Din păcate, social media a devenit pentru mulți dintre noi un adevărat drog, unul la care ne e atât de greu să renunțăm. Degetele ne caută parcă inconștient smartphone-ul, iar creierul își dorește doza promisă de relaxare sau, dimpotrivă, de informare. Deși e adevărat că rețelele de socializare au și avantaje și ne ajută să fim mai aproape de cei dragi, la un click distanță, sau să avem acces mai ușor la domeniile noastre de interes, ele reprezintă și fieful știrilor false, al depersonalizării și o sursă de probleme de sănătate moderne precum anxietatea, stresul sau depresia. Una dintre rezoluțiile noastre pentru 2018 este „să stăm mai puțin” pe telefon și să citim mai mult, așa că am alcătuit o listă de cărți captivante, care te pot ajuta să iei o pauză de la social media. Sunt atât de fascinante, încât vei uita să îți verifici și telefonul!

Cărți care te pot ajuta să iei o pauză de la social mediaAtunci când un nume care vinde cărți ca pâinea caldă, respectiv Paula Hawkins („Fata din tren”) afirmă despre opera ta că e „aproape insuportabil de tensionată și înfricoșătoare, dă dependență”, e clar că ai la activ o mare realizare literară. Iar Megan Abbott chiar are toate motivele să se mândrească cu „You Will Know Me”, thriller-ul pe care îți va fi imposibil să îl lași din mână. Cartea a fost inclusă printre cele mai bune din 2016 de către o pleiadă diversă de publicații precum The Washington Post, The Wall Street Journal, The Boston Globe, Elle sau Publishers Weekly, ceea ce demonstrează impactul pe care l-a avut asupra cititorilor de pretutindeni. În centrul romanului se află familia Knox: Katie și Eric par să își fi împlinit toate visele de părinți atunci când fiica lor, Devon, e considerată noua Nadia Comăneci, cea mai mare speranță a gimnasticii mondiale. La numai 15 ani, Devon pășește pe un drum presărat cu stele, fiind gata să își ia zborul spre Olimpiadă, când o moarte suspectă zguduie comunitatea de gimnastică: Ryan, adolescentul chipeș după care și mamele suspină, e găsit mort într-un accident de mașină ce pare suficient de bizar încât să antreneze ancheta poliției. Din acest moment, începi să bănuiești fiecare personaj de implicare, iar cartea va fi imposibil de abandonat, determinându-te să uiți inclusiv de bipurile disperate ale telefonului ce cerșește atenție. Abbott se dovedește una dintre cele mai bune scriitoare de thriller și mistere, reușind să exploateze fricile induse de societatea actuală: nu străinii, ci cei apropiați sunt cei care ar trebui să ne înspăimânte cel mai tare. Zugrăvind cu talent scene cât se poate de banale ale vieții intime, ce ascund însă semnificații întunecate, You Will Know Me e prima dintre cărțile captivante care te vor face să uiți de social media.

Liane Moriarty se află pe buzele tuturor de ceva vreme, de când hitul Big Little Lies a câștigat premii pe bandă rulantă pentru HBO și a Cărți care te pot ajuta să iei o pauză de la social mediadoborât recorduri de audiență, demonstrând marilor producători că un serial cu, despre și realizat de către femei poate fi la fel de incitant precum unul cu personaje masculine. Dar nu despre „Marile minciuni nevinovate” vom vorbi azi, ci despre o altă carte incitantă a scriitoarei de origine australiană, „Secretul soțului”. Imaginează-ți scenariul următor: soțul tău ți-a scris o scrisoare pe care se presupune că nu o vei citi decât după moartea lui. Nu conține jurăminte de dragoste și nici cuvinte pline de iubire, ci un secret groaznic, întunecat, unul care îți poate perturba viața nu numai ție, dar și celor din jur. „O carte grozavă, pe care nu o vei putea ține doar pentru tine”: e caracterizarea perfectă realizată de USA Today, cu care nu am fi putut să nu fim de acord. Captivantă, magnetică, peste măsură de interesantă, cartea lui Liane Moriarty va fi ecranizată în curând și reprezintă garanția că vei uita pentru câteva ore bune de social media.

