Chiar dacă vremea de afară ţine cu tot dinadinsul să ne convingă de faptul că se apropie Crăciunul, noi ştim, în sufletele noastre, că mai e puţin până la frumoasa sărbătoare a tuturor femeilor, 8 martie. Şi cine e cea mai dragă fiinţă, cea la care ne gândim cu cea mai multă dragoste de Ziua Femeii? Nimeni alta decât mama! Arată-i celei care te-a născut cât de mult înseamnă pentru tine cu un cadou care merge direct la suflet: o preafrumoasă carte! Iată titlurile pe care noi ţi le recomandăm: 6 cărţi pentru mame, de 8 martie!

Cărţi pe care să le faci cadou mamei tale de 8 martieMult aşteptata carte a lui Elizabeth Strout, „Numele meu este Lucy Barton” a fost în sfârşit tradusă şi la noi, şi reprezintă un cadou ideal pentru mama ta. Autoarea recompensată cu un premiu Pulitzer pentru „Olive Kitteridge” descrie cu emoţie contagioasă relaţiile inter-umane, iar în prima carte de pe lista noastră se concentrează pe una dintre cele mai importante legături, cea dintre mamă şi fiică. Doar de cinci zile, răgazul pe care se întinde acţiunea romanului, are nevoie Strout pentru a o transforma pe protagonistă şi mama sa în două dintre cele mai „rotunde” personaje ale literaturii. Lucy Barton se recuperează în spital după o intervenţie medicală, iar mama sa îi stă alături, prilej pentru cele două de a rememora amintiri împestriţate cu bârfe nevinovate, sub care pulsează însă tensiunea unui trecut tulbure. Cartea narează cu căldură şi umanitate episoade dureroase şi evocă atât de profund şi de simplu una dintre cele mai complexe legături, mamă-fiică, încât va reprezenta cadoul ideal pentru cea mai importantă persoană din viaţa noastră, pe data de 8 martie.

Cărţi pe care să le faci cadou mamei tale de 8 martieMirosul cald al bucătăriei, mustind de dragoste, care te face să te simţi în siguranţă de îndată ce îţi mângâie nările: reţetele de minuni ale mamei ne vor rămâne imprimate în inimă pentru totdeauna. Recunoaştem că următoarea carte pentru mame de 8 martie se poate dovedi şi un dar egoist, într-o oarecare măsură: colecţia de bunătăţi cu titlul „Comfort food”, de Jamie Oliver, va face fericit şi copilul ce oferă, şi mama ce primeşte. Cel mai celebru bucătar le numeşte „arome pentru suflet”, incluzând în cartea de bucate acele reţete care alină, care stârnesc un zâmbet, care adună toată familia în jurul mesei. Aşteaptă-te la prăjituri delicioase şi calorioase, la burgeri irezistibili, dar şi la reţete multiculturale, precum curry, musacaua sau ramen-ul, pe lângă pudding-ul specific britanic. Cu trucuri, sfaturi nepreţuite şi cele mai apetisante fotografii, această carte este cea care o va convinge şi pe mama ta să îşi extindă orizonturile culinare şi să îşi răsfeţe dragii cu măiestria ei în bucătărie.

Cărţi pe care să le faci cadou mamei tale de 8 martiePentru Isabel Allende, să aline sub pavăza protectoare a cuvântului suferinţe din viaţa personală a fost un motto al existenţei: a făcut-o cu „Eva Luna”, dar şi cu „Casa spiritelor”. Însă cel mai puternic exemplu în acest sens rămâne „Paula”, memoriile născute în urma decesului fiicei de 27 de ani, în 1992. Mulţi critici consideră această carte ca fiind opera numărul unu a lui Allende, iar noi îţi recomandăm să nu te laşi descurajat de subiectul tragic. Dincolo de durerea de la sine înţeleasă, „Paula” musteşte de speranţă şi chiar de o vivacitate pe care numai scriitoarea de origine sud-americană o putea filtra printre lacrimi. De la anecdote personale până la descrieri pline de viaţă ale pacienţilor din spital, Allende nu ratează nicio notă şi face din moarte nu un spectacol trist, ci un fenomen pe care îl putem accepta cu naturaleţe. Ca o adevărată magiciană a cuvintelor, autoarea dozează dragoste, tandreţe, acceptare şi talent în rândurile care vor emoţiona orice mamă şi fiică. Cartea e un adevărat liant între generaţii şi dovedeşte din plin puterea vindecătoare a lacrimilor. A se oferi drept dar mamelor pasionate de sinceritatea memoriilor şi de farmecul nepieritor al beletristicii, în egală măsură.

