Mi-am început viața cu un adevărat miracol”, declara Neagu Djuvara într-unul dintre interviurile acordate presei românești după întoarcerea sa într-o țară schimbată de Revoluția din 1989.

Și-a trăit și destinul în aceeași notă. Miracolul nu s-a stins, din contră, a căpătat forme tangibile, prin cărțile publicate de-a lungul anilor. Istoria a devenit inspirație pentru noile generații, odată ce volumele sale au tratat unele dintre cele mai relevante momente ale secolului trecut, dar și ale devenirii noastre, ca națiune.

O știre de la începutul anului anunța că volumul ,,444 de fragmente memorabile ale lui Neagu Djuvara a fost una dintre cele mai furate cărți în 2017.

Din memorii și din experiența exilului au văzut lumina tiparului și paginile volumului Amintiri din pribegie (2005), istoricul fiind preocupat neîncetat de filosofia istoriei și obiectivitatea datelor la care ne raportăm ca popor. Tematica apartenenței la o zonă geografică își află demistificarea în paginile cărții Între Orient şi Occident. Ţările române la începutul epocii moderne (1995), în timp ce „O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri” (1999) explică noilor generații momente controversate cu răbdarea specifică profesorului dedicat adevărului, dar, mai ales, elevilor – publicul cititor. Vocația scriitorului se împlinește în abilitatea de a transporta publicul în timp, nu doar prin coerența și precizia datelor, a faptelor, ci și prin trezirea sentimentului curios și entuziast, specific elevului care descoperă sau redescoperă istoria alături de un maestru în arta narațiunii.

Eforturile literare ale istoricului nu au fost lipsite de critică, dar autorul nu a rămas surd la contestații, răspunzându-le exemplar, argumentat și curajos în noi și noi pagini, dintre care amintim splendidul volum Thocomerius Negru Voda. Răspuns criticilor mei”, apărut în anul 2007.

„Am venit înapoi în țară ca să ofer, nu ca să primesc. Destinul a vrut ca la 70 de ani să fac ceea ce voiam să împlinesc la 30: să fiu universitar, să public cărţi în limba română”

Iscodind istoria, te îndrăgostești iremediabil de viață. De oameni, de țară, de cuvinte și de actul dăruirii necondiționate. Dovadă stau cele 444 de fragmente memorabile ale lui Neagu Djuvara”. A călătorit, muncit și iubit unde l-a purtat destinul. Descifrând problematici complexe, a știut să nu sacrifice simplitatea, ci să o onoreze prin caracterul său vesel, sensibil, modest, care i-a îmbrăcat enorma personalitate lăsată astăzi drept moștenire.

Mircea cel Bătrân și luptele sale cu turcii explică, pe înțelesul celor mici, evenimentele din timpul domniei voievodului și contextul istoric .

Poate cea mai cunoscută carte a lui Neagu Djuvara, Civilizații și tipare istorice, distinsă cu Premiul Academiei Franceze, tratează tiparele după care cresc și descresc civilizațiile de-a lungul istoriei. O operă fascinantă nu doar pentru istorici, ci și pentru publicul de rând care vrea să înțeleagă mai multe despre factorii care au dus la dispariția unor civilizații care păreau eterne.

A Brief Illustrated History of Romanians explică publicului străin problemele controversate ale istoriei românilor, imaginarul colectiv din spațiul carpatic, oamenii de stat care au marcat destinul României, precum și aliații și inamicii acestora.

„Am venit înapoi în țară ca să ofer, nu ca să primesc. Destinul a vrut ca la 70 de ani să fac ceea ce voiam să împlinesc la 30: să fiu universitar, să public cărţi în limba română”, mărturisea Neagu Djuvara. Noi i-am spune că nu a plecat niciodată de lângă noi. Nici chiar acum.