Viteza de citire a fost mereu un subiect interesant pentru cititorii cu „experiență”. Există o mulţime de metode care predind că vă pot învăţa rapid cum să progresaţi. Aşa că, hai să vedem dacă este într-adevăr posibil să citeşti 1700 de cuvinte pe minut.

Cei mai mulţi dintre noi au tendinţa de a citi aproximativ între 200 şi 400 de cuvinte pe minut. Cei mai experimentaţi pot ajunge, teoretic,  la 1000-1700 de cuvinte pe minut. Pentru a ne face o idee mai bună dacă afirmaţiile au şi argumente ştiinţifice, am răscolit puţin după teoriile profesorului de psihologie cognitivă Keith Rayner, pionier în metodele moderne de percepţie vizuală.

Aici găsiţi un progrămel care vă testează cu ce viteză citiţi, în funcţie de cât de antrenaţi sunteţi, puteţi regla din setări viteza de cuvinte citite pe minut.

Înainte să putem discuta despre viteză, trebuie să se stabilească modul în care avem tendinţa de a citi. Potrivit lui Keith Rayner:

“Cititul este un proces mecanic dificil. Când te uiţi la un cuvânt sau un grup de cuvinte, acest proces se numeşte fixare şi durează în jur de 0.25 de secunde. Când îţi mişti ochii spre spre următorul grup de cuvinte se numeşte mişcare sacadată şi durează în medie 0.1 secunde.  După ce repeţi procesul de doua sau trei ori, te vei opri pentru a înţelege fraza pe care tocmai ai citit-o. Aici mai durează în medie între 0.3 secunde şi 0.5 secunde. Adună toate aceste fixări şi mişcări sacadate şi te vei afla în procentul de 95%  în care sunt incluşi cititorii de nivelul liceenilor, care au o viteză între 200 şi 400 de cuvinte pe minut”.

Se spune că un cititor antrenat scurtează timpul de „fixare” pe un cuvânt. Ei tind să facă asta renunţând la repetarea cuvântului citit în minte. Astfel, timpul de 0.3-0.5 secunde enumerate mai sus se scurtează. Cititul rapid a început să fie în atenţia cercetătorile începând cu anii ’50, iar în prezent este un subiect reluat din cauza accesului în masă la cantităţi imense de informaţie, disponibile atât în cărţi cât şi virtual.

Aşa cum probabil te aştepti, există mai multe metode de citit:

  • Metoda răsfoirii – este o metodă folosită atunci când vrei să găseşti părţile importante. Deşi este considerată o metodă rapidă de citit, nu te învaţă cum să citeşti mai repede. Studiile arată că reţinem mai multă informaţie atunci când răsfoim.
  • Metoda “călăuză” – nu este o denumire ştiinţifică, aşa ne-am gândit noi să îi spunem. Atunci când citeşti, foloseşte degetul sau un pix pentru a ghida ochii la anumite cuvinte. Ideea este să reduci timpul de distragere a atenţiei şi să te concentrezi mai bine asupra cuvintelor specifice. Este o metodă care te va ajuta să îţi creşti puţin viteza de citire.
  • Metoda extinderii vederii periferice – O altă metodă este să încerci să citeşti mai multe rânduri de text simultan, prin extiderea vederii periferice. Dacă vă surâde metoda, căutaţi mai multe idei în conferinţele ţinute de Tim Feriss.

Dacă eşti curios să vezi cât de repede citeşti, aici mai ai un programel, după ce termini dă-ne şi nouă de veste cu un comentariu.

Acum, dacă tot ţi-am spus cum să-ţi îmbunătăţeşti cititul, hai să vedem dacă într-adevăr functionează, pe baza argumentelor ştiinţifice aduse de Keith Rayner.

Părerea oamenilor de ştiinţă despre metodele rapide de citit

Este o idee frumoasă să ştii că poţi citi mai multe cărţi într-o zi, abilitatea de a vedea 1000 de cuvinte pe minut este posibilă. Dar, nu vei înteţelege toate aceste cuvinte. Nu există multe studii în această direcţie, însă Keith Rayner a emis câteva teorii despre cum funcţionează ochii noştri atunci când citim. Rayner consideră că cititul rapid este un nonsens, pentru că vederea umană nu funcţionează aşa:

“Probabil îţi poţi forţa limitele pentru a citi cu puţin peste 500 de cuvinte pe minut, dar ochii te vor limita şi mai ales anatomia retinei. Ca să înţelegi textul, trebuie să-ţi focalizezi foveea (n.r. locul de pe retină care asigură cea mai bună definiţia imaginii) fix pe partea textului care te interesează. Atunci când te concentrezi prea mult, capacitatea organelor de simţ scade. Mai mult, contează şi cât de repede creierul tău procesează informaţia.

Atunci când te foloseşti de un obiect să urmăreşti textul, Rayner atrage atenţia că puterea de înţelegere se pierde rapid:

„Dacă exersezi să citeşti mai repede, probabil vei reuşi, dar atunci când vei citi din ce în ce mai repede, îţi vei pierde putearea de înţelegere. Cele mai multe metode de citire împlică renunţarea la repetarea în minte a cuvintelor. Atunci când vei întâlni un text prea dificil, înţelegerea ta se va face bucăţi”, susţine cercetătorul în cadrul unui interviu pentru „Lifehacker”.

Cât pentru ultima metodă prezentată, cea în care să încerci să citeşti mai multe rânduri odată, Rayner susţine că nu funcţionează, de ce?

“Există ideea că putem aduna mai multă informaţie dacă ne fixăm câte un ochi în părţi diferite ale textului. Dar nu există nici o dovadă clară că putem face asta. Ceea ce ştim concret despre arhitectura retinei este împotriva ideii că putem citi două rânduri de text, în acelaşi timp”.

În concluzie, studiile arată că, pe măsură ce viteza noastră de citit creşte, puterea de înţelegere scade, iar asta este, oarecum, opusul  ideii de lectură.

Oricum, credem că sunteți de acord cu noi că este mai important ce citești decât cât de repede citești.

Autor: Bogdan