De 1 decembrie mergem la paradă, ne plângem că e prea frig afară, degustăm câteva sarmale şi apoi ne întoarcem acasă, unde ne regăsim închistaţi în acelaşi amestec contradictoriu, de neînţeles de sentimente: mândrie patriotică şi tristeţe plină de nostalgie, dezamăgire şi revoltă, îndulcite de un pic de optimism şi un strop de speranţă în viitor. Jonglăm cu dragostea pentru peisajele sublime ale României şi furia faţă de ineficienţa clasei politice locale. Cum traducem aceste sentimente în lecturile noastre? Alegând câteva cărţi despre România!

Noi am încercat să surprindem senzaţiile adesea contradictorii pe care le provoacă apartenenţa naţională şi îţi oferim o listă de şase cărţi despre România pe pare le vom răsfoi de 1 decembrie!

  1. lucian_boia_-_romania_tara_de_frontiera_a_europeiProfesorul universitar şi istoricul Lucian Boia a dus o luptă vajnică împotriva clişeelor, pe care le demontează din nou, cu o putere înnoită, în „România, ţară de frontieră a Europei”. La fel ca noi, autorul se întreabă „ce e România” şi consideră că cel mai bun răspuns poate fi regăsit în istoria sa, de la întemeiere până la comunism şi blamata, tulburata şi pestriţa societate contemporană. Lucrarea lui Boia este excelentă însă în analiza poziţiei României, de stat aflat la graniţa dintre Est şi Vest: latin în origini, dar cu credinţă ortodoxă, dorind să acceadă la civilizaţia şi dezvoltarea europeană, dar în continuare tributar specificului său oriental. Concluzia la care ajunge este una pe care am formulat-o cu toţii, cel puţin o dată „România are nevoie de Europa (…), dar şi Europa are nevoie de România”. Puţină speranţă, numai bună de savurat de 1 decembrie.
  2. keith_hitchins_-_scurta_istorie_a_romanieiDescrisă drept „o carte pe care oricare istoric roman şi-ar dori să o scrie”, „Scurtă Istorie A României”, de Keith Hitchins creionează 2000 de ani de istorie, de la începuturile Daciei romane la perioada de după 1989. Trebuie să includeţi această lectură printre cărţile despre România, graţie beneficiului ei imens: este concepută de un istoric american, izolat de capcanele în care cad cercetătorii autohtoni, de a proslăvi trecutul, ca în paginile colorate ale manualelor şcolare, sau de a avea o atitudine profund refractară, de revoltă continuă. La fel ca România lui Boia, şi statul protagonist al scrierilor lui Hitchins pendulează permanent între spiritualitatea şi tradiţionalismul Estului şi raţionalismul şi capitalismul Vestului, într-o căutare acerbă a propriei identităţi. Ne regăsim de minune în această descriere!
  3. herta_mueller_-_animalul_inimiijpgVom abandona perspectiva istorică asupra dramelor trăite de România şi ne vom îndrepta spre viziunea metaforică a literaturii. Recompensată cu premiul Nobel pentru literatură în 2009, Herta Müller a conturat o imagine mai potentă a României în faţa civilizaţiilor occidentale decât lucrările de istorie sau articolele din revistele de specialitate. „Animalul inimii” , publicată în 1994, se numără printre cele mai cunoscute cărţi despre România ale scriitoarei, o mărturie terifiantă, onestă a vieţii sub regimul totalitar comunist. Cei patru protagonişti ai romanului, tineri făcând parte din minoritatea etnică germană, sunt urmăriţi de securitate, permanent supuşi interogatoriilor şi hărţuielii căpitanului Piele, refugiindu-se în literatură, în muzica interzisă şi în intimitatea iluzorie a unui limbaj codat, pe care îl folosesc pentru a scăpa de controlul absolut al sistemului politic. Cu toţii visează la exodul într-o lume occidentală, fără a şti că nici acolo nu vor fi primiţi ca acasă, ci vor continua să fie marginalizaţi în calitate de cetăţeni est-europeni. Recompensat cu premiul International IMPAC Dublin Literary Award, „Animalul inimii” s-a numărat printre motivele pentru care Herta Müller a fost inclusă printre laureaţii premiului Nobel pentru literatură, dar este în acelaşi timp şi o carte de vizită literară a României din perioada comunismului.
  4. rough_guides_romaniaSimţiţi nevoia să luaţi o pauză de la rigurozitatea istorică sau de la sumbra perioadă comunistă? Relaxaţi-vă de 1 decembrie cu o carte despre România, scrisă din perspectiva unor britanici: „Romania. Rough Guide”. Este considerat a fi cel mai bun ghid turistic despre ţara noastră, pe care nu ar strica însă să îl consultăm şi noi, bravii ei locuitori. Autorii, experimentaţi şi fini cunoscători ai Balcanilor, oferă informaţii utile pentru vizitatori, de la cele mai bune restaurante, spaţii de cazare, baruri, atracţii gastronomice şi turistice şi un top 30 al locurilor pe care nu trebuie să le ratezi, dar sunt irezistibili atunci când creionează superstiţiile locale, credinţele populare şi datinile locului. Văzută prin ochii unui străin, România nu mai este doar sediul Palatului Parlamentului, al Cimitirului Vesel sau al bisericilor pictate din Bucovina, dar şi un spaţiu mitic, în care poţi dansa cu gitanii, poţi alerga după urşi sălbatici sau te poţi avânta curajos în leagănul lui Dracula!
  5. cele_mai_frumoase_100_poeme_ale_romanilorNe-am întristat, am râs, de ce nu ne-am continua călătoria literară prin România cu un strop de emoţie? „Cele mai frumoase 100 de poeme ale românilor despre ei înşişi şi ţara lor”, volum coordonat de Petru Romoşan, creionează imaginea lirică pe care patria noastră a insuflat-o poeţilor ei, în peste 200 de ani de dragoste pentru vers. De la Ienăchiţă Văcărescu, la Anton Pann, Costache Negruzzi, Grigore Alexandrescu, Tudor Arghezi, Octavian Goga, Ion Pillat sau Lucian Blaga, antologia de poezie românească va reflecta imagini duioase, nostalgice, triste sau pline de mândrie patriotică, toate infuzate însă cu acea frumuseţe specifică plaiurilor româneşti şi oamenilor lor, cum numai poeţii pot să surprindă. Este o carte despre România pe care nu numai iubitorii de lirism, ci toţi românii ar trebui să o răsfoiască.
  6. salutari_din_romaniaCea mai frumoasă modalitate de a petrece 1 decembrie (în afară de a ne aventura pe pitoreştile tărâmuri româneşti, fireşte)? Să ne clătim ochii cu câteva dintre cele mai frumoase imagini ale patriei noastre! Dacă aveţi nevoie de un antidot la revolta provocată de istoricii care ne arată unde am greşit şi de politicienii care ne demonstrează că persistăm în eroare, albumul foto al lui Florin Andreescu, „Salutări din România”, poate fi leacul potrivit. Cheile Bicazului, priveliştile care îţi taie răsuflarea din Munţii Apuseni, sălbăticia plajei din Corbu, măiestria cu care mâini de oameni au pictat peisaje celeşti pe mănăstirile din Bucovina şi pe casele din satele maramureşene vă vor demonstra că avem totuşi motive de a fi mândri că suntem români şi că putem încălzi cu puţin mai mult patriotism urarea de „La mulţi ani, România”!

Ce pagini veţi răsfoi de 1 decembrie? Ce părere aveţi despre lista noastră, a cărţilor despre România? Aţi citit recomandările noastre?