Troiene de zăpadă odihnindu-se feeric afară, un fotoliu călduros, o cană de ceai aromat sau de ciocolată caldă delicioasă şi o carte captivantă, care să te ţină cu sufletul la gură: este un vis de iarnă. Pentru că orice năzuinţă nu poate fi atinsă decât printr-o pregătire temeinică, noi îţi venim în ajutor şi îţi oferim opt recomandări numai bune de pus pe lista de cumpărături. Nu uita ca, printre cadourile de Crăciun pentru toţi cei pe care îi iubeşti, să strecori şi una dintre aceste cărţi de citit în vacanţa de sărbători!

 1. res_d5ba27d1945e020845dfc4e1a6fcb039_450x450_rlsrCând e atâta linişte în jur, este momentul să îţi auzi respiraţia întretăiată. Şi cum să intri mai bine în starea de
  tensiune, decât graţie unui thriller cutremurător? Serialul Fargo s-a cotat printre cele mai mari succese ale ultimilor ani, iar autorul său, Noah Hawley a lansat şi una dintre cărţile pe care trebuie să le citeşti în această iarnă: „Înainte de cădere”. Într-o seară de vară ceţoasă, 11 persoane influente se urcă la bordul unei nave care se prăbuşeşte. Singurii supravieţuitori sunt un copil de 4 ani şi un pictor ieşit de curând de la dezalcoolizare. Dat fiind faptul că avionul adăpostea multimilionari puternici, ipoteza unei mâini criminale sau a unui atac terorist tulbură mass-media, aprinzând un adevărat scandal. Dincolo de componenta de suspans care te va ţine lipit de paginile cărţii, „Înainte de cădere” este şi o meditaţie asupra condiţiei umane, a jocului întuneric-lumină din fiinţa noastră, a faţetei negative a celebrităţii şi a artei.


 2. „Un roman victorios, abil, tandru şi real”- este descrierea pe care res_9d46bf9b35c9f59f5c3a1de9fb82c548_450x450_g0d5britanicii de la Daily Telegraph au oferit-o uneia dintre cele mai apreciate opere literare ale lui 2016, “My name is Lucy Barton”, scrisă de câştigătoarea premiului Pulitzer, Elizabeth Strout („Olive Kitteridge”). Povestea este în aparenţă banală, dar profunzimea de sub suprafaţa sa calmă este cea care te va subjuga cu toată puterea. Lucy Barton se reface după o operaţie în New York, pe un pat de spital lângă care va poposi mama sa demult înstrăinată. Cele două femei nu îşi găsesc cuvintele la început, dar sfârşesc prin a se pierde în amintiri cu forţă irezistibilă şi răspunsuri care trebuie aflate, punând însă sub semnul întrebării chiar sensul vieţii lui Lucy.

 3. Într-o lume în care opiniile sunt aparent libere, dar alegerile res_7e5c0ba2246dc9f995be219c96b80fed_450x450_9ctqnoastre sunt tot mai închistate într-o mentalitate care devine din ce în ce mai puţin tolerantă, simplul fapt de a ne reevalua gândirea se poate dovedi salvator. Ce moment mai potrivit decât vacanţa de iarnă pentru a te lua la trântă cu puţină filosofie, în „Nebunia de a gândi cu mintea ta” de Gabriel Liiceanu? „Orice minte, la intrarea în viaţă, e crudă şi «sălbatică». Dar dacă ne este dată în grijă ca minte a noastră, noi suntem cei chemaţi s-o ajutăm sa devină «o minte adevărată», s-o cultivăm şi s-o facem să se coacă. Răspundem, mai presus de orice, pentru mintea noastră”, este îndemnul pe care ni-l oferă Liiceanu, într-o carte de citit în vacanţa de sărbători.

 4. res_9d6f0af81601fa9cca242720672f8182_450x450_8626Iarna e cel mai bun anotimp pentru un strop de evadare într-o altă epocă, pentru ca graniţa dintre perioadele
  istoriei să se şteargă şi să ne permită să pătrundem într-un alt univers. Prietenia dintre Truman Capote, una dintre cele mai fascinante personalităţi literare ale secolului trecut şi Barbara „Babe” Paley, socialite şi style icon, însufleţeşte zilele aspre, cu frig necruţător, în „The Swans of Fifth Avenue” de Melanie Benjamin. E o lectură sofisticată, plină de glamour, bârfe, scandal, care îţi prilejuieşte pătrunderea în cercurile înalte ale Manhattan-ului, o tentaţie suculentă pentru orice iubitor de beletristică.


