Ce poate șlefui mai bine mintea unui mare scriitor decât cărțile favorite din copilărie? Primii ani de viață sunt extrem de importanți pentru formarea noastră viitoare, așa că predilecția pentru lectură din această perioadă reprezintă un semn distinctiv al unui viitor autor de succes. Însă nu doar faptul că citeau, ci ceea ce devorau în acea perioadă este subiectul care ne interesează pe noi azi. Pentru că am sărbătorit Ziua Copilului, îți spunem care sunt cărțile favorite din copilărie ale marilor scriitori! Fă cadou micuților din viața ta aceste titluri și asigură-te că sunt astfel mai aproape de o carieră strălucitoare în cel mai frumos domeniu, literatura!

Cărțile favorite din copilărie ale marilor scriitori Ce ar fi putut adora în copilărie o scriitoare cu o imaginație atât de fecundă precum Margaret Atwood? Autoarea unora dintre cele mai înspăimântătoare distopii se numără printre cititorii precoce; ba mai mult, mama sa afirma că fetița învățase să citească singură. Atwood o contrazice cu umilință, considerând că fratele său mai mare, la rândul lui autor de benzi desenate, era cel care a inițiat-o pe acest drum, având nevoie de un public în fața căruia să se afirme. Primele cărți cu care micuţa Margaret a făcut cunoștință au fost poveștile lui Beatrix Potter și basmele fraților Grimm. Trebuie să te atenționăm însă că este vorba despre Margaret Atwood și, mai mult, despre perioada anilor 40, când nu exista obiceiul Disney de a manipula finalurile basmelor pentru ca acestea să nu afecteze inocența copiilor. Scriitoarea își amintește de versiunile originale, sângeroase și întunecate, cu cadavre și prințese nefericite, care i-au influențat, fără urmă de îndoială, viziunea asupra lumii și cărțile scrise mai târziu.

Autor al „Crash” și „Empire of the Sun”, J.G.Ballard a fost un membru proeminent al Cărțile favorite din copilărie ale marilor scriitoriNoului Val al științifico-fantasticului, așa că nu e de mirare că lecturile din copilăria sa au stat, în mare parte, sub semnul fantasy-ului. Regretatul autor care a încetat din viață în 2009, la Londra, povestea că vocația de cititor i-a fost aprinsă de ambientul cultural exotic în care a crescut, Shanghai-ul aflat sub guvernare britanică, dar extrem de influențat de America. Printre primele cărți pe care Ballard își amintește să le fi citit se numără Alice în Țara Minunilor, Călătoriile lui Gulliver și Robinson Crusoe: titluri care vor incita imaginația micuților în toate timpurile. Însă Terry and the Pirates, o serie de benzi desenate americane, au fost preferatele scriitorului, evocându-i o Chină a miturilor și misterelor, pe care nu reușea să o regăsească în aglomerata metropolă a realității. Un alt aspect pe care Ballard ține să îl sublinieze, la fel ca și Atwood, este caracterul înspăimântător al multora dintre cărțile pe care le-a iubit în copilărie: „O mie și una de nopți” și poveștile fraților Grimm, precum și „Insula comorilor” (terifiantă, dar mult mai plină de aventură și, deci, mai potrivită pentru copii). Spre deosebire de cea care ne-a dăruit „Povestea slujitoarei”, Ballard se declara însă bucuros că urmașii săi nu au citit versiunile întunecate ale poveștilor și aplauda inițiativa editurilor de a cenzura finalurile sângeroase pentru a fi mai potrivite la vârsta copilăriei.

Cărțile favorite din copilărie ale marilor scriitoriA fost inclusă printre cei mai buni 50 de scriitori englezi ai tuturor timpurilor de către revista Times și omagiată cu titlul de Dame: A.S. Byatt s-a remarcat în special grație romanului „Possession”, pentru care a fost recompensată și cu un Premiu Booker. E de la sine înțeles că, precum scriitorii de mai sus, și a treia autoare de pe lista noastră a avut o copilărie literară. Spre deosebire de ei, Byatt și-a petrecut o mare parte din primii ani din viață în pat, suferind de astm, ceea ce a transformat-o într-o candidată perfectă la farmecul cărților. Legendele, miturile, poveștile cu lumi bogate în care binele și răul se înfruntau, cu îngeri și demoni, soartă și dragoste, teroare și frumusețe au făcut parte din bagajul unei copile ce urma să atingă faima absolută în literatură. Printre cărțile favorite din copilărie ale scriitoarei se numără Robin Hood, Rapunzel, Frumoasa și bestia, legendele nordice, Stăpânul Inelelor, Iliada și Odiseea. Cu alte cuvinte, tot ce ar trebui să se afle pe lista de lecturi a oricărui copil.

Poeta și dramaturga Carol Ann Duffy, de origine scoțiană, îl numește pe Dickens printre Cărțile favorite din copilărie ale marilor scriitorisursele sale de inspirație, iar „A Christmas Carol” și „Oliver Twist”, printre primele romane care i-au șlefuit gustul pentru lectură. Scriitoarea se consideră o norocoasă deoarece ziua sa de naștere e în apropierea Crăciunului, ceea ce îi permitea să își abandoneze păpușile și să își frunzărească încântată cărțile primite cadou, de multe ori și câte „4 sau 5 odată”, așa cum mărturisea. „Little Women” a fermecat-o, regăsindu-se în personajul Jo, fiind însă nevoie să se despartă de destinul acesteia odată cu apariția Profesorului Bhaer, cu care protagonista lui Louisa May Alcott se căsătorește mai târziu și care nu i-a fost deloc pe plac lui Duffy. Scrierile lui Mark Twain completează lista de cărți favorite din copilărie ale autoarei.

Cărțile favorite din copilărie ale marilor scriitoriNu puteam încheia lista de cărți favorite din copilărie ale scriitorilor fără a-l aminti pe nemuritorul C.S.Lewis și ale sale „Cronici din Narnia”. De data aceasta, o invităm pe scriitoarea de origine pakistaneză Kamila Shamsie să ne povestească ce a însemnat regatul lui Aslan pentru ea. O lume nouă, plină de imaginație, un dulap care se deschidea către un tărâm al eternei ierni, iată numai câteva dintre elementele care transformă Narnia într-o serie de cărți cu care să hrănești imaginația celui mic. Pentru ultima scriitoare de pe lista noastră, semnificațiile sunt însă mai profunde de atât: „Cronicile din Narnia” au reprezentat pentru ea un soi de integrare în cursul lumii, dovada că literatura șterge bariere. Așa cum recunoștea, cel mai probabil C.S.Lewis nu a avut în minte un copil pakistanez atunci când și-a scris capodopera, ceea ce nu înseamnă că magia lui Aslan nu a putut ajunge în toate colțurile lumii. „E un mare dar acela de a fi scriitor, de a ști că sunt oameni în lume care nu cunosc lumea despre ce scrii, care nu vor înțelege alegoriile și aluziile tale, dar care tot îți vor iubi cărțile”. Pentru noi, e unul dintre cele mai frumoase citate despre puterea literaturii și despre importanța ei, mai ales în primii ani ai copilăriei.

Tu ce părere ai despre aceste cărți favorite din copilărie ale scriitorilor? Pe care dintre ele le regăsești pe propria listă, și pe care le vei dărui mai departe celor mici să le citească? Să facem din 1 iunie o sărbătoare a copilului care descoperă magia lecturii!