Ne-am obișnuit ca protagoniștii cărților pe care le citim să fie eroi pe care să îi susținem, care să ne atragă simpatiile și cărora să le dorim binele până la finalul cărții. Desigur că există multe personaje cu moralitate îndoielnică și firește că nu ne plac creațiile de carton, personaje perfecte care nu mai rețin nicio asemănare cu realitatea, dar, totuși, majoritatea scrierilor sunt centrate în jurul unui protagonist care merită un final fericit. Cu excepția celor de mai jos: azi îți prezentăm 3 titluri inedite, cărți cu personaje principale negative. Vezi care sunt operele care au sfidat legile nescrise și care condimentează teritoriul literaturii cu anti-eroi atipici, ce provoacă impresii puternice cititorilor, dar despre care nu te poți abține să citești.

Cărți în care personajul principal e negativ: 3 titluri atipicePoate că cel mai bun exemplu de carte al cărui personaj principal este negativ e American Pshycho. Nu ne referim doar la un protagonist cu trăsăturile de caracter contestabile, ci la un psihopat în toată puterea cuvântului. Ceea ce e și mai intrigant e că Patrick Bates, în afara înclinațiilor sale spre violență, e de altfel un individ fermecător, fapt care tulbură și mai tare apele și sentimentele cititorilor. La prima vedere, Bates e un tânăr atrăgător, inteligent și educat, cu un succes profesional remarcabil. Lucrează pe Wall Street, se îmbracă numai de la designeri faimoși și se contopește superficial cu masa de bărbați la fel de extraordinari ca și el. Dincolo de această suprafață, protagonistul e însă un criminal atroce cu instincte perverse, care recurge la necrofilie, la violuri sau chiar la acte de canibalism, pe care American Pshycho le descrie cu o acuratețe care îți va ridica părul de pe mâini. Deși un narator necreditabil în care nu știm dacă să avem sau nu încredere și care, până în deznodământul acestui roman-cult, nu este dovedit pe de-a-ntregul a fi vinovat de crimele sale, Patrick Bates constituie, fără urmă de îndoială, un personaj negativ. Unii critici l-au absolvit de orori și au insistat că faptele se petrec numai în mintea sa, alții insistă că Bates este de fapt un simbol pentru societatea contemporană, bolnavă și materialistă, superficială până în măduva oaselor și victimă a halucinațiilor. Indiferent care este adevărata explicație, cert este că American Pshycho e genul de carte pe care nu o poți lăsa din mână, care te încurajează să gândești și care îți deschide noi și noi orizonturi, majoritatea nu tocmai plăcute.

Cărți în care personajul principal e negativ: 3 titluri atipice

Precum American Pshycho, și Lolita a fost aprig contestată. Era evident că Nabokov nu ar fi putut să o publice în URSS, dar până și lansarea în Statele Unite i-a fost interzisă, deși cartea a fost scrisă în limba engleză. În 1955, numai Franța accepta să scoată la lumina tiparului o operă în care personajul principal era nu doar negativ, ci un pedofil care face o pasiune interzisă pentru o fetiță de 12 ani. Azi, „Lolita” este considerată una dintre cele mai mari cărți scrise vreodată, dacă nu chiar capodopera supremă a secolului al XX-lea, deși în continuare interzisă în multe comunități, repudiată, blasfemiată. Precum Patrick Bates, și Humbert Humbert e expresia tipologiei personajului negativ, dar poate ajunge să farmece cu același exterior la fel de poleit. Erudit, inteligent, bărbatul care își refulează relația neîmplinită din adolescență în atracția față de copile aflate la vârsta prepubertăţii, poate captiva cu cultura sa și cu expresivitatea limbajului. Naratorul necreditabil e de fapt în spatele uneia dintre cele mai frumoase proze ale tuturor timpurilor, „Lolita” fiind omagiată de mulți critici ca o scrisoare de dragoste adresată limbii engleze. Cu toate acestea, în ciuda cuvintelor sale frumoase, cartea nu acoperă ceea ce e Humbert Humbert: un pedofil care distruge inocența și copilăria unei fetițe, o manipulează după bunul plac și o atrage într-o relație chinuitoare. Interpretări mai noi se îndepărtează de înțelegerea Lolitei ca fiind simbolul fetiței precoce sexual și insistă că de fapt romanul ne prezintă o versiune a fetei oglindită în ochii lui Humbert și departe de realitate. Astfel, în perspectiva prezentată în bestsellerul lui Azar Nafisi, autoarea „Citind Lolita în Teheran”, protagonista cea adevărată e Dolores (numele real al Lolitei, semnificând „durere” în spaniolă), pervertită de Humbert în acel alint jucăuș, ceea ce îl mai face pe acest anti-erou responsabil de încă o crimă. Unul dintre cele mai fascinante și mai complexe personaje din istoria literaturii, Humbert Humbert face însă din „Lolita” o capodoperă inedită și își merită cu prisosință locul pe lista noastră.

Cărți în care personajul principal e negativ: 3 titluri atipiceSpre deosebire de protagoniștii negativi de mai sus, Amy Dunne din „Fata dispărută” nu își primește niciodată pedeapsa pentru ceea ce e. Dacă atât Patrick Bates, cât și Humbert Humbert ajung, într-un fel sau altul, să sufere din cauza crimelor lor, anti-eroina lui Gillian Flynn e „recompensată” aproape cu un happy-end. Avem din nou parte de un narator necreditabil, dar dacă, în ciuda învelișului fermecător, nici Bates, nici Humbert nu ne-au dus de nas, Amy Dunne o face. Pentru aproape jumătate din narațiune, Amy e o femeie inteligentă, frumoasă, plină de calități, atrasă într-o căsnicie nefericită. Pentru cealaltă parte, protagonista e manipulatoare, diabolic de ingenioasă, rece, lipsită de scrupule. Ambele părți se completează ca într-un puzzle dement de reușit, iar păienjenișul de intrigi al protagonistei îi sufocă nu numai soțul, dar și pe noi, cititorii. Dispărută fără urmă, Amy pare a fi victima lui Nick Dunne, implicat într-o relație extraconjugală și dornic să se elibereze de soția „perfectă”. Dar atunci când afli adevărul, e prea târziu: „Fata dispărută” și-a manifestat farmecul și ești prins în mrejele unei cărți cu personaje principale negative.

Tu ce părere ai despre aceste cărți cu personaje principale negative? Care dintre titlurile inedite de mai sus consideri că este edificator pentru această categorie și cu ce alte exemple ai completa lista noastră?