Înainte să ne aventurăm pe calea marilor iubiri, experimentăm mai întâi, dacă suntem cu adevărat norocoși și oameni nu foarte posaci, prietenia. La fel și în biblioteca noastră, trebuie să existe cărți despre prietenie care să ne întregească sufletește. În fața unui prieten nu-ți mai e frică să spui lucruri uluitoare (pe care înainte te mulțumeai doar să le gândești),  să împărtășești același simț al umorului sau, dimpotrivă, unul din care aveți ambii de învățat sau în fața căruia este normal să te arăți așa cum ești, fie că asta înseamnă ca el să cunoască în  tine și zglobiul, și urâtul, depravatul sau cinicul. Prietenul adevărat e acel om care-ți înțelege toate fațetele și nu numai că le încurajează, dar face același lucru alături de tine: își dă jos toate straturile și te lasă să-l privești exact așa cum se desfășoară înaintea-ți, pe de-a-ntregul.

Poate și voi sunteți dintre aceia care au învățat despre prietenie mai întâi din cărți. Ați fost invidioși pe Dan, Victor și Ursu din Cireșarii, ați crezut că v-ați acomoda foarte repede între Athos, Porthos și Aramis din Cei trei muschetari sau ați fi trăit bucuroși aventuri alături de Dănuț, Olguța și Monica din La Medeleni.

Și pentu că întotdeauna alegerile ne conturează viața, ne vedem puși în fața unor oameni (colegi de școală cu aceleași interese sau oameni de serviciu cu vieți incredibile, dar foarte diferite de ale noastre) care ar putea răspunde exigențelor formate de cărțile copilăriei și adolescenței. Și e posibil, uneori, o prietenie din lumea reală să-ți aducă aminte pe alocuri de una din cărțile care te-au făcut om.

Cărți despre prietenie de căpătâi

Hamlet şi Horațio – din cartea lui Shakespeare aflăm că prietenii nu-ți stau alături doar la bine, ci și când ți-e cel mai rău. Horațio dă dovadă de mult caracter chiar dacă prietenul lui pretinde c-a văzut o stafie sau că a avut o tentativă de a-și ucide unchiul și este cel care supraviețuiește pentru a spune povestea lui Hamlet.

Tom Sawyer și Huckleberry Finn – marile prietenii se pot lega între cei mai diferiți oameni, iar Tom și Huck sunt poate cele mai bune exemple. Medii diferite de viață, vârsta și personalitatea, totul îi desparte și, de fapt, nimic nu-i apropie mai mult. Iar aceasta este chiar definiția prieteniei: de a fi alături de cineva, să nu ții cont de ceea ce se spune despre acea persoană și a-i fi aproape în ciuda a tot şi toate.

Henry, Charles, Richard și Camilla –„Istoria secretă” este o carte cu o puternică încărcătură psihologică, reliefând o prietenie care nu se întemeiază neapărat pe dragoste și afinitate. Cu toate acestea, Donna Tartt radiografiează cu multă vână toate acele brutalități care există între prietenii foarte apropiați și cum, făcând rău unuia dintre prietenii lor, ceilalți se ajută și se sprijină unii pe ceilalți uneori în cele mai alarmante feluri.

Elizabeth Bennett și Charlotte Lucas – chiar dacă Mândrie și prejudecată are în prim-plan relația dintre Lizzie și Darcy, și eroina lui Jane Austen și prietena ei, Charlotte, merită la fel de mult credit. În ciuda unei diferențe de vârstă, a unui pețitor comun și a unui fel diferit de a percepe dragostea, prietenia celor două rezistă, iar legătura dintre ele rămâne trainică.

Cathy și Heathcliff – este adevărat că, atunci când ne gândim la protagoniștii din La răscruce de vânturi, ne gândim inițial la povestea lor tumultuoasă de dragoste. Dar cei doi au fost mai întâi de toate prieteni din copilărie și chiar această prietenie le-a deschis ușile către acea legătură intensă care i-a făcut faimoși. Cathy și Heathcliff se cunosc pe de-a-ntregul și se simt confortabil unul în prezența celuilalt; probabil că acesta este motivul pentru care, și atunci când legătura lor evoluează într-una romantică, poți în continuare spune despre ei că sunt cei mai buni prieteni.

Meg, Jo, Beth și Amy – deși surori, nimeni nu poate nega profunda prietenie care le leagă pe fetele din romanul Micile doamne. Și cum să nu fii prieten cu oameni cu care te cerți doar ca să te-mpaci, cu care cânți sau joci în piese de teatru după scenarii scrise ad-hoc sau cu oameni cu care mângâi pisici şi pe care-i ajuți la teme?

Don Quijote și Sancho Panza – se poate ca tipul acesta de prietenie să fi evoluat în zilele noastre în ceea ce prin filme a rezultat ca Batman și Robin, de exemplu. Dar ceea ce Don Quijote și Sancho Panza împart este nu numai o călătorie inițiatică care îi va schimba pe amândoi, ci și o legătură care va rămâne pentru totdeauna un memento despre cum ar trebui să ne sprijinim mereu prietenii, fie emoțional, fie fizic.

Elena și Lila – cele două protagoniste ale Elenei Ferrante au o poveste pe cât de emoționantă, pe atât de complexă. Prietene din copilărie, se despart la un moment dat și duc vieți complet diferite. Își sunt dragi una alteia, dar nu pot să nu remarce cum invidia și gelozia s-a insinuat pe nesimțite între ele, alterându-le pe deplin existențele.

Pe voi ce prietenii romanești v-au impresionat cel mai mult?