Deşi viaţa regalităţii în România a fost scurtă din punct de vedere cronologic, întinzându-se pe durata unui secol şi jumătate (10 mai 1866, numirea lui Carol I ca domnitor şi 1947, abdicarea forţată a Regelui Mihai, în faţa presiunii exercitate de armatele sovietice şi de comunism), ea s-a suprapus celei mai frumoase şi fecunde perioade din istoria românilor. De la omagiatul şi admiratul Rege Carol, renumit pentru consecvenţa şi loialitatea cu care a slujit un popor pe care nu l-a dorit niciodată, până la iubirea pe care am învăţat să i-o arătăm Regelui Mihai, Casa Regală a României este un subiect fascinant, care nu putea fi trecut cu vederea de literatură.

Tocmai de aceea, noi vă oferim o privire asupra câtorva dintre cele mai reprezentative cărţi despre Casa Regală autohtonă. Scufundaţi-vă în abisurile istoriei sau învăţaţi să preţuiţi (sau doar să înţelegeţi) cele mai importante figuri şi momente ale regalităţii din România, lăsându-vă ghidaţi de spusele Regelui Mihai: „nu putem avea un viitor fără a respecta trecutul nostru“!

  1. Dacă aveţi impresia că „porţia” de regalitate pe care a trăit-o România nu a fost încununată cu figuri fascinante, înseamnă că nu aţi citit până acum nimic despre Regina Maria. De origine britanică, înrudită cu cele mai prestigioase familii ale Europei (îi era nepoată Reginei Victoria, ţarului Alexandru al II-lea şi verişoară Împăratului german Wilhelm al II-lea), Missy, aşa cum era alintată în intimitate, a fost considerată cea mai frumoasă regină a perioadei sale, dar a fost gratulată şi pentru inteligenţa, optimismul şi farmecul său personal. Missy. Regina României este biografia redactată de Guy Gautier, istoric francez de vază, specializat în istoria României, care a sfârşit prin a fi la rândul său cucerit de una dintre cele mai celebre figuri ale secolului XX. Scriitorul nu uită să nuanţeze nici eroismul Reginei din timpul Primului Război Mondial, nici implicarea sa în politică, nici farmecul care nu i-a lăsat indiferenţi pe soţul ei, Regele Ferdinand, pe marele Carol, dar şi pe Wilhelm al II-lea, pe Churchill sau chiar pe Hitler, dar face referire şi la viaţa amoroasă controversată a Mariei, despre care se spune că şi-a respectat soţul, dar i-a adorat, printre alţii, pe Barbu Ştirbey şi pe colonelul canadian Joe Boyle. Dincolo de toate, domneşte figura regală gigantică, care a iubit frenetic viaţa şi poporul român şi sub a cărui umbră imensă s-au succedat alte regine, niciuna la fel de strălucitoare ca ea.
  2. Regina Maria a fost una, dar regalitatea în România nu a avut un reprezentant mai puternic şi mai admirat decât Carol I. Sub conducerea sa a avut loc modernizarea României, au fost întocmite reformele care au transformat un stat cvasi-medieval într-o putere recunoscută în zonă. Dacă vă doriţi însă o lectură atinsă de patina timpului, vă recomandăm „Regele Carol I Al României” de Paul Lindenberg, o biografie înţesată de descrieri pitoreşti şi de scene din viaţa de familie a celui mai puternic monarh al României. Remarcabil este faptul că opera a fost redactată nu doar de un contemporan al lui Carol, ci de unul ales special pentru a-i concepe prima biografie, publicată în 1906, odată cu aniversarea a 40 de ani de domnie. Paul Lindenberg a trăit un an în compania marelui Rege, devenindu-i un fel de fiu spiritual, şi s-a întors apoi în România pentru a-şi continua misiunea, revizuind şi actualizând biografia, într-o operă finală care avea să vadă lumina tiparului după moartea lui Carol, în 1923.  Această carte despre Casa Regală a României ne cucereşte cu relatările imprimate de savurosul realism, reliefând nu numai latura umană a Regelui, dar şi parfumul unui secol mort.
