De mici am fost fascinaţi să aflăm ce se ascunde în adâncul apelor, însă de cele mai multe ori ne înspăimântă, fiind locuri mai puţin prietenoase pentru oameni.

Mările şi oceanele ni se par tărâmuri fantastice cu secrete bine ascunse. Cine nu şi-ar dori măcar odată să trăiască o aventură de marinar? Să înfrunte furtunile şi să înnoate cu delfinii.

Ernst Hemingway – Bătrânul şi marea

b si mEste ultimul roman lansat de laureatul premiului Nobel şi poate cel care te va face să suspini, din când în când. Chiar dacă nu şi-a construit voit romanele în această manieră, Hemingway este considerat de cei mai mulţi critici un adept al minimalismului în literatură.

Este o poveste despre singurătate şi frământările interioare ale oamenilor ajunşi la bătrâneţe. Dar, în ciuda subiectului emoţionant, cititorul va primi o frumoasă lecţie despre voinţă şi regăsire, fie ea şi spre sfârşitul vieţii.

“După ce l-a legat de barcă, rechinii au şi început să muşte din marlin, şi bătrânul s-a bătut cu ei, singur, în barca aceea care aluneca pe curentul Golfului (Gulf Stream), lovindu-i cu măciuca, împungându-i cu cuţitul, lovindu-i cu vâsla, până când a căzut epuizat şi rechinii au mâncat din peşte cât au vrut” – fragment

Patrick O’Brien – Maestru şi comandant

master andRomanul se află în topul celor mai bune romane istorice scrise vreodată. Mai mult, în 2003 am avut parte de ecranizarea romanului, cu Russel Crowe în rolul principal. Aşa că, dacă ţi-a plăcut filmul, nu ezita să pui mâna şi pe carte.

Povestea urmăreşte aventurile căpitanului Aubrey şi ale echipajului său, la începutul secolului al XIX-lea. O să descoperim ce înseamnă viaţa la bordul unei corăbii, curajul de a înfrunta vântul şi furtuna.

Herman Melville – Moby Dick

mobyCartea este o capodoperă a literaturii universale, publicată în 1851. Cu atât mai verosimilă şi savuroasă este povestea când ştim că, însuşi autorul, a fost marinar.  Autorul a străbătut în lung şi-n lat Oceanul Atlantic călătorind spre Insulele Marchize şi Insulele Bermude.

Să ne aducem puţin aminte de căpitanul Ahab şi peripeţiile pe care le are de înfruntat în căutarea misterioasei balene Moby Dick. Este o carte fascinantă prin ideile filosofice înserate, tipologia personajelor şi portretizarea eroului romantic.

Daniel Defoe – Robinson Crusoe

crusoeRomanul este o autobiografie fictivă a unui tânăr pe nume Robinson, care se visează navighând pe mare. Aventura vieţii sale ia o întorsătură neaşteptată, în momentul în care corabia pe care fugise să-şi împlinească visul a fost atacată de piraţi şi luat drept sclav.

După doi ani de sclavie, eroul nostru reuşeşte să scape, aterizând pe o insulă pustie. Din acest punct începe o nouă aventură mai priemjdioasă. Al nostru erou are de înfruntat singurătatea, sălbăticia şi triburile de canibali.