Fiecare cititor își propune la început de an să dedice mai mult timp activității sale preferate, lectura. Din fericire, de câțiva ani gigantul Goodreads ne îmbie în fiecare ianuarie să purcedem în tihnă să stabilim numărul de cărți cu care intenționăm să ne desfătăm în respectivul an. În 2019, peste 3 milioane de cititori au răspuns pozitiv provocării site-ului, promițând în fața întregii lumi că vor da gata peste 188 de milioane de cărți. La și mai mare, sperăm noi, luptând vitejește cu propriile noastre misiuni literare. Cum stăm? Goodreads a făcut retrospectiva primei jumătăți a anului și ne spune care sunt cele mai citite cărți din 2019. Avem parte de cele mai celebre memorii ale ultimilor ani, de un thriller fin, de opere de nonficțiune, de bestsellere și de reîntoarcerea micuțului vrăjitor Harry Potter (crezi sau nu, „Harry Potter și Camera Secretelor” se află pe poziția 11 în topul celor mai citite cărți ale lui 2019). Descoperă-le pe primele 5 în rândurile de mai jos!

Ce am citit până acum în 2019? Goodreads ne prezintă premiantele primei jumătăți a anuluiAproape că ne vine greu să credem că „Povestea mea” de Michelle Obama a fost publicată abia anul trecut, la cât succes a avut. Spărgea recordurile lui 2018 chiar la final de an, o reușită cu adevărat splendidă, iar mulți specialiști sunt de părere că Becoming este pe punctul de a deveni cel mai bine vândut titlu din categoria memoriilor din istorie. Desigur că dragostea întregii lumi pentru Fosta Prima Doamnă și dezamăgirea provocată de erorile administrației Trump au contribuit la priza la public a debutului literar al lui Michelle Obama, dar nu poți contesta nici inteligența, căldura și onestitatea cu care e impregnată cartea. Michelle ne invită în lumea sa, de la copilăria trăită la periferia societății americane la anii de școală, dominați de ambiția unei fete care nu vrea să cunoască înfrângerea, de la tandra poveste de dragoste cu Barack până la partea cea mai importantă, anii petrecuți la cea mai celebră adresă din lume. Caldă, cu un umor fin și o sinceritate debordantă, Michelle Obama ne dăruiește o operă plină de înțelepciune care poate și ar trebui să marcheze o generație. Fie că a apelat sau nu la un „scriitor-fantomă”, așa cum s-a vehiculat în presă, nu putem contesta faptul că Prima Doamnă de culoare a Americii a scris un capitol în istoria literară cu Becoming.

Ce am citit până acum în 2019? Goodreads ne prezintă premiantele primei jumătăți a anului

Poziția a doua din topul celor mai citite cărți din 2019 de până acum este ocupată de „Acolo unde cântă racii” de Delia Owens. Bestseller-ul New York Times e un thriller „altfel”, care se detașează de marea de romane pline de mistere care par să facă legea în proza de azi printr-o scriitură plină de frumusețe și sensibilitate, o odă adusă naturii și o poveste de dragoste care te va lăsa fără suflare. Protagonista Kya Clark a fost abandonată de la vârsta de 10 ani de toți: mamă, tată, colegi, prieteni, și singura care a primit-o în sânul său a fost Mama Natură. Fata crește singură în mlaștinile și pădurile luxuriante ale coastei Carolinei de Nord, învățând totul de la natură. Tânjește însă să fie iubită și atunci când doi tineri se îndrăgostesc de ea, jocul începe. Firește, avem la mijloc și o crimă, cea a „băiatului de aur” Chase Andrews, pe care întregul oraș o impută sălbaticei Kya. „Acolo unde cântă racii” te va înfiora cu suspansul său, precum orice thriller care se respectă azi, te va cuceri cu frumusețea prozei și cu omagiul plin de sensibilitate adus naturii, dar și cu un final la care puțini se așteaptă. Lansată în august 2018, cartea are deja peste 300 000 de ratinguri pe Goodreads și a împânzit practic listele de lecturi ale cititorilor de pe tot cuprinsul lumii, fiind a doua cea mai citită operă din 2019.

Ce am citit până acum în 2019? Goodreads ne prezintă premiantele primei jumătăți a anuluiSe pare că există un nou trend în lista de lecturi a anului 2019: memoriile. Pe locul al treilea în topul celor mai citite cărți ale anului de până acum se află „Educated” de Tara Westover. Dacă Michelle Obama avea avantajul de a fi o personalitate de renume mondial, Westover are de partea sa atuul unei povești pur și simplu extraordinare. Punând accent pe valoarea educației ca fiind un mijloc prin care ne e permis să vedem lumea cu proprii noștri ochi, „Educated” spune povestea unei femei care a pus pentru prima dată piciorul într-o sală de clasă la 17 ani și care totuși a urmat până în prezent cursurile Brigham Young University și a mers inclusiv la Harvard și la Cambridge. Tara Westover este fiica unui cuplu de mormoni care trăia retras în munți, părinții ei fiind convinși că Apocalipsa se apropie cu pași repezi. Supraviețuind pe muchie de cuțit, fără acces la educație sau la servicii medicale, Tara a învățat singură la un nivel atât de avansat încât a putut să urmeze cursurile unei facultăți, fără a fi trecut vreodată prin școală. „Educated” vorbește nu numai despre valoarea și importanța educației și cunoașterii, dar și despre persistență și despre extraordinara putere pe care o avem de a ne depăși orice limită.

Ce am citit până acum în 2019? Goodreads ne prezintă premiantele primei jumătăți a anului

O trupă de rock fictivă din anii 70, dar o carte scrisă într-un stil care îți dă impresia că privești fără imagini un documentar despre formația ta preferată. E evident că Daisy Jones & The Six e ceva nou în peisajul literar contemporan și nici nu de mirare că a ocupat locul al patrulea în topul celor mai citite cărți din prima jumătate a lui 2019. Daisy e o fată frumoasă care trăiește viața nebună a anilor 70, cu droguri, sex, dar mai ales rock and roll. Ceea ce o definește e însă vocea specială, ce îi asigură o ascensiune rapidă pe scena muzicală. De partea cealaltă, The Six sunt o formație dominată de Billy Dunne, ce va deveni curând tată, dar care nu are nici cea mai mică dorință de a se responsabiliza și de a renunța la existența sa sălbatică. Reiese de aici portretul unei lumi miniaturale care te va să simți că ai urcat în mașina timpului timpului și te-ai întors direct în decada 70. Stilul condimentat al cărții, concepută ca o istorie transmisă oral a unei formații, precum un documentar transcris, va reprezenta marele tău test: dacă te vei adapta, cel mai probabil vei adora Daisy Jones & The Six, dacă nu, e foarte probabil să renunți undeva la mijloc.

Topul celor mai citite cărți din prima jumătate a lui 2019 este completat de „Pacienta tăcută” pe poziția a cincea. Așa cum ți-am spus deja, epopeea lui Harry Potter revine în centrul atenției, J.K.Rowling având incluse trei titluri printre cele mai lecturate 20 ale anului. În cadrul clasicilor, distopiile sunt în centrul atenției: „Povestea slujitoarei” e din nou pe primul loc, urmată de „Ferma animalelor”, „1984” și „Fahrenheit 451”.

Tu ce părere ai despre topul celor mai citite cărți din prima jumătate a lui 2019? Care dintre aceste titluri se află și pe lista ta de lecturi?

Sursa foto: Shutterstock Royalty-free stock photo ID: 387039913