Deşi în societatea contemporană bunele maniere par să se fi evaporat din lista preocupărilor noastre imediate, continuă să existe medii în care o etichetă impecabilă e mai mult decât necesară. Noi considerăm că politeţea nu se va demoda niciodată, iar a şti cum să te îmbraci, cum să gesticulezi, cum să vorbeşti, cum să mănânci şi cum să te comporţi vor fi întotdeauna la mare preţ. Pentru că preferăm să învăţăm întotdeauna de la cele mai bune prietene ale noastre, descoperă în rândurile de mai jos cinci cărţi despre etichetă şi bune maniere care îţi vor şlefui atitudinea!

Eticheta și bunele maniere se învață. Cărțile prin care poți îmbunătăți propria imagineBunele maniere sunt apanajul omului care îşi cunoaşte exact locul în lumea care trăieşte”: aşa defineşte Aurelia Marinescu domeniul care a făcut-o celebră. „Codul bunelor maniere astăzi” continuă să fie una dintre cel mai bine vândute cărţi, achiziţionată, conform statisticilor, de circa 20 000 de familii anual şi cumpărată până acum în aproape 300 000 de exemplare: una dintre cele mai bune veşti pe care le-am primit. Cartea despre etichetă şi bune maniere a depăşit cu graţie şi eleganţă dilemele de politeţe ale lumii interbelice, când te puteai întreba, de exemplu, de ce parte a drumului să mergi dacă te-ai întâlnit cu un prieten şi soţia acestuia, şi tratează în ediţia aniversară, revizuită, subiecte mai sensibile, precum bunele maniere pe Facebook sau cum să te îmbraci în contextul modei mereu schimbătoare. Aurelia Marinescu ne oferă răspunsuri rafinate, pline de o graţie nostalgică, ne recomandă să evităm gecile scurte şi să ne reamintim eleganţa paltoanelor cu blană, să sărutăm încă mâna femeilor, în gestul politeţii supreme, să mâncăm ţinând cont de bunele maniere la masă. Însă cartea rămâne un bestseller datorită acelor subiecte ce rămân nemuritoare: fairplay-ul, savoir vivre, codul manierelor în afaceri, respectiv acele comportamente universale ce caracterizează o viaţă trăită frumos, cu succes. Nu am fi putut fi mai mândri să începem lista noastră de cărţi de etichetă şi bune maniere cu un titlu naţional.

Eticheta și bunele maniere se învață. Cărțile prin care poți îmbunătăți propria imagineDacă mai sus ne-am lăsat cuceriţi de una dintre cărţile de etichetă care au strălucit odată cu trecerea timpului, acum îţi recomandăm un ghid cât se poate de modern: „Modern Manners: Tools to Take You to the Top”. Autoarele sunt Dorothea Johnson, expert în etichetă, şi Liv Tyler, nepoata sa, nimeni alta decât celebra actriţă. De data aceasta, cartea este recomandată în special tinerilor, celor care intră în domeniul afacerilor sau celor care şi-au început cariera şi doresc să se remarce prin atitudine şi încredere în sine, acea atitudine pe care nu o poţi căpăta decât atunci când ştii perfect cum trebuie să te comporţi în fiecare situaţie. Al doilea titlu de pe lista noastră este împărţit în 6 părţi şi ne conduce la întâlniri de afaceri, la interviuri, la job, ne învaţă cum să comunicăm în viaţa reală şi în mediul online, cum să ne descurcăm în situaţiile sociale și la masă şi cum să devenim o gazdă ireproşabilă. Vei primi răspunsul perfect argumentat la cele mai diverse întrebări, de la cum să te prezinţi, cum să strângi cu încredere mâna cuiva, care este protocolul de la interviuri şi de la întâlniri, ce să discuţi cu partenerii de afaceri, cum să te comporţi la un restaurant sau ce să postezi pe social media. Dorothea Johnson are menirea de a ne face familiari cu regulile etichetei, dar Liv Tyler este „sarea şi piperul” cărţii, oferind anecdote şi povestindu-ne mici întâmplări care păstrează şi întăresc tonul jovial al relatării.

