Fericirea, ideal atât de greu de atins pentru unii, la îndemână pentru alţii, definită subiectiv de fiecare dintre noi, este emoţia care poate face diferenţa între o viaţă împlinită şi una care încă îşi caută sensul.

Fericirea poate avea multe chipuri, iar căile de ajuns la ea sunt nenumărate şi adesea surprinzătoare. Să ne amintim doar de Nicolae Steinhardt, pentru care fericirea se află la intersecţia destinului uman cu divinul. Regimul concentraţionar, cu toată duritatea sa, nu a putut umbri sentimentul de fericire al unei vieţi care şi-a găsit sensul prin împlinirea spirituală.

Însă, cum fericirea înseamnă pentru fiecare altceva – de la o iubire împlinită, o carieră strălucită sau o achiziţie de invidiat și până la obţinerea păcii sufleteşti sau trăirea unei vieţi în armonie cu sine şi toţi ceilalţi – literatura motivaţională a oferit de-a lungul timpului diverse soluţii pentru atingerea acestui deziderat.  Mai jos sunt 3 titluri din această bogată ofertă. Sperăm ca lectura lor să vă răspundă la unele întrebări legate de această temă şi să păşiţi în noul an cu dreptul. La mulţi ani!

  1. cele-5-limbaje-ale-iubiriiO carte care s-a bucurat de un succes impresionant, a condus topul bestseller New Tork Times, a fost tradusă în 50 de limbi şi vândută în peste 10 milioane de exemplare pe tot globul, „Cele cinci limbaje ale iubirii”, a lui Gary Chapman, atestă faptul că fericirea este, pentru mulţi, strâns legată de împlinirea afectivă. Cu o experienţă de peste 30 de ani în calitate de consilier matrimonial, dr. Gary Chapman explică, în cartea sa, că nefericirea într-o relaţie se poate datora unui fapt simplu: nu înţelegem limbajul prin care cealaltă persoană îşi exprimă iubirea. Astfel, dacă unii îşi exprimă aceste sentimente profunde printr-un limbaj plin de cuvinte afectuoase, alţii – mai reticenţi sau mai puţin pricepuţi în a folosi cuvintele – preferă să îşi exprime iubirea prin diverse daruri. Gary Chapman a descoperit că există cinci limbaje sau moduri concrete prin care oamenii îşi exprimă aceste sentimente. Iar simpla identificare şi învăţare a limbajului iubirii celuilalt ne poate aduce cu un pas mai aproape de fericirea mult dorită.

  2. cum-sa-construiesti-fericireaPsihiatrul şi psihoterapeutul Christophe Andre, autor al unor cărţi care s-au bucurat de succes internaţional, realizează o adevărată radiografie a acestui sentiment în „Cum să-ţi construieşti fericirea. O psihologie a fericirii”. Psihoterapeutul francez începe prin a oferi o definiţie a acestui sentiment atât de cuprinzător, pe care mulţi îl confundă cu alte stări de bine. Potrivit acestuia, fericirea este o construcţie la care ne putem angaja cu toate resursele, odată ce am înţeles ce ne-ar face pe noi să trăim această stare, în funcţie de structura personalităţii noastre. „Pentru a găsi fericirea, trebuie să crezi în ea”, spune autorul francez, punctând, totodată, prima treaptă de parcurs pentru a trăi (aproape) în mod constant această stare. Realizând un interesant istoric al principalelor concepţii sociale asupra fericirii, de la cele religioase la cele care au stat la baza unor construcţii politice, Christophe Andre ne demonstrează că, până la urmă, fericirea este o stare cât se poate de personală, pe care suntem datori să o cultivăm și să o apărăm. Cum stăm cu fericirea? Răspunsul la această întrebare îl putem află răspunzând chestionarelor cuprinse în cartea semnată de psihoterapeutul francez.

  3. puterea-magica-a-ganduluiFericirea este, de cele mai multe ori, lângă noi, însă ceea ce ne împiedică să ajungem la ea sunt chiar concepţiile pe care le avem despre noi înşine şi ceea ce credem că merităm de la viaţă. Aceasta este concluzia care se desprinde din bestseller-ul „Puterea magică a gândului”, scris de David Joseph Schwartz. „Succesul nu este neapărat în directă legătură cu puterea inteligenţei, ci cu puterea gândului”, explică autorul motivaţia care a stat la baza realizării acestei cărţi. „Gândurile puternice sunt magice”, crede David Joseph Schwartz, care îşi justifică această idee prin legătura strânsă dintre gândire şi acţiune. „Atitudinile pe care le adoptăm sunt oglinzi ale minţii. Ele reflectă modul nostru de a gândi”. Soluţia ar fi „să gândim la scară mare și să credem că ceea ce ne propunem este şi realizabil”. David Joseph Schwartz oferă, totodată, şi o reţetă pentru cei care se tem de propriul lor succes: „Înfruntă lucrurile de care ţi-e frică şi frica va dispărea”.

Un an nou cu bucurie vă dorim şi să fiţi fericiţi!