Pregătirile de Crăciun, care culminează cu ziua de Ajun și tradițiile ei atât de frumoase aduc bucurie în cele mai multe case. Iubim bradul împodobit, ghirlandele de luminițe multicolore, veselia acestor zile și, bineînțeles, cadourile pregătite de Moș. Crăciunul are indiscutabil o atmosferă aparte, creată de starea noastră de spirit și mulți dintre scriitorii clasici sau contemporani s-au străduit să o surprindă în cărțile lor. Să răsfoim împreună câteva cărți pentru copii și adolescenți, în așteptarea Crăciunului.

Cărțile Crăciunului pentru copii și adolescențiO carte care ne va face să simțim bucuria apropierii sărbătorilor și ne va învăța că „dragostea face lucrurile să se întâmple” este volumul „Zile de Crăciun” semnat de Jeanette Winterson, ofițer al Ordinului Imperiului Britanic pentru „merite în domeniul literar”. Cartea conține douăsprezece povestiri emoționante, din fiecare desprinzându-se o morală anume, potrivită cu spiritul Crăciunului, dar bună de aplicat și în celelalte zile ale anului. Cele douăsprezece povestiri sunt completate cu douăsprezece rețete savuroase, pe care mai mult ca sigur vom da fuga la bucătărie să le preparăm. „Zile de Crăciun” este o carte neobișnuită, care aduce multă bucurie. Este inventivă și surprinzătoare, o carte pe care o vom răsfoi cu plăcere în fiecare ajun al acestei sărbători. Ne va face o plăcere deosebită și modul în care Jeanette Winterson descrie Crăciunul – timp privilegiat cu o magie aparte, o sărbătoare a intimității și, paradoxal, în aceeași măsură, una la care este invitată întreaga lume creștină. Vom „savura”, ca pe niște delicatese, fiecare dintre cele douăsprezece povestiri, dar și interludiile culinare care ne vorbesc despre Ajun cu somon afumat și șampanie, colțunași chinezești de la Shakespeare, biscuiți cu brânză sau șarlotă New York.

Cărțile Crăciunului pentru copii și adolescențiLansată în urmă cu doar doi ani, cartea lui Matt HaigUn băiat numit Crăciun” are toate șansele de a deveni o scriere clasică, nu doar pentru copii, ci pentru toate vârstele. „Cărțile au puterea de a ne salva. Într-un fel, pe mine m-au salvat” spune autorul britanic. S-a spus despre „Un băiat numit Crăciun” că este „cea mai frumoasă poveste de Crăciun publicată în ultimele decenii”. Iar după ce o vor lectura, fiecare dintre cititorii mai mici sau mai mari ai cărții vor fi de acord cu această afirmație. Nikolas, băiatul de 11 ani care este protagonistul cărții, va pleda, fără ostentație, în fața cititorilor pentru valori precum dragoste și prietenie, curaj și spirit de sacrificiu și, nu în ultimul rând, despre dorința de a crede că generozitatea transformă în mod magic lumea. „Un băiat numit Crăciun” este o poveste modernă, cu elfi și spiriduși. Însă partea cea mai interesantă și emoționantă este să descoperim ce istorie de viață a avut Moș Crăciun înainte de a deveni bătrânelul jovial și bonom pe care îl știm azi cu toții.

Cărțile Crăciunului pentru copii și adolescențiDacă ne dorim o carte care să-i familiarizeze pe copii cu numele marilor autori clasici, dar să fie și în spiritul Crăciunului putem alege „Crăciunul în cele mai frumoase povestiri”. Cartea cuprinde 10 povestiri semnate de scriitori celebri aparținând literaturii anglo-saxone, printre care Charles Dickens, Mark Twain, Sir Arthur Conan Doyle, Oscar Wilde sau O. Henry. Toate cele 10 povestiri se petrec în preajma sau de sărbătoarea Crăciunului și fiecare dintre ele își propune să vorbească cititorilor despre anumite valori morale care ar fi bine să fie cultivate zi de zi. Sau măcar descoperite cu ocazia acestei sărbători când avem o înclinație mai accentuată spre empatie și altruism.

Pentru cei mici o carte bună de citit în așteptarea Crăciunului este cea semnată de Tony Wolf, „Cele mai frumoase povești de Crăciun”. De la cele mai mici la cele mai mari vietăți care trăiesc în pădure toate au planuri de Crăciun și îl sărbătoresc într-un fel anume. Ce face un ren cam bătrân, „lăsat la vatră” de Moș Crăciun, pentru a nu pierde din bucuria de a aduce daruri celor mici va descoperi fiecare copil citind acestă carte frumos ilustrată. De asemenea, cei mai mici dintre cititori vor afla și cum este Crăciunul ursuleților, al unui șoricel, dar și ce face un cangur de această sărbătoare.

Voi ce carte ați alege dintre acestea ca dar de Crăciun pentru copii?