Când ești un adevărat iubitor de cărți, îți place tot ce se regăsește în universul lor: felul cum acestea miros, cum îți treci degetele peste pagini, greutatea pe care o adaugă genții tale, felul cum arată în rafturi. Și apoi, îți plac cărțile cu referințe bibliofile: fie unele dintre personajele cărții citesc la fel ca tine și-ți devin brusc simpatice, fie autorul dezvoltă intriga în jurul librăriilor, bibliotecilor sau cărților, devenite astfel motive literare incitante, care te fac să apreciezi volumul și mai mult. Pentru a plonja într-un univers perfect pentru bibliofili, citiți cărțile despre cărți de mai jos:

Hoțul de cărți, Markus Zusak. O poveste de dragoste față de cărți și cuvinte, Hoțul de cărți este despre felul cum o fetiță salvează din foc cărțile incendiate de naziști, aflând astfel despre oameni și lume. Liesel descoperă prin intermediul acestora cum se creează lumi cu ajutorul cuvintelor, fiind în romanul lui Zusak o gură de aer proaspăt într-o lume dominată de ură și cruzime.

Fahrenheit 451, Ray Bradbury. Plasată într-un viitor distopic, cartea lui Bradbury are în centru preocuparea unică a guvernului de a arde cărțile, considerate singurele responsabile pentru viciile de caracter ale oamenilor, fie că este vorba despre inteligență sau capacitatea de a gândi. Într-o lume care nu mai gândește, eroul cărții este cuprins de dezgust față de acțiunile guvernului și începe să ascundă cărțile pe care ar fi trebuit să le distrugă. O carte pentru toți cei care nu-și pot imagina viitorul fără cărți.

Inimă de cerneală, Cornelia Funke. Atunci când afli că ai un talent neobișnuit, acela de a scoate din poveștile pe care le citești oameni, animale sau obiecte, viața poate părea cu adevărat magică. Intriga, însă, nu lipsește și cititorul se va pomeni citind cu sufletul la gură despre aventurile lui Meggie și Mo.

Oamenii cărții, Geraldine Brooks. O poveste magnifică despre un manuscris misterios și oamenii care și-au legat destinul de el, Oamenii cărții este o aventură intelectuală trecând prin epoci culturale diferite, de la ruinele din Sarajevo la Inchiziția venețiană și până în Australia zilelor noastre.

Omul obsedat de cărți, Allison Hoover Bartlett. Nefiind un roman, ci mai degrabă o poveste adevărată, Omul obsedat de cărți este despre un hoț de carte rară, un artist în adevăratul sens al cuvântului, ce fură pentru plăcerea personală și pentru că, pentru el, cărțile sunt un simbol al unei clase sociale la care el aspiră. O carte care vorbește despre pasiunea colecționării cărților rare, din Omul obsedat de cărți afli cum poți să ajungi să faci orice pentru a poseda cartea pe care o dorești cu disperare.

Matilda, Roald Dahl. Povestea unei fetițe geniale, îndrăgostită de cărți de la o vârstă foarte fragedă, Matilda are la bază ideea neglijării copiilor, foarte actuală și în zilele noastre, nu numai acum aproximativ 20 de ani când cartea a fost publicată. Ceea ce atrage cel mai mult este curiozitatea micii cititoare și felul cum o profesoară intuiește ce comoară este copilul din fața ei, care-i cere constant recomandări de lectură.

Istoria lecturii, Alberto Manguel. Istorie personală a descoperirii lecturii, cartea lui Manguel cuprinde, pe lângă anecdote bibliofile și fotografii, confesiuni sau episoade din copilăria proprie, toate legate de obiectul adorat de orice cititor. Autorul transformă datele istorice seci în informații de maxim interes și reușește să-și ducă cititorul pe cele mai înalte culmi livrești. De același autor, merită citită din scoarță în scoarță și Biblioteca nopții, o meditație asupra bibliotecilor dispărute și prezente și asupra acelor oameni care și-au dorit construcția unor spații culturale după chipul și asemănarea lor.

Ce alte cărți despre lectură, bibliofili și volume interesante v-au captivat?