Cărțile merg mână în mână cu o cană de ceai aburind! Iar dacă adaugi și un strop de toamnă în acest mix, cu peisajele aurii de poveste, mirosul de ploaie proaspătă și de pământ reavăn și parfumul de livezi coapte, atunci cu siguranță ai rețeta unei zile perfecte. La Cartea de la ora 5, nouă ne place să ne asortăm titlurile preferate cu sortimentul de ceai, și îți recomandăm mixurile noastre preferate: cărți și ceaiuri de suflet!

Cărți pe care să le citeşti când savurezi ceaiul tău preferatCeaiul verde se numără printre cele mai celebre băuturi din lume, și nici nu ne mai întrebăm de ce. Are o prospețime revigorantă, un gust puternic, echilibrat, o tărie pe care nu i-o bănuiești la prima vedere. E de la sine înțeles că poate cel mai popular și mai plin de beneficii sortiment de ceai trebuie să ne îndrepte către o carte cu același substrat exotic, îmbătător. Noi am ales „Soția plantatorului de ceai” de Dinah Jefferies. Se ia o poveste de dragoste dintre o tânără englezoaică lipsită de experiență și un văduv fermecător, dar misterios, și se suprapune peste decorul fremătător al Ceylon-ului din anii 20. Pe lângă narațiunea captivantă, prima carte de pe lista noastră te va cuceri cu peisajele vibrante, strălucitoare, cu plantațiile imense de ceai și lucrătoarele în haine colorate care culeg frunzele ce poposesc apoi în ceștile băutorilor. O carte ce îți va aduce în fața ochilor atmosfera unor tărâmuri fascinante, pline de profunzime, cu o aromă bogată și exotică, așa cum ne dorim să fie și licoarea magică adăpostită de cana ta.

Cărți pe care să le citeşti când savurezi ceaiul tău preferatAtunci când te gândim la un ceai negru, în minte ne pătrunde imediat imaginea elegantă a unui interior britanic desăvârșit. Așa cum ceaiul verde ne evocă plantațiile imense ale Asiei, cel negru ne mângâie nările cu parfumul său tare, cu iz de lapte și zahăr. În ceea ce privește cartea de degustat alături de o cană de ceai negru, pentru noi companionul perfect rămâne un roman de Jane Austen. Reflectând eleganța regăsită și în proză, emanând bogăția aromelor ce e tradusă în literatură prin personaje perfect conturate, ceaiul negru va deveni și mai gustos atunci când e savurat în compania capodoperei „Rațiune și simțire”. Povestea celor două surori, Elinor și Marianne, reprezintă un pretext pentru ca Austen să reflecteze la valorile umane, să creioneze tipuri comportamentele desăvârșite și să creeze, din nou, un roman care e eminamente britanic, precum cel de-al doilea sortiment de ceai de pe lista noastră.

Cărți pe care să le citeşti când savurezi ceaiul tău preferatJinduiești în continuare la cărți și ceaiuri? Te tentăm acum cu o cană de Rooibos, numit și ceaiul roșu. Provenind de la frunzele unui tufiș roșu care crește în Africa de Sud, acest sortiment a început să devină popular printre occidentali abia de curând, fiind preferat datorită faptului că nu conține cafeină și are o concentrație mai mică de tanin față de ceaiul verde și de cel negru. Ce roman ne putea evoca mai bine această băutură aromată decât unul a cărui acțiune se petrece pe continentul negru? „Out of Africa”, autobiografia ce o are drept autoare pe Karen Blixen, este cea mai bună alegere. Publicată în 1937, cartea redă cei 17 ani pe care scriitoarea i-a petrecut pe o plantație în Kenya, mariajul său cu baronul suedez Bror von Blixen-Finecke, precum și tentativele de a aduce pe linia de plutire ferma în climatul arid african. Plină de intensitate și de pasiune, cartea a fost ecranizată într-un film de succes ce îi are drept protagoniști pe Meryl Streep și Robert Redford și reprezintă, grație exotismului și grandorii sale, complimentul perfect pentru o cană de Rooibos.

Cărți pe care să le citeşti când savurezi ceaiul tău preferatSpre deosebire de opțiunile de mai sus, ceaiul alb e considerat tânăr, proaspăt, mai lejer decât frații mai mari, ceaiul verde și cel negru. Sortimentul este realizat din frunze tinere, nemature, care nu sunt supuse prea mult unui proces de oxidare, foarte puțin uscate și aproape neprocesate. Primele cești de ceai alb au început să fie produse acum două secole, deși istoricii și specialiștii în ceai nu s-au pus încă de acord cu privire la momentul exact al apariției acestui sortiment. Originar din China, ceaiul alb se potrivește de minune cu o porție de literatură fantasy Young Adult. Tinerețea, optimismul, delicatețea acestor genuri le face compatibile aproape până la perfecțiune. Noi îți recomandăm Nevernight de Jay Kristoff, o fantezie întunecată în care Mia Corvere, fata unui trădător, pleacă în căutarea răzbunării, fiind admisă într-o organizație (Red Church) similară cu Hogwarts-ul lui Harry Potter, dar în cadrul căreia înveți, în loc de magie, cum să te lupți cu săbiile, să prepari otravă și să seduci pentru a-ți ucide oponenții. Conflictul atemporal dintre bine și rău e acum asociat cu un tărâm fantezist, ce ți se va părea la fel de proaspăt precum o cană de ceai alb.

Cărți pe care să le citeşti când savurezi ceaiul tău preferatÎncheiem lista noastră savuroasă de cărți și ceaiuri cu Earl Grey, sortimentul britanic care apărea în secolul al XIX-lea ca o alternativă la ceaiurile chinezești greu disponibile ale perioadei. Prin ce se remarca? Ceaiul negru era infuzat cu ulei de bergamotă, dobândind astfel note mai ascuțite, de citrice. Dat fiind faptul că e vorba despre un ceai specific englezesc, ne întoarcem la scrierile Marii Britanii și îl asociem acum cu biografia unei mari figuri aristocratice, Regina Victoria. Cea mai faimoasă carte ce o are drept protagonistă pe măreața regină este Queen Victoria Biography, ce stă la bazele serialului Victoria, marca PBS. Opera Juliei Baird reușește să scuture de praf figura unui mare monarh și să o prezinte pe Victoria ca pe ceea ce a fost: o femeie extraordinară înainte de a fi o mare regină. Dură, fascinantă, autoritară, cu o pasiune de nezdruncinat, a dat naștere la 9 copii și a supraviețuit, conform legendei, la 8 tentative de asasinat. S-a născut într-o perioadă în care revoluțiile erau în toi, Anglia începea să aibă sentimente republicane, iar familiile regale erau zdruncinate. Victoria a reușit să întărească monarhia și să o facă cu atâta autoritate, încât epoca ei îi va purta numele. Biografia pe care ți-o recomandăm acum e o creație viscerală, o operă ce abundă în descrieri și se citește la fel de ușor precum literatura, o carte perfect compatibilă cu o cană de Earl Grey.

Tu ce părere ai despre selecția noastră de cărți și ceaiuri? Te vei refugia în compania unei opere fascinante și a unei căni aburinde?