Să oferi o carte este una dintre cele mai puternice dovezi de dragoste, pentru că dăruieşti o şansă la o viaţă nouă, o oportunitate de a căpăta un sens al existenţei sau de a descoperi o filosofie sau o spiritualitate nouă. Noi considerăm că nu doar Crăciunul sau aniversările sunt ocazii de a dărui cărţi speciale, prilejul de a face unui om cunoştinţă cu un nou destin neputând fi limitat spaţial sau temporal.

Tocmai de aceea, am alcătuit o listă de cărţi speciale care vor constitui cadouri cu o semnificaţie aparte. Nu ne hazardăm să spunem că vor schimba viaţa omului vostru drag, dar sperăm că vor deveni chiriaşi ai bibliotecii şi inimii lui pentru eternitate! Evocaţi în gând figura iubitului/iubitei, a prietenului cel mai bun, a copilului sau a părinţilor şi regăsiţi-i în cea mai apropiată bibliotecă, în filele celei mai potrivite cărţi! Descoperiţi mai jos cărţile noastre dragi, cu semnificaţii aparte!

  1. herman_hesse_-_siddhartaCe ar fi viaţa fără un strop de călătorie spirituală? „Siddhartha” a fost publicată de Herman Hesse în 1922, impregnată cu propriile sale descoperiri din filosofia indiană, experienţă pe care a imaginat-o ca pe un leac al turmentării spirituale. Cum poţi înţelege lumea şi dobândi acea iluminare la care umanitatea visează? Nu (numai) prin studiu sau prin metode intelectuale, ci prin experienţă, prin scufundarea în plăcerile şi durerile trupeşti şi sufleteşti. Ceea ce contează este, până la urmă, credinţa pe care ţi-ai fundamentat-o singur, respingând fiecare doctrină întâlnită în cale. Această carte specială va constitui un dar minunat pentru acea persoană aflată înaintea unui prag al vieţii, fără a şti pe ce cale să îşi îndrepte paşii.
  2. marie_kondo_-_magia_ordiniiSucces în viaţă, linişte, împlinire, energie şi încredere în sine: dacă vreţi să i le oferiţi unui om drag, faceţi-i cunoştinţă cu paginile din „Magia ordinii” de Marie Kondo. Scriitoarea japoneză a devenit un nume cu rezonanţă în domeniul cărţilor motivaţionale, iar sumele imense pe care le câştigă aducându-şi clienţii pe linia de plutire prin simplul act de a-i învăţa cum să îşi facă ordine în casă vorbesc de la sine. Scapă de obiectele inutile şi organizează-ţi casa „ca la carte”; nu numai că nu va mai trebui să faci curăţenie toată viaţa, dar vei regăsi un nou scop al existenţei. Suntem siguri că îi vei oferi o mână de ajutor amicului sau amicei care trece printr-o criză existenţială, cu acest dar cu semnificaţii deosebite.
  3. Cărți speciale care pot fi cadouri cu o semnificație aparte

    „Totuşi, ideile de bază privind originea şi soarta universului pot fi enunţate fără utilizarea matematicii, într-o formă pe care o pot inţelege oamenii care nu au educaţie ştiinţifică. Este ceea ce am încercat să fac în această carte.“ Este afirmaţia cu care Stephen Hawking îşi însoţeşte ampla „Scurtă istorie a timpului”, probabil cea mai populară carte de ştiinţă a tuturor timpurilor. Plecând de la întrebări universale precum „de ce suntem aici” şi „care este originea universului”, cel mai strălucit fizician britanic al momentului ne invită într-o călătorie plină de imaginaţie, care vă va provoca inteligenţa, dar şi creativitatea, credinţele şi percepţia despre lume. Cel mai important, este o carte plină de semnificaţii, despre origini şi viitor, pe care o pot citi însă şi cei care nu au un doctorat în astrofizică. Un dar minunat, pentru orice om din viaţa ta, care vrea să îşi lărgească orizonturile.