Cărţi pe care să le faci cadou mamei tale de 8 martieCele mai frumoase amintiri pe care le ai cu mama ta includ neapărat o pereche de mănuşi de grădinărit şi cele mai splendide flori? Dacă se dă în vânt după grădinărit, miroase mereu a verde şi a pământ proaspăt sau pur şi simplu tocmai s-a îndrăgostit de acest hobby, este musai să îi dăruieşti de 8 martie „100 de proiecte de grădină de neratat”, din colecţia Larousse. Marele atu al acestei cărți este că se adresează atât experţilor, cât şi începătorilor. Proiectele sunt organizate în funcţie de anotimp şi conţin indicii exacte despre tipul de sol necesar, cea mai bună perioadă de plantare şi o descriere amănunţită a etapelor de cultivare. Aranjamentele nu includ mai multe de 5 plante, ceea ce le face uşor de realizat, şi sunt însoţite de fotografii superbe, pe care şi recent-îndrăgostiţii de grădinărit le pot reproduce. Bonusul suprem? Această carte pentru mame de 8 martie conţine atât idei pentru grădină, cât şi pentru terasele restrânse ale apartamentului!

Cărţi pe care să le faci cadou mamei tale de 8 martieUrmătoarea carte pentru mame de 8 martie trebuie neapărat oferită alături de o cutie de bomboane: „Chocolat” de Joanne Harris a cucerit papilele gustative a generaţii întregi de cititori cu descrierile suculente ale preparatelor sale decadente pe bază de ciocolată. Vianne Rocher vine în micul şi tradiţionalistul orăşel Lansquenet alături de fiica sa şi deschide un chocolat shop chiar în faţa Bisericii. Romanul nu ne gâdilă însă simţurile doar cu bomboane şi deserturi, ci aruncă şi mănuşa unui conflict religios şi filosofic: Vianne este considerată o „aţâţătoare”care corupe sufletele credincioşilor de către preotul Francis Reynaud. Aşa cum vrăjitoarele se ascund în căsuţe de turtă dulce, şi preparatele apetisante ale eroinei sunt considerate rodul magiei negre, iar Vianne este repede repudiată ca o păcătoasă. Romanul nu cade în capcana de a judeca unilateral: deşi empatizăm cu misiunea lui Vianne de a se bucura de micile plăceri ale vieţii, ne este oferită şi perspectiva preotului Reynaud, ceea ce face din „Chocolat” o lectură şi mai captivantă. Mama ta o va adora!

Cărţi pe care să le faci cadou mamei tale de 8 martieCare este, până la urmă, cadoul pe care orice fiu sau fiică năzuieşte să îl ofere mamei? Sănătatea şi viaţă îndelungată! Este exact motto-ul lucrării „Cum să trăim 150 de ani” de Mikhail Tombak. Fost director al Centrului de ştiinţe ale sănătăţii din Moscova, autorul pleacă de la o premisă simplă: atunci când i se oferă condiţiile ideale, corpul omenesc poate să supravieţuiască până la 150 de ani. Cu alte cuvinte, titlul nu este întâmplător ales! De la sfaturi de nutriţie la recomandări de mişcare și detoxifiere a organelor până la accentul pus pe o respiraţie profundă şi corespunzătoare, cartea reprezintă un compendiu de sfaturi uşor de pus în aplicare. Avantajul suprem este acela că majoritatea recomandărilor presupun practici desfăşurate acasă, reţete cu ingrediente simple, ceea ce sporeşte factorul de încredere. Până la urmă, principalul obiectiv al cărţii este acela de a atrage atenţia asupra necesităţii de a avea constant grijă de sănătatea noastră, un îndemn care îi va folosi din plin iubitei tale mame.

Tu ce părere ai despre aceste cărţi pentru mame de 8 martie? În care dintre titlurile recomandate de noi eşti cel mai înclinat să investeşti? Aşteptăm, ca întotdeauna, cu drag sugestiile tale!