E natural pentru un cititor să ia exemple din cărți pentru a-și șlefui atitudinea. Adesea, personajele favorite ne sunt mai apropiate decât prietenii reali: le cunoaștem sentimentele cele mai ascunse, le înțelegem modul de a se comporta, le „citim” gândurile. Însă, și mai important, știm că, deși dau dovadă de un curaj exemplar, simt frica precum un muritor de rând, ceea ce le face mult mai accesibile decât pildele din viața reală sau din cinematografie. Și cine ne poate servi mai bine drept exemplu decât netemătoarele eroine ale literaturii Young Adult?

Nu degeaba acestea sunt autoarele celor mai eroice fapte: se află la vârsta la care optimismul, speranța, cutezanța sunt amplificate de tinerețe și de prospețime, ceea ce le transformă în adevărate eroine. Nu degeaba a fost lumea salvată de atâtea ori de protagonistele din literatura pentru tineri: aceste personaje sunt șlefuite din fier. Descoperă în rândurile de mai jos cele mai bune exemple: eroine Young Adult care să te inspire în momentele grele ale vieții.

Cauţi un exemplu de curaj? 4 eroine Young Adult gata să te inspirePrima carte de pe lista noastră de cărți cu eroine care te vor inspira a avut parte de un succes fulminant. „Ura cu care lovești” a debutat direct pe locul întâi în topul New York Times și a petrecut 50 de zile pe această poziție glorioasă. E drept că primul roman al autoarei a atins un subiect fierbinte în aceste zile, violența împotriva populației de culoare, dar modul în care este construită cartea, tensiunea și profunzimea sa sunt alte motive pentru care trebuie neapărat să o incluzi pe lista ta de lecturi. Protagonista Starr Carter e la fel de fascinantă: genul de eroină Young Adult care să te inspire să reiei bătăliile crunte ale vieții tale cu curaj. Starr are 16 ani și provine dintr-o familie de culoare din ghetou, care pune mare preț pe comunitate. Dar fata învață la un liceu „de albi” cu pretenții, acolo unde, pentru a fi acceptată, trebuie să își șlefuiască personalitatea. În momentul în care cel mai bun prieten al său, Khalil, e împușcat mortal de un polițist chiar în fața ochilor săi, Starr simte că trebuie să își regândească locul în societate. Fata se îmbarcă într-o adevărată cruciadă de activistă politic, dovedind că eroinele au ce să facă și în lumea de astăzi.

Cauţi un exemplu de curaj? 4 eroine Young Adult gata să te inspirePână la apariția bestseller-ului lui Suzanne Collins, „Jocurile foamei”, distopiile nu aveau aproape nimic în comun cu literatura Young Adult. Și, până la Katniss, eroinele acestor cărți erau în general prototipul domnișoarei la ananghie protejate de iubit (vezi Bella din „Twilight” sau Elena din „Jurnalele vampirilor”) ori simbolul fetei curajoase, care îl ajută pe protagonistul de sex masculin să salveze lumea (vezi Hermione din epopeea Harry Potter). Bineînțeles, existau și exemple contrare, dar puține dintre ele ajunseseră la un nivel de faimă corespunzător. Eroina din Districtul 12 urma însă să schimbe ecuația în literatură: acum nu mai erau doar bărbații cei capabili să se lupte, ci și fetele. Într-un viitor apocaliptic în care America e împărțită în 12 districte ce servesc un Capitoliu dominant după ce s-au revoltat împotriva sa, 24 de copii (câte 2 din fiecare provincie) sunt trimiși să se lupte pe viață și pe moarte într-un joc televizat, spre satisfacția locuitorilor privilegiați și pentru lecția foștilor rebeli. Katniss provine, firește, din cel mai sărac District dintre toate, și se oferă voluntară pentru a-și salva sora mai mică de la moarte. Învățată de mică de către tatăl său să vâneze pentru a-și întreține familia, protagonista dă dovadă de abilități ieșite din comun și va deveni ea cea care îi salvează pe bărbații îndrăgostiți, dar și flacăra unei noi rebeliuni. Ceea ce o face unică pe Katniss e însă faptul că nu e o eroină, ci o supraviețuitoare: curajul ei e unul real, determinat de dorința de a-i proteja pe cei pe care îi iubește, nu de impulsul de a se remarca,  înclinații și sentimente cu care putem rezona și noi.

Cauţi un exemplu de curaj? 4 eroine Young Adult gata să te inspireDacă ai impresia că operele dedicate tinerilor cititori nu pot fi serioase, trebuie neapărat să citești „Hoțul de cărți”. Cu acțiunea suprapusă pe fundalul Germaniei naziste, bestseller-ul lui Markus Zusak e cutremurător, una dintre cele mai sfâşietoare povești ale timpurilor noastre, cum a fost descrisă de critică, și totuși corespunzătoare cu titulatura Young Adult. Autorul nu ne introduce în universul tragic al evreilor, ci ne arată că au existat drame și de partea mereu contestată, cea a germanilor. Atunci când părinții ei sunt uciși cu sentința de „comunist”, Liesel merge să trăiască cu o familie adoptivă din Munchen. Fetița e curajoasă, demnă, dar ceea ce o va ridica în ochii cititorilor de pretutindeni este pasiunea sa pentru cuvântul scris. După ce fură prima sa carte, „Manualul groparului”, de la cel care i-a îngropat tatăl, Liesel va continua să salveze operele literare de prigoana naziștilor, din casa primarului, de oriunde le mai găsește. O poveste superbă, „Hoțul de cărți” ne aduce în fața unei eroine Young Adult care nu poate să nu te inspire.

Cauţi un exemplu de curaj? 4 eroine Young Adult gata să te inspire

Încheiem oda noastră adusă eroinelor Young Adult cu o carte fantasy care a făcut furori în ultima perioadă. Mare Barrow e o adolescentă la prima vedere banală: provine dintr-o familie săracă, ținută pe linia de plutire de sora mai mică, o croitoreasă desăvârșită. Mare trăiește într-o societate în care lumea e împărțită între cei cu sânge roșu, lipsiți de puteri, sclavii, și cei cu sânge argintiu, un grup de elită asemănători mutanților din seria X-Men. După ce ajunge printr-un concurs de împrejurări dramatic să lucreze în palatul stăpânitorilor, Mare descoperă că e unică: deși e Roșie, are superputeri, putând genera electricitate. Fata e obligată să își ascundă obârșia și e prezentată ca fiind o Argintie nobilă de către Rege, pentru a nu da aripi populației subjugate. Cei doi prinți moștenitori se vor îndrăgosti pe rând de enigmatica străină, dar „Regina roșie” nu e deloc prototipul poveștii de amor tipice Young Adult: are răsturnări de situație și trădări care i-au atras comparația cu „Urzeala tronurilor”. Iar protagonista e o adevărată sursă de inspirație: puternică, inteligentă, o supraviețuitoare în stilul lui Katniss, care trebuie să învețe principiile jocurilor politice dacă vrea să trăiască și să își protejeze familia.

Tu ce părere ai despre aceste eroine Young Adult? Consideri că pot reprezenta surse de inspirație? Ce alte exemple ai putea adăuga?