Avem vești bune pentru toți fanii Isabel Allende! Romanul de debut și cea mai cunoscută scriere a autoarei originare din Chile va deveni serial! Povestea unei familii surprinsă pe parcursul a trei generații, „Casa spiritelor” va fi ecranizată de HULU, susținută de compania de producție FilmNation Entertainment. Numele regizorului și scenaristului nu au fost încă dezvăluite, însă adaptarea e pe mâini bune, dat fiind faptul că Allende a acceptat să ocupe poziția de producător executiv al serialului pe care noi mărturisim că abia îl așteptăm.

Însă cel mai fierbinte aspect al producției, dezbătut în mediile literare latino-americane, este casting-ul. „Casa spiritelor” nu e la prima adaptare, dar filmul lansat în 1993 a stârnit mai degrabă critici decât aprecieri. Motivul? Deși acțiunea din roman este plasată în Chile, iar personajele sunt în mod evident de origine latino-americană, de la patriarhul Esteban Trueba și soția sa Clara del Valle Trueba până la copii și nepoți, pelicula regizată de danezul Bille August a preferat să întrebuinţeze numai actori anglo-americani. E adevărat că ecranizarea a beneficiat de prezența unor nume spectaculoase: Jeremy Irons (Esteban Trueba), Meryl Streep (Clara del Valle Trueba), Winona Ryder (Blanca), Glenn Close (Ferula), dar numai unul dintre aceștia era de origine latină, și chiar și acela un spaniol, Antonio Banderas, într-un rol minor, cel al lui Pedro Tercero García. De fapt, se estimează că aceste alegeri cel puțin ciudate de casting sunt și motivul pentru care pelicula, deși nominalizată la o serie de premii, a reprezentat un eșec răsunător de box-office, cu încasări de doar 6 milioane de dolari, în contextul unui buget de peste 40 de milioane.

Nouă nu ne mai rămâne decât să sperăm că aceste greșeli vor fi ocolite cu grație în serialul de pe HULU, cu atât mai mult cu cât o parte din farmecul superbului roman aparținând realismului magic este originea sa latină.

Iar speranțele în acest sens sunt destul de mari, cu cât compania de entertainment americană HULU este specializată în adaptările literare în ultima perioadă. Până acum, ne-a impresionat cu „Povestea slujitoarei” de Margaret Atwood și The Looming Tower, o adaptare după o operă de nonficţiune semnată de Lawrence Wright, cu Jeff Daniels și Peter Sarsgaard. Tot HULU ne va dărui în curând și episoadele din Little Fires Everywhere (roman de Celeste Ng), adaptate într-un serial cu Reese Witherspoon și Kerry Washington. De asemenea, pe postul american cu audiență online se difuzează și celebrul Castle Rock. Așa că nu ne rămâne decât să avem încredere că experiența producătorilor HULU își va spune cuvântul și că serialul bazat pe „Casa spiritelor” va fi cât de curând disponibil și la noi, dat fiind faptul că momentan HULU emite doar în Statele Unite și în Japonia.

„Casa spiritelor” este romanul de debut al lui Isabel Allende, iar procesul său de creație are o poveste cel puțin la fel de interesantă precum conținutul său. Scriitoarea a afirmat că a început romanul ca pe o scrisoare adresată bunicului său de 100 de ani, aflat pe moarte. Respins la început de nenumărați publishers, „Casa spiritelor” a apărut în cele din urmă la o editură din Buenos Aires, în 1982 și de atunci a devenit un clasic. Tradusă în peste 35 de limbi și vândută în mai mult de 70 de milioane de exemplare, „Casa spiritelor” amestecă în mod genial inserțiile de istorie cu magia, profilând o protagonistă cu puteri parapsihice, căsătorită cu un bărbat impunător și ambițios, care va ajunge la putere în contextul tulburătoarelor evenimente politice care zguduie Chile.

Tu ce părere ai despre transformarea „Casei spiritelor” în serial? Ești de părere că de data aceasta vom avea parte de o adaptare fidelă, cu o distribuție latină? Ai de gând să urmărești episoadele lansate de HULU?