Fiecare cititor are cărțile sale preferate, care l-au marcat, care au pătruns în viața sa într-un moment de cumpănă, când avea mare nevoie de ele. Deși orice operă literară se poate califica pentru titlul de „schimbătoare de vieți”, doar câteva dintre ele au o perspectivă suficient de profundă încât să poată deține un asemenea impact la nivelul întregii umanități. Este cazul titlurilor de mai jos, ce au potențialul, dacă sunt citite, descoperite, aprofundate, să modifice mersul lumii și să îl îmbunătățească. Descoperă aceste cărți pe care ne-am dori ca lumea întreagă să le citească!

Cărți pe care ne am dori ca lumea întreagă să le citeascăCărțile pentru copii sunt pline de o profunzime duioasă, pe care multe dintre suratele lor scrise special pentru adulți nu o mai conțin. Este motivul pentru care „Micul Prinț” e atât de iubită: tradusă în mai mult de 190 de limbi și vândută în peste 80 de milioane de exemplare, opera lui Antoine de Saint-Exupéry face cu siguranță parte dintre acele cărți pe care ne-am dori ca lumea să le citească. Pildele de viață cuprinse între paginile ei sunt nenumărate și nici măcar nu suntem convinși că am reușit să le deprindem pe toate. Fiecare povață, fiecare poveste pe care Prințul i-o oferă naratorului conține o lecție prețioasă. Banii nu contează, adulții ar trebui să își păstreze cât se poate mintea deschisă și sufletul curat de copil, trăiește viața cu inima, nu cu rațiunea: iată numai câteva dintre motivele pentru care această operă ar trebui citită de orice adult și de fiecare copil. Însă favorita noastră e cea legată de dragoste: nu trebuie să cunoști pe cineva pentru a-l putea iubi, deoarece inima nu ascultă de asemenea rațiuni, și e nevoie doar de o picătură de iubire pentru a-ți putea scălda toată ființa în ea.

Suntem zi de zi presați de gânduri negative, agitați, predispuși să vedem răul în orice Cărți pe care ne am dori ca lumea întreagă să le citeascăsituație, sclavi ai minților noastre extrem de ocupate, ce nu ne lasă liberi nici măcar atunci când dormim. Dacă aceste rânduri au rimat măcar cu o parte din viața ta, atunci trebuie să introduci pe lista ta de lecturi „Sufletul neînlănțuit” de Michael A. Singer: este cartea pe care ne dorim ca lumea întreagă să o citească. Perspectiva de la care pleacă e extrem de simplă: în conștiința noastră există două părți, cea activă, cea care ne bombardează cu temeri, anxietăți, cu gânduri negative, și „ascultătorul”, cel care observă, cel care e nemuritor și nesfârșit. Spre acest suflet neînlănțuit țintește Singer în scrierile sale, pe el își dorește ca noi să îl descoperim. De vom reuși, căutarea interioară, spirituală, ne va aduce pacea, liniștea, serenitatea și iubirea. Pot părea vorbe mari și cu siguranță sunt, dar marele merit al autorului este că reușește să le facă accesibile, să ne ajute să le pătrundem înțelesul într-un stil ușor, uneori chiar cu umor. Deși principiile de la baza cărții sunt budiste, „Sufletul neînlănțuit” nu se adresează unui anumit tip sau grup de credincioși, ci încearcă să facă legătura dintre toate religiile, dovedind că, în esență, toate vorbesc despre același lucru. Cartea a devenit un bestseller New York Times, căpătând o popularitate imensă după ce a fost inclusă de către Oprah în emisiunea sa. Dincolo de elogiile primite din partea unor personalități celebre, „Sufletul neînlănțuit” se află pe lista noastră deoarece numeroși cititori au afirmat, pur și simplu, că le-a schimbat viața.