 5. Lăsăm lecturile „uşurele” şi intrăm pe teritoriul confuz, întunecat res_97e74d4b20d3b6b7ba04b193a88ab9ad_450x450_5p7lprecum câmpurile îngheţate, al distopiilor. Atunci când iarna vâjâie ameninţătoare, să devorezi pagini la lumina tremurândă a lumânării este o adevărată experienţă. Margaret Atwood („Povestea slujitoarei”) revine cu „The Heart Goes Last”, o poveste stranie chiar şi pentru o distopie, cu evenimente care sfidează suprarealismul. Stan şi Charmaine sunt un cuplu care a avut de suferit de pe urma colapsului economic, pierzându-şi joburile stabile din corporaţii şi ajungând să trăiască într-o maşină. Disperaţi, ei acceptă imediat să facă parte din proiectul experimental Positron, care le promite slujbe şi o casă cu tot ceea le trebuie, cu o singură condiţie, ca după o lună de libertate să servească într-o închisoare. Cei doi ajung să îşi piardă sentimentele unul pentru celălalt şi devin obsedaţi de cuplul care le ia locul în luna de „libertate”, iar trădarea, şantajul şi vulnerabilitatea ajung să îi chinuie mai tare decât disperarea.

 6. res_c985059d04d2e1f7b6f5b0436d113829_450x450_s807Fără doar şi poate, anul 2016 va rămâne în istoria literaturii drept reîntoarcerea glorioasă a lui J.K. Rowling. Dacă în iulie scriitoarea lansa piesa de teatru „Harry Potter şi copilul blestemat”, repede devenită un bestseller, în noiembrie sărbătorea lansarea celei mai noi adiţii în universul de farmece şi vrăjitorii, „Fantastic Beasts and where to Find Them”: un regal de imaginaţie, un triumf al atenţiei pentru detalii şi al fanteziei rodnice, cu care Rowling şi-a încântat întotdeauna fanii. Şi pentru că o iarnă este săracă fără puţină pulbere de magie, scenariul original, lansat de britanică, poate fi cel mai bun prieten al ciocolatei tale calde sau cel mai frumos cadou pentru un membru tânăr al familiei.

 7. res_125ffe641cfdfbc402dd932d00e05408_450x450_ms1bAtunci când drepturile de ecranizare ale unei cărţi sunt vândute chiar înainte ca autorul să găsească o editură, ştii că e vorba de ceva special. Despre „City On Fire” de Garth Risk Hallberg s-a spus că este genul de roman de debut care apare numai o dată la 20 de ani. Fascinantă, misterioasă, vibrantă precum oraşul New York, pe care îl are drept context, această carte de citit în vacanţa de sărbători are în centru o investigaţie asupra unor crime care au loc în Central Park, dar colorează un tablou al relaţiilor umane şi al adevărurilor ascunse cu grijă. Cum poţi afla dacă se ridică la înălţimea aprecierilor entuziaste? Citind-o, desigur!

 8. muntii_inalti_ai_portugalieiTe-ai lăsat şi tu frământat de „Viaţa lui Pi”? Atunci poţi răsufla uşurat, pentru că vacanţa de iarnă urmează să îţi fie alintată de o nouă lansare a lui Yann Martel, „Munţii Înalţi ai Portugaliei”. Este un subiect pe care scriitorul l-a abandonat atunci când a auzit fascinanta poveste a lui Pi, dar la care revine parţial acum. Nu primeşti una, ci trei poveşti, legate ingenios una cu alta, dar care diferă ca ton şi modalitate de expresie, lăsându-ţi impresia că nu parcurgi pagini ale aceluiaşi scriitor. Suprarealism, joacă cu miracolul şi meditaţie asupra uneia dintre cele mai profunde relaţii, cea dintre om şi animal: iată ce ne oferă Martel în această carte de citit în vacanţa de sărbători.

Ţi-au plăcut recomandările noastre de cărţi de citit în vacanţa de sărbători? Le vei include pe lista ta de cumpărături, permiţându-le să se strecoare cuminţi, înţelepte sau pline de imprevizibil, printre cadourile frumos împachetate?