  4. pablo_neruda_-_douazeci_de_poeme_de_iubire“Este atât de scurtă dragostea şi este atât de lungă uitarea”. Ce mod frumos de a descrie iubirea, îndrăgosteala şi viaţa intensă, dar scurtă a sentimentului. Pablo Neruda a emoţionat, a cucerit şi a întristat mii de suflete, şi-a pus pecetea pe vieţi şi a schimbat cursul unor iubiri cu ale sale „Douăzeci de poeme de iubire”. Publicat pe când avea doar 19 ani, volumul de poezii are un ton dulce-amar, ca o pastilă de viaţă pe care o înghiţi cu melancolie, dar şi cu bucurie, vindecându-te (sau îmbolnăvindu-te) de chinuri ale inimii graţie tonului său senzual, vibrant, emoţionant. O carte specială, numai bună de dăruit celui/celei iubit/e.
  5. j_d_salinger_-_de_veghe_in_lanul_de_secaraJ.D. Salinger a scris „De veghe în lanul de secară” ca o formă de vindecare a traumelor pe care le-a trăit în urma participării la cel de-al Doilea Război Mondial. Ce i-a ieşit a fost una dintre cele mai iubite cărţi pentru adolescenţi, dar şi pentru adulţi, deopotrivă, la fel de actuală şi de proaspătă şi acum, la peste 50 de ani de la publicarea sa. Holden Caulfield continuă să fie simbolul rebeliunii, conflictului şi (i)maturităţii adolescentine: deşi nu posedă un smartphone şi nici nu are cont pe Facebook, deţine aceleaşi răspunsuri la problemele de viaţă, simte la fel şi reacţionează asemănător cu mulţi dintre tinerii din ziua de azi. O carte care a dăinuit atât de mult timp în preferinţele cititorilor, care a fost tradusă în toate limbile pământului şi vândută în fiecare an în peste 1 milion de exemplare nu poate fi decât o operă cu o semnificaţie aparte, numai bună de dăruit oricărui adolescent (singura problemă rămâne: cum să îl convingi să o citească? noi nu putem spera decât că o să aveţi succes!).
  6. robert_m_pirsig_-_zen_si_arta_repararii_motocicleteiAtunci când un bestseller vândut ulterior în peste cinci milioane de exemplare este respins iniţial de 121 de editori, simţi că trebuie să fie ceva special în legătură cu el. „Zen si arta reparării motocicletei”, de Robert M. Pirsig, nu este la fel de cunoscută precum capodoperele de mai sus, ceea ce nu o face însă mai puţin relevantă pentru lista noastră. Plecând de la călătoria pe care naratorul a făcut-o alături de fiul său în partea de nord-vest a Americii, această operă de non-ficţiune nu este nici o pildă despre filosofia Zen, dar nici un ghid de întreţinere a motorului. Ea revelează însă meditaţii simple şi profunde despre viaţă, despre necesitatea de a trăi momentul, despre tehnologie, romantism, imaginaţie şi câteva răspunsuri la marile dileme ale umanităţii. E o carte-cadou chiar pentru sinele nostru.
  7. j_k_rowling_-_harry_potter_si_piatra_filosofalaThe Times concluziona că J.K.Rowling a „format o întreagă generaţie de cititori”. Cei care au crescut cu Harry Potter mărturisesc că se întorc mereu la această carte specială, şi sunt convinşi că viaţa le-ar fi arătat altfel dacă nu ar fi făcut cunoştinţă cu magia prin filele ei, dacă nu ar fi învăţat să zboare pe tărâmurile imaginaţiei prin intermediul unei mături de vrăjitor sau dacă nu ar fi descoperit valoarea prieteniei graţie trioului de protagonişti ai seriei. Desigur, “Harry Potter şi Piatra Filosofală” nu este „Anna Karenina” sau „De ce bat clopotele?”, dar şi-a câştigat locul pe firmamentul de stele al literaturii şi va constitui un cadou excelent pentru copiii din viaţa noastră (şi nu numai).

Ce părere ai despre lista noastră de cărţi speciale care pot constitui cadouri cu semnificaţii aparte? Suntem siguri că fiecare cititor are propria sa listă de astfel de opere nemuritoare; împărtăşeşte-o cu noi şi pe a ta!