De cele mai multe ori, recunoști un cititor adevărat și după cantitatea de cărți pe care și le pune în bagaj atunci când pleacă într-o călătorie. Alteori, după câte cărți își cumpără din vacanța respectivă. E adevărat, un iubitor de cărți nu are neapărat prea multe vacanțe într-un an, așa că dorul de călătorie e ostoit și prin intermediul pasiunii sale cele mai mari: lectura.

E extraordinar atunci când o carte reușește să te transporte într-un loc special. De la pelerinajele relatate de călugării medievali și romanele picarești și până la ghidurile de călătorie care au făcut spiritul de aventură accesibil aproape oricui, literatura și călătoria au fost aproape dintotdeauna conectate. Nu contează că stai acasă atât timp cât ai o carte care să-ți alimenteze imaginația. Pe de altă parte, mai sunt și cărțile acelea care te fac aproape instantaneu să-ți pui rucsacul în spate și să pornești în căutarea aventurii. Indiferent că citești despre culturi misterioase, peisaje uimitoare sau preparate culinare care-ți lasă apă în gură, literatura are puterea de a ne face să tânjim după călătorii. Iar cărțile de mai jos îți vor face cu siguranță poftă să și vezi locurile despre care citești în confortul patului tău.

„Pe drum”, Jack  Kerouac. Scrisă în 1957, romanul lui Kerouac este un clasic al literaturii de călătorie. Pe drum urmărește povestea personajului Sal care părăsește New York-ul și se îndreaptă spre vest, de-alungul căilor ferate, făcându-și peste tot prieteni și petrecând. Orice cititor se regăsește ușor în frustrările lui Sal și în dorința lui de a vedea lumea și oricine înțelege puterea călătoriilor de a te transforma într-un om mai bun și mai încrezător în propriile forțe.

Plaja”, Alex Garland. Atunci când ți-e poftă să explorezi căi nebătute, citește Plaja: e ușor să te identifici cu personajul Richard și cu dorința lui de a găsi paradisul. Ce este interesant în acesst roman plin de mister este că autorul demontează mitul experienței perfecte de călătorie, lucru ce se dovedește teribil de eliberator pentru cititor.

În sălbăticie”, Jon Krakauer. Cartea reconstituie traseul lui Chris McCandless în sălbăticia Alaskăi și dezvăluie într-o manieră brută atracția pe care o exercită ținuturile acelea virgine asupra spiritului unui tânăr american. Ce atrage cel mai mult la acest roman este felul cum tânărul Chris își inventează o nouă viață pentru sine însuși și felul cum înfruntă toate pericolele explorării. Povestea lui este, la final, o avertizare împotriva înfruntării naturii de unul singur.

Mănâncă, roagă-te, iubește”, Deși are tot ceea ce o femeie de vârsta ei uneori doar visează, Elizabeth Gilbert se află la începutul acestei cărți în pragul depresiei. Asaltată de panică și confuzie, autoarea își dă seama că nu se poate mulțumi doar cu inacțiunea și decide să descopere trei aspecte ale naturii ei, prin intermediul a trei culturi total diferite: plăcerea în Italia, devoțiunea în India și echilibrul între bucuria pământească și transcendența divină în Bali.

Sub soarele Toscanei”, Frances Mayes. O carte despre frumusețea și simplitatea vieții în Italia, Sub soarele Toscanei  este o încântare a simțurilor pentru orice tip de cititor. Atunci când decide să cumpere și să restaureze o vilă abandonată în Toscana italiană, Frances Mayes deschide ușa unor minunății pe care noi toți ni le-am dori. Acolo, scriitoarea creează rețete sezoniere delicioase, scriind cu pasiune despre plăcerile traiului într-o țară străină.

Călătorii cu Charley”, John Steinbeck. Unul dintre multele jurnale de călătorie ale lui Steinbeck, Călătorii cu Charley este ultimul și cel mai complex dintre acestea. Cartea a fost rodul unei frustrări a scriitorului care simțise la un moment dat că nu mai este în contact cu țara lui, cu limba ei, cu mirosul ierbii și al copacilor sau cu oamenii ei. Călătoria îl poartă prin aproape 40 de state, Steinbeck dând dovadă de un ochi atent la detalii și o viziune interesantă asupra propriilor experiențe.

Prietena mea genială”, Elena Ferrante. Plasată în mahalaua unui Napoli mizerabil și cenușiu, acțiunea acestui roman urmărește poveștile a două fetițe ce cresc împreună acolo și dau piept cu viața fiecare în felul său propriu. Femei diferite, cu alegeri ce le reflectă dorințele de statut și libertate, Elena și Lila par mereu în competiție, dar reușesc să rămână apropiate până târziu în existența lor.

Ce alte cărți v-au dat poftă de aventură?