Cărți pe care ne am dori ca lumea întreagă să le citeascăDin multe puncte de vedere, „La răsărit de Eden” poate fi considerată a fi cartea umanității, cea care explică cel mai bine cursul ei. Steinbeck a primit Premiul Nobel în 1962 și a considerat mereu că aceasta a fost cea mai mare carte a sa, acel magnum opus pe care să îl lase moștenire peste generații. Însuși mesajul pe care îl oferea autorul e edificator în acest sens: „„Scriu această carte pentru băieții mei… Le voi istorisi una dintre cele mai mărețe povești, poate cea mai mare dintre toate − o poveste despre bine și rău, despre putere și nevolnicie, despre iubire si ură, despre frumusețe si hidoșenie… este singura carte pe care am scris-o vreodată.” Din nou, par cuvinte mari, dar dacă nu le-ar fi exprimat însuși Steinbeck, am fi făcut-o noi. Redând istorisirea familiilor Trask și Hamilton, „La răsărit de Eden” reia poveștile biblice ale lui Adam și Eva și Cain și Abel, integrându-le de această dată în decorul Californiei, de la Războiul Civil American până la Primul Război Mondial. Cartea a fost adaptată într-un film celebru în anii 50, regizat de miticul Elia Kazan și avându-l drept protagonist pe James Dean.

Minimalismul (sau viața simplă, așa cum era numită înainte de a avea un termen de sine Cărți pe care ne am dori ca lumea întreagă să le citeascăstătător) presupune eliberarea de obiectele de care nu avem nevoie, de job-urile care ne fac să ne simțim nefericiți, de relațiile care ne asfixiază. Dacă îți dorești să citești o carte despre această atitudine de viață, una cu siguranță proaspătă într-un secol XXI teribil de complicat, noi îți recomandăm Everything That Remains: A Memoir by the Minimalists. Autorul este Joshua Fields Millburn, un tânăr cu o profesie de succes și o relație promițătoare, care își pierde mama și logodnica în aceeași lună. După aceste tragedii, Millburn decide să renunțe în fiecare zi la un obiect din casa sa, ceea ce îl conduce spre o existență a la Henry David Thoreau, dar cu Wifi. Este urmat curând de cel mai bun prieten al său, Ryan Nicodemus, inspirat să facă aceleași schimbări după ce descoperă cât de fericit e Joshua. Ryan apare și el în carte sub forma unor observații teribil de amuzante, pe care le vei regăsi în sistemul de note și referințe al cărții. Deși a patra carte de pe lista noastră nu e chiar un exemplu de scriitură perfectă, impresionează prin autenticitatea poveștii, prin perspectiva spre simplitate, spre un mod de viață curățat de consumerism și de stres, pe care ne-am dori ca mai multă să îl îmbrățișeze.

Cărți pe care ne am dori ca lumea întreagă să le citeascăBineînțeles că ne dorim ca și o carte reprezentativă a literaturii noastre să fie citită de toată lumea, și am ales „Toate pânzele sus” pentru a candida pe această poziție. Plin de aventură, de emoție, de umanitate și de pilde pozitive, romanul lui Radu Tudoran e mai fermecător decât poveștile cu Sandokan, la egalitate cu mult mai celebrele epopei ale lui Jules Verne. Anton Lupan își caută prietenul dispărut, pe Pierre Vaillant, la bordul Speranței, alături de un echipaj ales pe sprânceană, alcătuit din oameni numai unul și unul. E o carte ce îi va umple pe cei mici de năzuință pentru viitor, crescând adulți netemători, cu suflet bun, și care îi va rupe pe cei mari din previzibilul lor cotidian, oferindu-le o scânteie din miracolul unei vieți pline de aventuri. Într-o lume complicată în care nimeni nu mai are timp de pirați și exploratori, „Toate pânzele sus” este exact genul de carte pe care ne-am dori ca lumea să o citească.

Tu ce părere ai despre lista noastră de cărți pe care ne-am dori ca lumea să le citească? Care dintre aceste titluri ți-au influențat și ție viața și pe care le ai în bibliotecă? Ce alte opere de referință crezi că ar putea vindeca societatea actuală?