Eticheta și bunele maniere se învață. Cărțile prin care poți îmbunătăți propria imagineContinuăm să jonglăm cu cărţile despre etichetă şi bune maniere perfect racordate la lumea contemporană, iar „Modern Etiquette for a Better Life: Master All Social and Business Echanges”e genul de operă care te va ajuta să străluceşti în orice context al vieţii. Sunt multe voci care susţin necesitatea ca regulile de etichetă să fie însuşite în şcoală, iar a treia carte de pe lista noastră s-ar dovedi alegerea perfectă pentru un tânăr sau o tânără gata să ia în piept lumea, graţie tonului informal, amiabil, fără a fi rigid sau desuet. Autoarea, Diane Gottsman, e considerată a fi unul dintre cei mai abordabili experţi în etichetă ai Americii, şi vei fi convins de acurateţea acestei caracterizări încă de la primele pagini. Precum lucrarea de mai sus, şi „Modern Etiquette for a Better Life: Master All Social and Business Echanges” se ocupă de bunele maniere în viaţa profesională, referindu-se la ce să purtăm la muncă, despre ce să vorbim cu superiorul într-o călătorie de afaceri sau cum să dăm mâna cu directorul executiv, dar nu se limitează la aceste circumstanţe. Dimpotrivă, cartea te învaţă cum să te comporţi la cine de afaceri, dar şi la botezuri, ce să postezi pe social media pentru a nu te simţi niciodată jenat de confesiunile tale şi cum să trăieşti cu eleganţă şi cu rafinament. Această carte despre etichetă şi bune maniere reprezintă şi un cadou perfect!

Eticheta și bunele maniere se învață. Cărțile prin care poți îmbunătăți propria imagineProbabil cel mai spinos aspect al etichetei este legat de bunele maniere la masă. Într-un moment care ar fi trebuit să se numere printre cele mai plăcute din viaţa noastră, suntem acaparaţi de îndoieli copleşitoare care ne alterează experienţa. Expertul în gastronomie, fost proprietar al unuia dintre cele mai celebre restaurante californiene, Jeremiah Tower, încearcă să îndulcească aceste situaţii cu „Bunele maniere la masă”. Cartea acoperă subiecte comune, precum meniul, decorul, băuturile ce trebuie servite, eternul „ce furculiţă trebuie să foloseşti” şi, bineînţeles, mult necesarul „dacă nu ştii ce să faci, urmează exemplul celorlalţi”, dar şi aspecte mai puţin abordate, precum ce parfum şi ce bijuterii trebuie să porţi, cum faci complimente sau cum te comporţi în cazul faux pas sau al accidentelor. „Bunele maniere la masă” e o ediţie care nu trebuie să îţi lipsească din bibliotecă și datorită modului în care abordează probabil cel mai important element al unei mese reuşite, conversaţia. Iar aici Tower ne oferă unul dintre cele mai controversate şi binevenite sfaturi ale sale: atunci când discuţiile plictisesc, apelează la subiectele până acum interzise: politica, religia şi sexul. Atât timp cât ţii cont de reguli şi păstrezi măsura, fără a leza persoanele de faţă şi neapărat renunţând în momentul în care intervine cea mai mică ameninţare de conflict, autorul te asigură că nu ai motive să îţi faci griji. Deşi oferă multe indicaţii considerate poate nelalocul lor de alţi experţi în bune maniere, cartea de faţă se remarcă prin faptul că are un singur scop: acela de a-i face pe toţi să se simtă bine.

Eticheta și bunele maniere se învață. Cărțile prin care poți îmbunătăți propria imagineAm vorbit despre bunele maniere în afaceri şi la masă, este momentul să îţi recomandăm o lucrare care se referă la tot ce trebuie să ştii în materie de etichetă. Este vorba despre „The Amy Vanderbilt Complete Book of Etiquette: 50th Anniversary Edition”. Considerată Biblia bunelor maniere şi cea mai plină de autoritate carte în acest domeniu, opera întruneşte recomandări despre cum să faci şi să cumperi cadouri, cum să organizezi o petrecere sau cum să te comporţi la o slujbă religioasă. Bineînţeles, există un capitol întreg despre nunţi, dar şi numeroase sfaturi despre cum să scrii scrisori persoanelor oficiale, lucru de aşteptat dat fiind faptul că vorbim despre o carte scrisă în 1952. Ediţia aniversară a fost revizuită de fostul coordonator al staff-ului de la Casa Albă, Nancy Tuckerman şi de Nancy Dunnan, o reputată femeie de afaceri, care includ în ghidul nostru de bune maniere tot ce trebuie să ştii în secolul 21.

Tu ce părere ai despre aceste cărţi de etichetă şi bune maniere recomandate de noi? Care dintre aceste titluri se regăsesc şi în biblioteca ta?

Sursă foto: Shutterstock Royalty-free stock photo ID: 425920180