  3. În acest an am sărbătorit nu numai 150 de ani de regalitate în România, dar şi a 95-a aniversare a Maiestăţii sale Regele Mihai. Deşi iubit de români, figura sa rămâne un mister pentru mulţi dintre noi, care poate fi însă scuturat prin lectura „Mihai I al României, Regele si ţara”, de Ivor Porter. Din nou, vă aducem în atenţie o carte despre Casa Regală a României scrisă nu de istorici indiferenţi, ci de un martor al evenimentelor dramatice relatate: este vorba despre ofiţerul Serviciilor Secrete britanice, paraşutat de Aliaţi în România celui de-al doilea Război Mondial, care a cunoscut cele mai importante figuri politice ale vremii în momentele lor de cumpănă. Biografia regală dezvăluie aspecte mai mult sau mai puţin cunoscute din viaţa ultimului nostru Rege, de la anii copilăriei, la tinereţea trăită în vâltoarea istoriei, atunci când a înlăturat printr-o lovitură de stat trupele lui Hitler şi a încercat să menţină într-un echilibru precar monarhia constituţională, sub răsuflarea rece a comunismului de la Moscova. Beneficiind de o excelentă documentare, dar fiind evident şi contactul personal cu Regele, Ivor Porter povesteşte mai departe despre abdicarea lui Mihai I, despre viaţa de familie petrecută în Marea Britanie şi Elveţia, despre perioada în care Regele şi-a întreţinut familia din veniturile de pilot şi de agent de bursă. „Mihai I al României, Regele şi ţara” a fost publicată în 2005, acoperind şi reîntoarcerea Maiestăţii sale în patria natală şi ne oferă acces la tabele genealogice, o listă a reşedinţelor regale, un dicţionar de personalităţi şi fotografii color, toate înlesnindu-ne o cunoaştere mai în profunzime a unei perioade pe care mulţi vor să o uite.
  4. Cu cât citim mai mult despre regalitate, cu atât suntem mai fascinaţi de ea. Descoperim că există o alternativă la blocurile gri şi discursul politic al comunismului, o lume în care eticheta, onoarea şi rafinamentul contează. Semnat de ASR Principele Radu al României, „Anul Regelui”este un album care face parte din colecţia amplă lansată prin colaborarea dintre editura Curtea Veche şi Casa Regală a României. Fiind grupat în patru capitole, denumite după anotimpuri, albumul ne oferă un crâmpei din viaţa Regelui Mihai, de la vizitele oficiale la sărbătorile religioase, dar şi episoade de familie, impregnate cu o intimitate care scutură rigurozitatea şi protocolul regal şi ne îndreaptă privirile dincolo de cortina ce desparte regalitatea de popor. Pe lângă fotografii, albumul, redactat într-un stil cald de către ASR Principele Radu, conţine un arbore genealogic şi informaţii preţioase despre eticheta obligatorie în preajma membrilor Casei Regale.
  5. Interesul pentru Casa Regală creşte pe zi ce trece; dacă „Anul Regelui”, despre care am vorbit mai sus şi „Cartea regala de bucate a Principesei Margareta a României” au fost bestseller-uri, ediţia de anul acesta a Târgului de carte Gaudeamus a prilejuit alte lansări „regale” ale editurii Curtea Veche Publishing. Nu numai cei mari trebuie să îşi cimenteze cunoştinţele despre una dintre cele mai importante perioade din istoria noastră, dar şi cei mici. Provocaţi-i pe copii să îndrăgească literatură, nu doar cu poveşti despre prinţese vrăjite de Feţi frumoşi sau cu eroine Disney, ci şi cu relatări reale, ale unor regi şi regine care s-au aflat la cârma destinelor noastre. Coordonate de cunoscutul Adrian Cioroianu, care scrie pentru prima dată pentru cei mici, volumele pentru copii care au drept protagonişti figurile marcante ale regalităţii sunt completate acum de „Mihai I al României. Un rege cu onoare, loialitate si credinţă”, redactat în colaborare cu Mihaela Simina. Cartea se anunţă ca o biografie care va fi apreciată de creierele tinere, însetate de cunoştinţe, putând să îl perceapă pe Regele Mihai cu toată prospeţimea, departe de miturile şi de conflictele de idei ale celor care au resimţit efectele comunismului. Va fi un cadou minunat pentru micuţii noştri!

Că ne dorim sau nu, regalitatea românească este un capitol cu o importanţă uriaşă în definirea noastră ca popor. Scutură-te de viziunile impuse şi formează-ţi propria opinie asupra reginelor şi regilor care ne-au condus, cu ajutorul cărţilor despre Casa Regală selectate de noi. Tu ai citit vreuna dintre ele?