Verde pretutindeni, muguri în floare, floare în fructe, feerie de culoare și de simțire – afară, dar și în cărți de primăvară. Zile calde, animate de adieri parfumate, și zile mai răcoroase, în care pare că iarna revine cu ultimele puteri, ca să ne amenințe abia-cuceritul paradis: primăvara e cel mai frumos, dar și cel mai capricios anotimp. E timpul speranței, al optimismului, al revenirii la viață și al regenerării.

Acestea sunt și trăsăturile pe care le așteptăm atunci când vrem ca starea noastră să fie potențată de literatuă, prin cărți de primăvară parcă scrise pentru acest anotimp: să ne poarte într-un periplu cald-rece, să ne impresioneze și să ne dea fiori, să vorbească despre speranță, viață și renaștere, în mijlocul greutăților și al celor mai dificile încercări. Descoperă lista noastră, a operelor pe care să le citești în prag de primăvară!

  1. res_dde84f5f22e53f79d0d04c4ca58f1ef5_450x450_ujifDe la cruzime extremă la dragoste salvatoare, de la miez de iarnă la strălucire de primăvară: „Vânătorii de zmeie” de Khaled Hosseini este una dintre cărțile care rezonează perfect cu cel mai frumos anotimp. Vorbește despre familie, despre prietenie și sacrificiu, dar și despre greșeli și absolvire de păcate. Amir și Hassan sunt cei mai buni prieteni, dar provin din clase sociale diferite: Amir e Pashtun, fiul unui negustor bogat, iar Hassan este Hazara, iar tatăl său e servitor. Cu toate acestea, cei doi băieți sunt uniți de pasiunea de a înălța zmeie, însă relația le este iremediabil compromisă în momentul în care se confruntă cu sadicul și violentul Assef, unul dintre colegii mai mari ai lui Amir. Așteaptă-te la violență aprigă, care îți lasă un gust amar în gură, dar și la doze de speranță la început firave, care câștigă putere, pe măsură ce zmeul simbolic călătorește spre ceruri primăvăratice. Cartea e incredibil de frumoasă, și îți va însenina și mai tare începutul de primăvară.
  2. Ce moment mai bun decât zilele gingașe de primăvară pentru a (re)citi un superb romanres_4f361577951940d99e322c1590806b08_450x450_k1pr de Jane Austen? Nu te vom îndrepta de această dată spre primele opere clasice ale scriitoarei britanice, ci te vom dirija spre ultima ei carte, într-un sens invers desfășurării anotimpurilor. „Persuasiune” vorbește despre dragostea matură, despre a doua șansă la iubire și speranțe care nu se limitează la prima înmugurire a tinereții. Tot ce îți mai trebuie e o ținută lejeră, o pajiște acoperită de iarbă proaspătă și o pătură colorată, pentru a cinsti cum trebuie această primăvară!
  3. res_fc10587cef7bbbea14705356909af983_450x450_me0vChiar și la vârste înaintate, jinduim primăvara să descoperim o grădină secretă, un izvor de tinerețe sau un strop de fericire. Prima dorință ne este îndeplinită prin tandra poveste din „Grădina secretă” de Frances Hodgson Burnett. Acest clasic al literaturii este mai mult decât o carte pentru copii: are puterea, cu inocența și emoțiile ei pure, să trezească la viață orice inimă. Micuța Mary Lennox rămâne orfană și este trimisă să trăiască în Anglia, alături de unchiul ei, acolo unde descoperă nu doar prietenia trainică, dar și o grădină secretă, închisă la moartea mătușii sale. Urmărește cu ochii minții cum natura revine la viață, sub atingerea primăverii, și experimentează apoi realitatea acestui fenomen miraculos cu toate simțurile, în tabloul de afară!
  4. „Dacă nu eşti acolo atunci când trebuie… degeaba eşti altădată!”: dacă acest vers a vorbit res_b696bf830251874227fd9605885ebf45_450x450_rfd6pe limbajul sufletului tău, dă o șansă poeziei în prag de primăvară. „Te iubesc și te omor în primăvară” este a treia operă publicată de Maria Dimian, supranumită și Audrey Hepburn de Hunedoara, tânăra care ne demonstrează că lirismul vorbește acum cu vocea fragedă a generațiilor îndrăgostite de Facebook. Autoarea este pasionată de limba franceză și a creat o ediție bilingvă a poeziilor sale: debordând de simplitate, de profunzime, de emoție și de mirare, așa cum numai arta poetică o poate face.
  5. res_d9c027b0adb24c62d7674acb2e81b228_450x450_3t4fÎn primăvara literaturii, vocile feminine simțeau nevoia camuflării sub pecetea masculinității, și nu erau puține cazurile în care, pentru a avea succes, scriitoarele împrumutau pseudonime bărbătești. Este și cazul lui Mary Anne Evans, romancieră din Anglia, care a scris, printre altele, Middlemarch. Nu doar numele, o aluzie frumoasă la întâia lună a primăverii, martie, ne-a îndemnat să includem opera în lista noastră. Autoarea analizează viața provincială engleză prin ochii a trei cupluri care eșuează, găsesc și pierd fericirea în dragoste. Micile bucurii ale vieții, dramă bogată, profundă și, din nou, conceptul primăvăratic de a doua șansă se întrepătrund în romanul pe care Virginia Woolf îl caracteriza drept una dintre puținele opere engleze scrise pentru adulți.
  6. Ce rimează mai haios cu primăvara decât curățenia? Nu te teme, nu te vom îndemna să ne părăsești pentru a da fuga să ștergi praful, ci res_90a6e2ec3429541b6f7cd230f40b540e_450x450_78m6îți vom sugera o carte de primăvară care te învață nu doar cum să faci ordine, dar și cum să organizezi, să depozitezi și să simplifici nu doar succesiunea de obiecte care îți compun căminul, dar și  propria viața. Marie Kondo a făcut minuni cu „Magia ordinii”, deschizând o firmă de consultanță care ajută clienți din toată lumea să scape de haosul din jurul lor și să atingă succesul, bunăstarea și serenitatea. Începe de la cum să îți împăturești puloverele, continuă cu cum să îți organizezi amintirile și sfârșește cu o primăvară plină de pace!
  7. res_db897737f631558136d11ffe3abe2aaa_450x450_ooahNu știm cum se face, dar parcă primăvara simțim nevoia să renunțăm la lecturile serioase preț de câteva zile însorite și să facem cu ochiul copilului din inima noastră. Dar apoi vin zilele înghețate, și parcă ne trece și cheful de șotii. Pentru a răspunde acestor diverse simțăminte avem „Vântul printre sălcii”, un roman britanic prin excelență. Opera lui Kenneth Grahame a fost publicată la începutul secolului trecut și dublează inocentele aventuri cu barca și dorul de ducă al copiilor cu frica de schimbare, de radicalism economic, politic și social, într-o societate conservatoare care simte că trebuie să moară. Este motivul pentru care această carte de primăvară a fost comparată cu două cărți într-una, cu două lumi îngemănate, dar atât de diferite: nu e cea mai bună descriere și pentru cel mai frumos anotimp al anului?

Ce părere ai despre lista noastră, de cărți de primăvară, de citit în pragul celui mai proaspăt anotimp? Tu ce titluri ai introduce?