Soare, mare, adiere dulce de vânt, aer proaspăt de munte sau pur și simplu natură minunată, surprinsă într-o plimbare la iarbă verde? Vacanța de 1 mai e la o aruncătură de băț distanță, iar noi credem că rimează atât de bine cu literatura! Oriunde ai merge, nu uita să arunci în bagaj un borcănaș de cremă cu protecție solară, ochelarii cu rame colorate și cel puțin un exemplar din lista de mai jos: cărți de citit de 1 mai!

Nouă cărți de citit în vacanța de 1 MaiDacă nu ai reușit încă să deguști cea mai mediatizată carte a momentului pe plaiurile naționale, este momentul să profiți de vacanța de 1 mai pentru a o face. „Cartea oglinzilor” de Eugen Ovidiu Chirovici a atras o titulatură pe care, din păcate, puține opere autohtone o primesc, aceea de bestseller, fiind omagiată de recenzorii de la The Guardian cu cuvintele „un fenomen editorial internațional”. Publicată (până acum) în 38 de țări, volumul lui Chirovici e un thriller despre iluzii, mecanismele fascinante ale memoriei și ale percepției: e aproape o datorie națională să îl citești!

Nouă cărți de citit în vacanța de 1 MaiCu o băutură rece ca gheața în mână și soare mângâindu-ţi pielea însetată de lumină și căldură, parcă nu ai chef de o lectură serioasă, dar nici nu îți poți stinge dorul de o carte bună. Tocmai de aceea au fost inventate cărțile romantice, dar lejere, pentru a ne împlini dorințele în vacanțe. Continuarea celebrului roman „Înainte să te cunosc”, „După ce te-am pierdut” o surprinde pe Lou Clark într-o lume în care Will Traynor nu mai e, dar ea trebuie să își îndeplinească promisiunea de a trăi. Iubiri dulci-amare și un strop de reflecție asupra umanității; rețeta perfectă de cărți de citit de 1 mai!

Nouă cărți de citit în vacanța de 1 MaiInclus de Publishers Weekly și The New York Times Book Review pe listele celor mai bune cărți ale anului 2016 și omagiat de criticii extaziați, „Hoțul de oglinzi” e o operă complexă, combinație de thriller, meditație asupra modului în care ne lăsăm subjugați de puterea propriilor reflexii, sau, pur și simplu, roman uluitor de captivant. Autorul Martin Seay împletește trei povești, două din anii 50 și una din 2003, unite de goana, de căutarea febrilă, de secrete și intrigi polițienești, prinse ca într-un origami din care nu mai vrei să scapi. Oprește-te cât să îți mai aplici un strat de SPF, ca să nu plătești plăcerile literare cu arsuri solare!

Nouă cărți de citit în vacanța de 1 MaiSub puterea incendiară a soarelui de mai, parcă nici măcar fiorul horror-urilor nu mai e la fel de puternic! Este speranța pe care mizăm, căci te invităm să nu ratezi una dintre cele mai apreciate cărți de citit de 1 mai:Anihilare” de Jeff VanderMeer. La granița dintre horror și science fiction, romanul a fost comparat cu „Insula doctorului Moreau” sau cu serialul Lost, și relatează incursiunea unui grup de cercetători în Zona X, un spațiu aflat la limita dintre uman și non-uman, în care ori tu ești cel care descoperi misterele, ori te lași consumat de ele. Cartea va fi ecranizată într-un film cu Natalie Portman și Oscar Isaac, așa că grăbește-te să o devorezi înainte să ajungă pe marile ecrane.

Nouă cărți de citit în vacanța de 1 MaiSă uităm preț de o recomandare de thrillere senzaționale sau romanțe duioase și să poposim pe teritoriul unei cărți fabulos scrise, a cărei autoare a fost scenaristă pentru serialul de televiziune Arrested Development. „Where’d You Go, Bernadette?” spune povestea titularei Bernadette, soție, mamă, arhitectă, spirit liber și geniu rebel, care dispare misterios și în căutarea căreia pleacă fiica adolescentă Bee. Vei râde, vei rămâne pe gânduri, dar nu te vei putea rupe de sub farmecul ei!

Nouă cărți de citit în vacanța de 1 MaiMini-vacanța de 1 mai e perfectă pentru a devora povestiri, în pauza dintre două distracții cu iz „muncitoresc”! Sora mai mică și mai neglijată a romanelor, proza scurtă se dovedește adesea mai complexă în caracterul ei laconic, mai captivantă și mai plină de resurse. Ce moment mai bun pentru a savura (din nou) farmecul scrierilor Gabrielei Adameșteanu, scriitoare, jurnalistă și prozatoare, autoarea unor bijuterii literare adunate sub titlul evocator „Vară-primăvară”. Dacă nu acum, atunci când?

Nouă cărți de citit în vacanța de 1 MaiVacanța de 1 mai, cu a sa pecete de libertate, la granița cu fierbințeala verii, dar păstrând încă din prospețimea primăverii, este un moment ideal pentru a face o vizită dragei noastre Jane Austen. Una dintre cele mai fidele „pictorițe” ale emoției umane, perfect autentică și azi, în secolul vitezei, nu putea lipsi de pe lista noastră de cărți de citit de 1 mai. Savurează o porție de sărbătoare cu tentăm retro în compania fragmentelor din „Rațiune și simțire” și suferă, râzi și redescoperă iubirea în compania lui Elinor și Marianne!

„Anotimpul regăsiriiNouă cărți de citit în vacanța de 1 Mai” de Sarah Jio a fost declarată cea mai bună carte a anului 2011 de către Library Journal, și e o poveste care miroase de la o poștă a vacanță de 1 mai. Emily Wilson a schimbat viața perfectă de la 30 de ani (cu un roman de succes proaspăt lansat și o căsătorie ideală) cu decepțiile de la 40 (sus amintitul roman a fost singura sa realizare, iar bărbatul iubit a părăsit-o). O călătorie în locurile copilăriei îi prilejuiește însă descoperirea unui jurnal din 1943, cu o poveste de dragoste ardentă, promisiunea unei noi cărți, dar și un mister care îi poate schimba viața. Curios?

Nouă cărți de citit în vacanța de 1 MaiÎncheiem lista de cărți de citit de 1 mai cu unul dintre cele mai așteptate romane din 2017, cerut la unison de voci de la The Guardian, Buzzfeed sau The New York Times. „Exit West” de Mohsin Hamid ne aduce pe tavă, cu cuvinte frumos aranjate, emoții stilizate și autenticitate irezistibilă, problema refugiaților, una dintre cele mai atroce dileme ale lumii contemporane, deghizată într-o superbă poveste de dragoste. Nadia și Saeed se pregătesc să se îndrăgostească, dar trebuie mai întâi să părăsească singurul cămin știut, pentru a plonja în necunoscut, fugind de războiul civil. Din Orientul Mijlociu până în cosmopolita Londra, e chiar povestea zilelor noastre!

Vei alege vreunul dintre titlurile aflate pe lista noastră, de cărți de citit de 1 mai?