Cărți care te pot ajuta să iei o pauză de la social mediaNu toate cărțile care te fac să uiți de social media fac parte din categoria mistere, sperăm noi. Deși cărțile de acest gen au devenit cel mai popular trend al literaturii contemporane, vom încerca acum să descrețim frunți afectate de atâtea subiecte serioase și tensionate din social media cu o operă a literaturii Young Adult. „Spune-mi trei lucruri despre tine”, aparținând scriitoarei Julie Buxbaum, a câștigat pe bună dreptate medalia de bestseller New York Times deoarece reușește să realizeze echilibrul perfect dintre lejeritatea acestui tip de literatură și profunzimea de care are nevoie pentru a nu deveni un clișeu. Cartea e diferită de romanul tipic pentru adolescenți, pornind de la o premisă cu care fiecare dintre noi ne putem identifica: pierderea unei ființe dragi. Jessie e o adolescentă ce și-a pierdut mama la vârsta fragedă de 16 ani, al cărei tată se căsătorește cu un „monstru” și care este nevoită acum să meargă să locuiască cu aceștia în însorita Californie. Protagonista frecventează un liceu tipic din LA, întâlnește clasicele adolescente răutăcioase, dar interesul amoros salvator o contactează într-un mod neobișnuit: îi scrie mesaje și mailuri, oferindu-se să îi fie un ghid spiritual virtual prin complicata lume a liceului. Pentru că e disperată, fata îi acceptă ajutorul, și curând descoperă că viața chiar i se poate preschimba. Întorsăturile de situație sunt prezente, clișeele sunt utilizate într-un mod proaspăt, amuzant, dar motivul pentru care cartea poate învinge și tentația social media este reprezentat de autenticitatea emoțiilor sale: „Spune-mi trei lucruri despre tine” se adresează acelei părți ascunse din sufletul nostru, pe care poate anii au asfixiat-o, ce iubește, ce se teme, ce poate ieși la suprafață în lumină. Cartea poate fi un must-read la orice vârstă.

Încheiem lista noastră de cărți captivante, ce îți pot șterge chiar și pentru câteva ore existența Facebook-ului și a Instagram-ului din Cărți care te pot ajuta să iei o pauză de la social mediaminte: „Cum să oprești timpul” de Matt Haig, un bestseller în curs de ecranizare într-un proiect ce a primit deja confirmarea apariției lui Benedict Cumberbatch. Protagonistul nostru, Tom Hazard, s-a întâlnit de-a lungul timpului cu Shakespeare, F. Scott și Zelda Fitzgerald și Josephine Baker și a avut și „privilegiul” de a-și face cont de Facebook. Nu e nemuritor, ci suferă de o boală rară, din cauza căreia nu îmbătrânește mai mult de 1 an odată la 13-14 ani. Ceea ce înseamnă că abia arată de 40, deși trăiește de câteva secole. A fost martor al multora dintre evenimentele istorice pe care le predă studenților săi și îi este din ce în ce mai dificil să trăiască, știind că toți cei pe care îi iubește vor muri înaintea sa. Premisa devine din interesantă peste măsură de captivantă atunci când în scenă intră un potențial interes amoros. Punând accent pe melodramatica luptă pe care o ducem cu timpul și demonstrându-ne că nemurirea la care mulți visăm e mai mult o corvoadă decât un dar, Haig scrie o carte extraordinară, una în care condiția umană e dezbrăcată până la cele mai profunde straturi ale ei, fie ele luminoase sau întunecate. Ceea ce rezultă e un roman care te va ține lipit de el, incapabil să îi dai drumul dintre degete pentru a-ți verifica telefonul.

Cărți care te pot ajuta să iei o pauză de la social media

Citește mai mult despre “Cum să oprești timpul”

Tu ce părere ai despre aceste cărți captivante? Crezi că te pot ajuta să iei o pauză de detoxifiere de la social media?