Artele și artiștii au constituit dintotdeauna o sursă inepuizabilă de creativitate pentru scriitori. Dacă îți place arta și reții mai multă informație atunci când detaliile despre viețile artiștilor se derulează în fața ta sub formă de roman și nu sub forma unui album de artă, atunci cărțile de mai jos s-ar putea să ți se potrivească perfect. Fie că vobesc despre pictori sau sculptori, detaliile despre aceștia fiind trecute prin filtrul ficțiunii, aceste cărți pot deveni o uriașă fântână de creativitate și inspirație pentru orice iubitor de artă și cuvinte.

Agonie și extaz”, Irving Stone. Roman biografic, cartea lui Stone este o capodoperă de la început până la sfârșit. Redând cu o acuratețe chirurgicală toate lucrurile mari pe care Michelangelo le-a făcut în viața lui – de la dragoste la artă și spiritualitate -, Stone se concentrează și asupra omului, dar și asupra artistului, conturând o personalitate carismatică și extrem de convingătoare. Titlul redă cu acuratețe sentimentele lui Michelangelo cu privire la artă și te vei simți cu siguranță mai aproape de marele om odată ce vei termina această carte. Important de știut este și că autorul a așteptat 6 ani ca să înceapă să scrie cartea, dorind să aibă cât mai multe date reale despre viața artistului, traducând scrisorile acestuia și chiar mutându-se în Italia pentru câțiva ani pentru a putea înțelege și simți cu adevărat lumea lui Michelangelo.

„Bucuria de a trăi”, Irving Stone. La fel de intensă ca Agonie și extaz, Bucuria de a trăi urmărește scurta carieră artistică a lui Vincent van Gogh, pictorul olandez post-impresionist. Bazat pe scrisorile dinte Vincent și fratele lui, Theo, romanul este o incursiune în viața tumultuoasă și nefericită a unui artist care reușește și azi să impresioneze prin forța trăirilor și a culorii din fiecare dintre pânzele sale.

Luna și doi bani jumătate”, W. Somerset Maugham. Carte ce pornește de  la biografia pictorului francez Paul Gauguin, Luna și doi bani jumătate urmărește existența lui Charles Strickland, un alter ego al lui Gauguin care, posedat de dorința de a picta, pleacă în Tahiti, departe de lumea civilizată, pentru a se dărui în totalitate pasiunii sale. Una dintre marile întrebări pe care le suscită cartea este: „Poți oare să ierți un artist de geniu pentru că are, de fapt, un caracter detestabil?”, iar ideea cea mai pregnantă este aceea că un artist adevărat creează artă pentru că nu se poate închipui făcând altceva.

Fata cu cercel de perlă”, Tracy Chevalier. Cartea, fin realizată de Chevalier, spune povestea lui Griet, o olandeză de 16 ani care devine fată în casă în familia pictorului Johannes Vermeer. Deși au vieți sociale diferite, Griet atrage atenția stăpânului său pentru că amândoi par să posede același fel de a privi lucrurile. Ficțiune completă (modelul folosit de Vermeer pentru pictura lui celebră nu este cunoscut), cartea reușește, totuși, să mențină atenția cititorului prin bogatele detalii despre viața în secolul XVII și poveștile pe care autoarea le imaginează despre celelalte picturi ale lui Vermeer.

Cartea secretă a Fridei Kahlo”, F.G. Haghenbeck. Parte ficțiune, parte inspirată din realitate, cartea reușește printr-un amalgam de mărturii reale, fragmente de jurnal sau indicii autobiografice ascunse în propriile ei tablouri, să facă un portret veridic al celei ce a fost considerată una dintre cele mai faimoase pictorițe mexicane din întreaga lume. Cunoscută pentru stilul suprarealist și autoportretele sale, Frida Kahlo duce o viață plină de suferință, dar care nu este mai puțin tumultuoasă, reușind să întrețină relații și să se implice în politică, să se dedice bucătăriei sau să-i cunoască pe alți mari oameni din timpul ei: Troțki, Hemingway sau Henry Miller și Dali. Peste toate, arta ei plină de simboluri și personalitatea plină de vicii, femeia puternică și cu o violență nemaiîntâlnită de a trăi.

Ce alte cărți despre arte și artiști v-au stârnit interesul?