Nu ar trebui să ne mire, probabil, că lumea a început să fie din ce în ce mai fascinată de cărțile de colorat. În America, această piață a depășit de mult statutul de trend, cărțile de colorat făcându-și loc în topuri și rămânând acolo, neclintite, pentru săptămâni la rând. Este un fel de detoxifiere de la avalanșa de digitalizare de peste zi, regăsire a ceea ce te face să pulsezi și hrănire a instinctelor respective. E o experiență total nouă în care adulți din toată lumea plonjează fără prea multe raționalizări.

De la boom-ul acestei piețe, cărțile de colorat s-au diversificat, piața abundând acum în cărți pentru art-terapie, calmare, cărți împotriva insomniilor, mindfulness, stres, liniștire. E ca și cum, intrat în vârtejul vieții, pui părți din tine în sertare etanșe și le descoperi atunci când pui mâna pe creion, tot ce ai de făcut fiind să-ți liniștești mintea, hașurând cu culori diferite.

8Este destul de greu de explicat fenomenul cărților de colorat. Este la fel de dificil ca atunci când vrem să înțelegem gusturile în materie de lectură ale milioanelor de adulți (de exemplu, fascinația resimțită pentru romanele fantasy sau comic books, rezervate până nu demult copiilor). Dar coloratul este, poate, rezultatul unei combinații dintre preocuparea modernă pentru nostalgie și a faptului că, atunci când vine vorba de relaxare, el are rezultate științifice surprinzătoare. Un lucru este cert: orice te ține concentrat pentru o perioadă respectabilă de timp și nu-ți lasă mintea să vagabondeze, așa cum îi este obiceiul zilnic, merită să fie încadrat în categoria exercițiilor terapeutice de succes.

Cu ajutorul coloratului, am descoperit un mod prin care ne flexăm mușchii creativității, adormiți de stresul de peste zi și de viteza lumii în care trăim. Repetițiile pe care le experimentează oricine care trece prin aventura coloratului calmează mintea, resetând-o și punând-o în stare de funcționare adecvată.

Cărțile de colorat sunt simple și complexe, cu ilustrații imaginative și simboluri de descifrat, cu tipare inspirate de natură sau geometrice, pentru acasă, dar și „de buzunar”, gândite special pentru drumurile lungi din metrou sau 2autobuz, înspre și de la serviciu. Cele mai multe oferă minții o evadare, iar pasionații pășesc cu încredere în lumile creatorilor de cărți de colorat. Unele dintre ele vin și cu vânători de comori sau cu foi albe, pregătite special pentru mâzgălelile proprietarului cărții. Sunt adevărate locuri de joacă pe hârtie, iar la sfârșit, multe dintre ele îți oferă și posibilitatea de a putea rupe paginile și a le expune pentru inspirație pe pereții casei tale.

Fanii și experții au descoperit că o sesiune de colorat ajută în combaterea insomniei, a anxietății și a depresiei. 4Atunci când te concentrezi să păstrezi culoarea în interiorul liniilor deja trasate se întâmplă un proces asemănător meditației. Astfel, respirația încetinește și intervine o stare de relaxare. Pe de altă parte, cei mai mulți dintre adepți spun că se întâmplă foarte des în timpul coloratului să aibă momente de inspirație care să-i ajute în dilemele profesionale sau personale cu care se confruntă. Iar acest lucru se întâmplă tocmai deoarece creierul nostru este angajat într-o activitate interesantă, dar care nu cere o prea mare concentrare, permițând gândurilor să circule liber.