Ca cititor, simți uneori nevoia acută de a dispărea într-o carte – și unde să te refugiezi mai bine dacă nu în casele din cărți. Paginile te trag ca niște tentacule și te cruță de cacofoniile vizuale și auditive ale prezentului, oferindu-ți un mult așteptat refugiu și transportându-te într-o altă lume atunci când cea reală îți scoate în față doar porții mari de urât. Asta nu înseammnă nicidecum că fugi de realitate, ci c-o lași doar puțin în așteptare, până ce bateriile-ți sunt reîncărcate.

Case din cărți care te vor fascina

Mai jos sunt câteva case unde ne-ar plăcea să stăm, altele, misterioase, pe care am vrea doar să le vedem de la depărtare, dar și altele pe care ne bucurăm să le știm doar în cartea care poposește în brațele noastre temporar. Pentru că, în fond, deși știm că personajele ne fac să apreciem o carte mai mult sau mai puțin, uneori, și casele unde trăiesc acestea oferă o perspectivă mai largă și ne fac să plonjăm încă și mai mult în poveste.

Recunoaștem că în castelul impunător din Brideshead Revisited de Evelyn Waugh am intra mai mult ca într-un muzeu. Să admirăm înălțimea camerelor, să vedem cum își petrece aristocrația ultimele ei momente de glorie, să ne amintim puțin, dacă am fost vreodată fani, de Downton Abbey. Frescele și capela, șemineele din marmură și domul strălucitor nu fac, însă, decât să dea un aer de tristețe în toată somptuozitatea pe care o sugerează.

San Salvatore din An Enchanted April de Elizabeth von Arnim este de-a dreptul fermecător pentru că este motorul schimbării celor patru femei care vizitează Italia, în dorința lor comună de a lăsa în urmă vieţi nesatisfăcătoare. Micul castel medieval se află pe malul Mediteranei și este scăldat și de soare, și de valuri întregi de glicină, oferind decorul perfect pentru un nou început, o speranță nouă și chiar o altfel de iubire.

Castelul Hogwarts din seria Harry Potter ne atrage pentru că este misterios, jucăuș, iar de cele mai multe ori, chiar de-a dreptul periculos. Ne place și mai mult pentru că domeniul include și o pădure (cu accesul interzis, totuși) și pentru că este cadrul perfect pentru încă o aventură pe tărâmul magiei.

Pe tărâmul literar, rar a fost concepută o casă mai întunecată decât cea a Domnișoarei Havisham din Marile speranțe de Charles Dickens. Având în vedere că numita domnișoară hălăduiește prin casă îmbrăcată în rochia ei de mireasă, iar toate ceasurile sunt oprite la aceeași oră, probabil că suntem de acord că ne-am plimba rapid prin ea, cu inima cât un purice și neîndrăznind aproape să respirăm acel aer al damnării.

Niciuna dintre casele de mai sus nu are farmecul celei din Micuțele doamne de Louisa May Alcott. Orchard House ne-a făcut pe toți să visăm, mai ales că în ecranizarea romanului, actrițele Susan Sarandon, Winona Ryder, Claire Danes sau Kirsten Dunst au făcut ca lumea imaginată să prindă viață. Ne-am îndrăgostit de șemineele aprinse pe timp de iarnă, de decorațiunile rurale, de șaluri, bonete și cărți, de bucătăria tipică, de tablouri și de mansarda care-i servea drept birou personajului principal, Jo.

Atunci când vizităm Pemberley din Mândrie și prejudecată de Jane Austen, o facem cu aceiași ochi plini de încântare  pe care-i are și protagonista Elizabeth Bennet. Domeniul este întins și are un farmec pe care numai locuințele de la țară îl pot poseda: totul este autentic, iar natura înconjurătoare adaugă încă un plus de șarm casei lui Darcy.

Pe voi ce case v-au făcut să visați și unde v-ar plăcea să vă petreceți vacanța?

Autor: Ioana Ristea