Dacă eşti fan al cinematografiei, cu siguranţă ai observat afluenţa de filme cu supereroi ale ultimilor ani. Şi, în timp ce Marvel şi a sa pleiadă de Avengers au ţinut capul de afiş în ceea ce priveşte box-office-ul, cel mai apreciat film de către critică, al ultimilor ani, a fost Wonder Woman. Într-un univers DC dominat de personaje mai uşor recognoscibile, precum Batman şi Superman, Femeia Fantastică a fost cea care a strălucit. Şi nu fără să aibă concurenţă: din 2013 încoace, Warner Bros, studioul ce deţine drepturile de ecranizare ale comics-urilor DC, a lansat nu mai puţin de cinci filme: Man of Steel (2013), Batman v Superman, Suicide Squad (ambele 2016), Wonder Woman şi Justice League (ambele 2017). Însă, din toată această enumerare selectă, doar Wonder Woman a reuşit să bifeze succes la critică, în inimile fanilor şi la box-office. De ce?

Elogiile sunt împărţite între regia lui Patty Jenkins, care nu s-a bazat exclusiv pe efecte speciale şi a oferit timp de dezvoltare personajelor, creionând o Diana Prince care nu e doar o amazoană eroină, ci o protagonistă reală, cu dileme şi umanitate, şi  jocul actoricesc al lui Gal Gadot. Dacă te-ai îndrăgostit şi tu de Femeia Fantastică şi împărtăşeşti concepţia că, cel puţin până acum, e protagonista celui mai bun film din DC Extended Universe, descoperă mai jos cărţile cu eroine de care Wonder Woman ar fi mândră: complexe, bine dezvoltate, creionate cu tuşe fine şi care ne inspiră cu curajul lor!

Cărţi cu eroine de care Wonder Woman ar fi mândrăPe lângă intriga complexă şi dialogurile geniale, G.R.R. Martin este renumit pentru faptul că e capabil să creioneze personaje feminine complexe. Sunt foarte puţine protagonistele care nu strălucesc în „Urzeala tronurilor”, iar Martin nu precupeţeşte niciun efort pentru a le face să pară cât mai credibile. Dar, de departe, eroina de care Wonder Woman ar fi cea mai mândră e Daenerys Targaryen. Poate că nu e o luptătoare născută cu sabia în mână, precum Femeia Fantastică, dar e Mama dragonilor şi Cea nearsă şi, cel mai important, e animată de aceeaşi bunătate, de aceeaşi dorinţă de a lupta împotriva tiraniei, de a elibera o lume dominată de sclavie şi război şi de a o readuce pe calea cea bună. Adevărul e că am da orice pentru a vedea un episod din „Game of Thrones” regizat de Patty Jenkins sau pe G.R.R. Martin scenarist la cârma lui Wonder Woman 2, anunţat deja pentru 2019.

Ce poţi spune despre o carte intitulată „The Woman Who Rides Like a Man”? Nouă ni se Cărţi cu eroine de care Wonder Woman ar fi mândrăpare că inclusiv titlul indică o eroină cu care Wonder Woman s-ar înţelege la perfecţie. Alanna din Trebond este prima femeie-cavaler din regatul Tortall, poziţie pe care reuşeşte să o obţină după ce face schimb de locuri cu fratele său geamăn şi devine o maestră în arme şi în călărie. Aşa cum te aşteptai, şi acest personaj a avut loc să „crească”: îi este dedicată o întreagă serie, intitulată „The Song of the Lioness”, ce o are drept autoare pe Tamora Pierce. „The Woman Who Rides Like a Man” este a treia şi penultima carte din serie şi o poartă pe Alanna în deşert, acolo unde schimbă graţie puterii, curajului şi inteligenţei sale perspectiva unui trib asupra femeilor. Cu o puternică viziune feministă, care rezonează cu societatea de azi, Pierce a scris o serie de cărţi cu eroine de care Wonder Woman ar fi teribil de mândră.

