Cărțile există pentru a ne face viața mai frumoasă și considerăm, precum orice cititor pasionat, că lectura este una dintre cele mai mari surse de fericire ale vieții. Există însă și titluri cu totul și cu totul speciale, care ne aprind bucuria în inimi instantaneu. Sunt acele surse perpetue de plăcere la care apelezi de câte ori te simți trist, neînțeles sau pur și simplu dornic de o mângâiere. Fie că te alină cu personaje preferate, cu cuvinte magistral alese sau cu lecții de viață, titlurile de mai jos îți vor fi alături atunci când ai nevoie de speranță. Mai mult, recomandările vin chiar de la cititori, aparținând fanilor platformei online Buzzfeed. Iată 4 cărți care aduc bucurie, conform devoratorilor de lectură!

Cărți care te umplu de bucurie: 4 titluri alese de cititoriÎn secolul al XIX-lea, nu exista o literatură pentru tineri (actuala serie de Young Adult), așa că Little Women era integrată cu naturalețe la secțiunea de cărți pentru copii, pe care avea însă să o scuture din temelii. Niciodată până atunci nu se mai scrisese cu atât de multă maturitate despre tinerele fete și prea rareori fusese oferită o protagonistă precum Jo March. Epopeea familiei sărace, dar plină de dragoste, cu patru fete una mai diferită decât cealaltă, a cucerit generații întregi de cititori. Mai mult, Little Women a prefigurat pentru prima dată o eroină neinteresată de dragoste, care preferă independența financiară și reușita în viață în fața împlinirii sentimentelor și nu e totuși deloc plictisitoare. Aleasă drept o carte care aduce bucurie datorită faptului că este plină de aventură și de lecții de viață, Little Women va fi ecranizată în acest an cu o distribuție stelară, care cuprinde nume precum Saoirse Ronan, Timothee Chalamet, Emma Watson, Meryl Streep sau Laura Dern.

Cărți care te umplu de bucurie: 4 titluri alese de cititori

Deși The Art of Racing in the Rain debutează cu un eveniment care te va face să suspini, mai ales dacă ești iubitor de animale, lectura sa e menită să îți aducă bucurie. Demult nu am mai avut parte de un protagonist atât de sincer, de onest și de amuzant, și vei fi uimit să afli că este vorba despre un…câine. A doua carte de pe lista noastră e narată din perspectiva lui Enzo, care înțelege limba engleză și care și-a dorit toată viața să fie om. Fascinat de degetele opozabile și dornic mai mult ca orice ca în următoarea viață să poată fi om, Enzo e unul dintre cei mai simpatici protagoniști din carte. Deși celelalte personaje („stăpânul său”, Denny, un pilot de curse, fetița acestuia, Zoe, și soția Eve) nu sunt la fel de complex conturate, The Art of Racing in the Rain e o carte delicioasă, care îți va aduce bucurie. Cititorii Buzzfeed au inclus-o printre alegerile lor argumentând că este „o poveste atât de frumos spusă”, care va rămâne alături de tine pentru mult timp. Cartea a fost publicată în 2008 și a petrecut 156 de săptămâni în lista de bestsellere New York Times, cu siguranță un record. Dacă îți plac filmele, află că The Art of Racing in the Rain e transformată într-o producție cinematografică marca Disney chiar în acest an.

Cărți care te umplu de bucurie: 4 titluri alese de cititoriSunt nenumărate motivele pentru care „Micul prinț” ocupă un loc atât de special în inima noastră. E plină de candoare și de înțelepciune, te emoționează dacă ești copil și totuși te surprinde atunci când ai ajuns la vârsta adultă, e o poveste genial spusă și așternută în straturi peste straturi pe care le vei descoperi și redescoperi pe tot parcursul vieții. Micul roman al lui Antoine de Saint- Exupery, una dintre cele mai traduse cărți din lume, e unul dintre titlurile pe care îți sugerăm să le recitești în fiecare etapă a vieții, pentru că își va asuma cu curaj menirea de a-ți arăta de fiecare dată precis ceea ce contează. Vom păstra în integralitate motivația cititorului Buzzfeed care a ales „Micul prinț” în suita de cărți care aduc bucurie: „„Micul prinț” este una dintre acele cărți pe care o citești când ești copil și îți schimbă viața sau una dintre acele cărți pe care o citești când ești adult și îți dorești să îți fi schimbat viața mai devreme. Mesajul său, dispus pe mai multe straturi, de a ține strâns de minunile perspectivei de copil și de a nu permite superficialităților acestei lumi să te facă să devii plictisitor și cinic este unul de pe urma căruia oricine poate să beneficieze. ”. Descoperă și cele mai frumoase citate din „Micul prinț”.

Cărți care te umplu de bucurie: 4 titluri alese de cititori

Încheiem lista de cărți care aduc bucurie cu una dintre bijuteriile literaturii ultimilor ani, Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe, de Benjamin Alire Saenz. Scrisă în 2012 și prefigurând întâmplări care au loc în 1987, cartea a fost redescoperită de întreg universul în primul rând datorită protagoniștilor săi: doi băieți mexicani, Aristotle “Ari” Mendoza și Dante Quintana, care descoperă viața, prietenea și mai apoi iubirea împreună. Depășește însă subiectul cu potențial de „lumea versus Trump” și descoperă emoția și intensitatea ascunse sub stratul atât de ispititor pentru politicul de azi. Deși pe alocuri cei doi adolescenţi vor părea mult prea profunzi pentru vârsta lor, iar discuțiile poetice și filosofice abundă la tot pasul, a la John Green, este imposibil să nu te farmece onestitatea poveștii. Favorită a criticii și a fanilor, Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe a fost aleasă drept una dintre cărțile care aduc bucurie de unul dintre cititorii Buzzfeed, și îți prezentăm în rândurile următoarea argumentele sale: „Cartea portretizează o descriere atât de bună a vieții în cea mai simplă formă a sa în timp ce combină de asemenea personaje minunate și credibile, o intrigă captivantă, tachinări spirituale și o poveste de dragoste care le face de rușine pe toate celelalte. Te face să râzi, te face să plângi, și te face să apreciezi viața. E una dintre cele mai bune cărți ale tuturor timpurilor și pur și simplu mă face atât de fericit de fiecare dată când o citesc”.

De un lucru suntem siguri: gusturile nu se discută și nu putem decât să ne bucurăm că există o asemenea diversitatea atunci când vine vorba despre cărți care aduc bucurie. Tu ce părere ai despre lista noastră? Cu ce alte titluri ai completa-o?