalități ale momentului, în ciuda faptului că nu a reușit să salveze Yahoo. Remarcându-se inițial la Google, a fost primită ca o eroină în 2012, atunci când se considera că ea și numai ea putea salva Yahoo. În prezent, Mayer își pregătește următoarea mare mișcare, despre care nu dorește să povestească prea multe, și între timp ne face o nouă recomandare de lectură: The Design of Everyday Things de Donald A. Norman. Cartea analizează în amănunțit cum funcționează produse pe care le folosești zi de zi și de ce unele se transformă într-un succes notoriu, în timp ce altele devin un eșec răsunător. Suntem siguri că reprezintă un titlu din care Mayer a avut ce învăța, dar care va folosi de altfel fiecărui cititor.

Tu ce părere ai despre aceste cărți care inspiră? Care dintre cele 6 titluri de mai sus, preferate de mari personalități, se va afla și pe lista ta de lectură? Pe care dintre ele le-ai citit și le-ai apreciat?

Photo by Nicholas Kampouris on Unsplash