Cărţi cu eroine de care Wonder Woman ar fi mândrăÎi găsim acum Femeii Fantastice o corespondentă în lumea întunecată a distopiilor. Îţi purtăm paşii în Panem, naţiunea din viitor ce acoperă o mare parte a Americii de Nord, împărţită în 12 districte ce sunt obligate să trimită anual câte doi copii cu vârste între 12 şi 18 ani, pentru a se lupta până la moarte într-un concurs televizat ce poartă numele de „Jocurile Foamei”. Dacă ai recunoscut deja scenariul, ştii şi că eroina Katniss Everdeen este o Wonder Woman pentru familia pe care o hrăneşte vânând în mod ilegal, dar şi pentru o întreagă revoltă al cărei simbol devine. Precum Patty Jenkins, scriitoarea Suzanne Collins oferă protagonistei sale răgazul necesar pentru a se dezvolta: Katniss e mai mult decât un prototip al curajului sau al destoiniciei, mai mult decât Fata de foc sau arcaşa netemătoare. Îi înţelegem psihologia, îi acceptăm defectele, rezonăm cu luptele sale interioare şi o vedem maturizându-se pe parcursul celor 3 cărţi a căror protagonistă este. (Re)citeşte „Jocurile foamei” după ce ai vizionat „Wonder Woman” şi vei fi frapat şi tu de asemănare.

Ne plac universurile fictive pline de culoare, care vibrează precum lumea amazoanelor din care provine şi Diana Prince. Dacă te-ai Cărţi cu eroine de care Wonder Woman ar fi mândrăîndrăgostit de povestea spusă de Patty Jenkins şi datorită aventurilor lui Wonder Woman în Londra frământată de război, cu siguranţă vei aprecia „Partea întunecată a magiei” de Victoria Schwab. Seria de trei titluri ne trimite într-un viitor în care există nu o singură capitală a Marii Britanii, ci patru: cea Albă, cea Roşie, cea Gri şi cea Neagră, dispărută. Protagonistul Kell este un contrabandist de artefacte pline de magie, dar cea care străluceşte, asemenea unei Wonder Woman, este Delilah Lila Bard, hoaţă în travesti şi pirat în devenire, care îl va ajuta pe Kell în expediţia periculoasă de a salva toate lumile. Luptătoare, curajoasă, plină de ambiţie, cu profil de salvatoare, Lila are în comun cu Wonder Woman aceeaşi capacitate extraordinară de a fura „scenele” protagoniştilor masculini: aşa cum Superman şi Batman devin palizi în compania Femeii Fantastice, şi Lila acaparează toată atenţia în seria „Shades of Magic”. Se pare că drepturile de ecranizare TV au fost cumpărate de compania deţinută de Gerard Butler, aşa că ne aşteptăm să o vedem cât de curând şi pe Lila pe sticlă.

Cărţi cu eroine de care Wonder Woman ar fi mândrăDacă deja nu mai suporţi cărţile de fantasy a căror acţiune are loc fie pe teritoriul Angliei, fie în Statele Unite ale Americii, atunci „Regatul umbrelor” de Leigh Bardugo te va încânta la culme. De data aceasta, suntem invitaţi într-o variantă fantastică a Rusiei ţariste, în care Falia Umbrei, populată de monştrii supranaturali, e pe punctul de a înghiţi Ravka, una dintre cele mai măreţe naţiuni. I se opune însă o nouă Femeie Fantastică, Alina Starkov, ce descoperă că are o putere magică enormă şi va face parte din Grisha, o forţă militară şi magică ce se opune invaziei. Ce o face pe Alina atât de specială, în afară de puterile ei? Cu o abundenţă de detalii, un stil cursiv, bogat în descrieri, Bardugo nu se grăbeşte să o catapulteze la statutul de eroină, ci o creionează cu răbdare, oferind contextul necesar pentru ca orfana singuratică să se transforme în puterea nesigură pe ea şi apoi în salvatoarea fantastică. La mijloc e şi o frumoasă poveste de dragoste, care seamănă întrucâtva cu cea dintre Wonder Woman şi al ei Steve Trevor.

„Wonder Woman” nu e doar o supereroină mult iubită, ci a devenit un etalon în cinematografia actuală. Warner Bros a înlocuit echipa de producători, scenarişti, regizori de la viitoarele filme din DC Extended Universe, sperând ca deja anunţatele Aquaman, Shazam!, Wonder Woman 2, Flashpoint, Suicide Squad 2, The Batman, să beneficieze de acelaşi succes precum filmul lui Patty Jenkins şi să evite criticile primite de Man of Steel, Suicide Squad, Batman v Superman şi Justice League.

Tu ce părere ai despre aceste cărţi cu eroine de care Wonder Woman ar fi mândră? Pe care dintre ele le vezi demne de statutul Femeii Fantastice?