De cele mai multe ori se spune că „eşti ceea ce citeşti”. Uneori stăm şi ne întrebăm, cum de reuşesc unele personaje celebre să îşi facă timp pentru lectură, când meseria lor de abia le permite să doarmă. Şi totuşi, dacă îţi doreşti cu adevărat ceva, îţi faci timp, iar lista de mai jos este cel mai bun exemplu:

Barack Obama: “Despărţind apele” – Taylor Branch, Toni Morrison „Cîntecul lui Solomon”

obamaAtunci când are puţin timp liber, liderul de la Casa Albă se retrage discret în sala de lectură. Se pare că preşedintele îşi alege cărţile cu grijă, situate undeva între realitate şi simbolism, ca în „Cîntecul lui Solomon”. Ambele sunt premiate şi foarte apreciate de critici. Cartea lui Taylor Branch a câştigat premiul „Pulitzer”, în timp ce Toni Morrison a primit în anul 1993 premiul Nobel.

 Hillary Clinton : „Fraţii Karamazov” – Fyodor Dostoyevsky

clintonCandidata democrată la preşedenţia SUA a subliniat în nenumărate ocazii că este o cititoare dedicată. Într-un interviu acordat ziarului “New York Times” a declarat că citeşte tot ce prinde de la Toni Morrison, Hilary Mantel, Walter Isaacson şi mulţi alţii. Însă, romanul „Fraţii Karamazov” i-a rămas aproape de suflet încă din adolescenţă.

Mark Zuckerberg: „Eneida” – Virgil (Publius Vergilius Maro)

zuckenbergChiar dacă Zuckerberg a devenit unul dintre revoluţionarii tehnologiei, în materie de lectură, fondatorul Facebook rămâne un clasic în adevăratul sens al cuvântului. „Eneida”, epopeea alcătuită din 12 cărţi rămâne lectura sa preferată. Mark a citit pentru prima dată „Eneida” în liceu, în timp ce studia latina.

Jim Carrey: „Crimă şi pedeapsă” – Fyodor Dostoievsky

jimPe unii i-a amuzat până la lacrimi, pe alţii i-a scos din sărite graţie stilului şi rolurilor sale. Cert este că, Jim Carrey a rămas un actor aparte ce a demonstrat că în spatele rolurile de „bufon” se ascunde un talent rar întâlnit, ce avea să îl facă celebru mai ales în rolurilor din „The Truman Show” sau „Numărul 23”.  Poate că nu este o surpriză că romanul lui Dostoievsky este preferatul său şi poate Jim Carrey chiar se identifică cu personajul principal Raskolnikov.

Steven Spielberg: „Ultimul mohican” – James Fenimore Cooper

spielbergCreatorul unora dintre cele mai de succes filme din istoria cinematografiei: “Indiana Jones”, „Jurassik Park”, „Poltergeist” și multe altele, preferă să recitească ori de câte ori are ocazia „Ultimul Mohican”. Romanul a fost publicat în anul 1982. Chiar dacă este încadrată ca fiind carte pentru copii, James Cooper, prin stilul său, reuşeşte să ţină cititorul cu sufletul la gură ori de câte ori personajele sale pornesc într-o nouă călătorie. Totodată, poate fi considerată o adevărată carte istorică.