J.K. Rowling nu va rămâne în istoria literaturii doar pentru succesul fulminant pe care l-a înregistrat cu seria „Harry Potter” sau pentru faptul că se numără printre cei mai bogați scriitori din lume. Englezoaica și-a câștigat steaua pe firmamentul literaturii mai ales pentru faptul că a dat naștere unei noi generații de cititori și a scos genul fantasy de la naftalină, acolo unde îl lăsaseră J.R.R. Tolkien și C.S. Lewis. Tocmai de aceea, suntem cât se poate de interesați de operele care au șlefuit talentul lui Rowling și pe care autoarea le recunoaște ca fiind și surse de inspirație în epopeea celebrului vrăjitor. Descoperă, în rândurile de mai jos, care sunt cărțile preferate ale lui J.K. Rowling!

Cărțile preferate ale lui J K RowlingJane Austen este elogiată ca fiind cea mai mare scriitoare britanică a tuturor timpurilor, iar autoarea „Harry Potter”, la rândul ei o candidată la această poziție, este cât se poate de acord. Împărtășind aceeași opinie cu alte nume mari ale literaturii engleze, precum Virginia Woolf, Rowling o citează pe Austen ca fiind o influență constantă în opera sa. Dintre toate cărțile sale, „Emma” este cea care i-a mers direct la suflet: Rowling recunoaște că a citit de cel puțin 20 de ori povestea năstrușnicei protagoniste, care are ambiția de a aranja viețile tuturor, dar nu știe să își înțeleagă propriul suflet. Este cu siguranță definiția iubirii ardente pentru o carte!

Cărțile preferate ale lui J K RowlingPlecând de la Austen, Rowling ajunge la celălalt mare simbol la literaturii engleze, Bardul Shakespeare. Deși admite că alegerea ei poate fi puțin previzibilă, deoarece nu există scriitor, cel puțin de origine britanică, care să nu îl citeze pe Marele William drept sursă de inspirație, Rowling insistă să introducă „Macbeth” pe lista cărților sale preferate. Mai mult, ea afirmă că ideea de predestinare, fie ea tragică, pe care a regăsit-o în soarta scoțianului curajos devenit un rege sângeros, a avut un rol important în conturarea poveștii din „Harry Potter”. Dacă ținem cont de câtă greutate a avut profeția care îl numește pe micuțul vrăjitor drept cel care va pune capăt tiraniei lui Voldemort, ajungem la concluzia că Rowling chiar are motive să îi fie recunoscătoare lui Shakespeare pentru succesul său.

Cărțile preferate ale lui J K RowlingCărțile preferate ale lui J.K.Rowling nu puteau fi complete fără opera de seamă al celui de-al treilea nume mare al literaturii engleze, Dickens. „Poveste despre două orașe”, care mixează o istorisire de dragoste romantică cu haosul și tenebrele Revoluției franceze, a fost descoperită de către Rowling în al treilea an de colegiu. Însă nu doar talentul lui Dickens a impresionat-o pe englezoaică, ci și personalitatea sa fermecătoare. Într-un interviu acordat celor de la Wall Street Journal, Rowling amintea că scriitorul s-a bucurat de o viață cel puțin interesantă și că este convinsă că ar fi fost o companie cu totul excepțională. Suntem complet de acord cu ea: dacă am avea posibilitatea, și noi l-am invita la cină!

Cărțile preferate ale lui J K RowlingEra imposibil ca o autoare de opere în mare parte dedicate copiilor să nu aibă propria ei epopee inocentă pe lista de cărți preferate. Ca orice englezoaică, Rowling iubește cu pasiune caii și a amintit de nenumărate ori că orice operă care beneficiază de prezența acestora se bucură de aprecierea ei. „Black Beauty”, cartea care ne-a luminat și nouă copilăria, nu putea lipsi: un clasic care evocă atât cruzimea faţă de animale pe care o împărtășesc din păcate mulți semeni ai noștri, dar și bunătatea, generozitatea și candoarea, titlul de referință de Anna Sewell merită așezat în bibliotecă la orice vârstă.

Cărțile preferate ale lui J K RowlingContinuăm să căutăm titluri pe raftul cărților pentru copii și scoatem de acolo „Căluțul alb” de Elizabeth Goudge. Povestea adolescentei Maria Merryweather, care rămâne orfană și este trimisă să trăiască alături de vărul său într-un conac magic și misterios, a fost citată de Rowling ca fiind singura sursă de inspirație pe care a urmărit-o cu fidelitate în „Harry Potter” și de care este conștientă. Ce a influențat-o cel mai tare? Nu animalele fantastice din cartea de căpătâi a lui Elizabeth Goudge, ci talentul cu care autoarea descria mesele abundente ale personajelor sale. După cum a recunoscut însăși Rowling, festinurile pline de culoare de la Hogwarts au luat naștere în urma apetitului cu care micuța Joanne citea despre sandwich-urile degustate de eroii din „Căluțul alb”.

Cărțile preferate ale lui J K RowlingEra timpul să ne întrebăm și care este eroina preferată a lui Rowling! Răspunsul este: Jo March! „Micuțele doamne” se regăsește pe lista de cărți preferate a multor scriitori, dar autoarea Harry Potter are un motiv în plus să își manifeste dragostea față de opera lui Louisa May Alcott. E imposibil să nu remarci „potrivirea de caractere” dintre Rowling și eroina lui Alcott: pe amândouă le cheamă Jo, au un caracter puternic și o voință de fier și ambele au visat dintotdeauna să devină scriitoare. Lăsând la o parte componenta romantică din „Micuțele doamne”, am putea spune că romanul este exact povestea „devenirii” lui Rowling!

Cărțile preferate ale lui J K RowlingE aproape imposibil să nu cazi pradă fascinației față de o autobiografie ce descrie copilăria aristocratică a trei surori cu credințe și concepții politice diferite. Subiectul din „Hons and Rebels” de Jessica Mitford urmărește viața autoarei, o susținătoare ardentă a socialismului (și a comunismului, de asemenea), ale cărei surori, Diana și Unity, erau fane declarate ale nazismului. Însă aventura de abia de aici începe: Jessica fuge de acasă, ajungând să lupte în Războiul Civil Spaniol, Diana se căsătorește cu cel care va fi liderul Uniunii Britanice a Fasciștilor, iar Unity va deveni nici mai mult nici mai puțin decât prietenă apropiată a lui Adolf Hitler, considerată de aceasta un ideal al frumuseții ariene. Rowling a admirat-o atât pe Jessica Mitford încât și-a botezat fiica după ea, dar nu neapărat concepțiile ei politice au mișcat-o, cât curajul și fervoarea cu care le-a apărat. De aici putem înțelege și implicațiile politice care nu au lipsit nici măcar din universul magic al vrăjitorilor.

Cărțile preferate ale lui J K RowlingNu putem încheia lista noastră de cărți preferate ale lui J.K.Rowling fără a aminti de pasiunea ei pentru un maestru al limbajului. Adorată de generații întregi de cititori pentru talentul cu care mânuiește cuvintele, Rowling a povestit postului de radio BBC că una dintre cele două cărți care o fac de fiecare dată să plângă este „Lolita”. De ce? Pentru că o istorisire controversată, „ce putea deveni foarte ușor o formă lipsită de valoare de pornografie”, s-a transformat datorită geniului literar al lui Nabokov „într-o poveste de dragoste măreață, tragică”. Noi nu am fi putut-o spune mai bine!

Tu ce părere ai despre cărțile preferate ale lui J.K. Rowling? Care dintre ele se află și pe lista ta de favorite?