Cei mai puternici, bogați și influenți oameni ai planetei s-au reunit săptămâna aceasta la Forumul Economic Mondial din mica stațiune montană Davos, Elveția, pentru a pune lumea la cale. Președinți de state și șefi de guverne, reprezentații unor mari companii, cu cifre de afaceri impresionante, figuri proeminente din lumea finanțelor, jurnaliști și alte personalități din diferite domenii au ajuns la Davos pentru a discuta despre „un viitor mai bun într-o lume divizată”. Angela Merkel, Emmanuel Macron și Theresa May se află printre participanții la Forum. Și, ca o noutate, anul acesta este prezent la discuții și Donald Trump, deși ultima participare a șefului statului american la Davos a fost pe vremea lui Clinton.

Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook și numărul patru în topul celor mai bogați oameni ai planetei, este una dintre persoanele care nu ratează acest eveniment. Fondatorul Facebook a afirmat în repetate rânduri că lectura l-a ajutat mult în drumul său spre succes. Prin amabilitatea organizatorilor Forumului Economic de la Davos, a parvenit publicului și o listă cu recomandări de cărți de la Mark Zuckerberg sau chiar cele pe care le poartă în bagaj  – pentru inspirație la acest eveniment de talie globală.

Deși este un mare iubitor de cărți, preferințele lui Mark Zuckerberg se îndreaptă de obicei spre genul nonfiction și mai puțin spre beletristică. O surpriză plăcută pentru mulți dintre noi este să regăsim în lista de lectură a fondatorului Facebook un roman SF. „Problema celor trei corpuri” de autorul chinez Liu Cixin este unul dintre cele mai apreciate romane ale genului din ultimul deceniu, câștigător al premiului Hugo. Liu Cixin este recunoscut ca autor de „hard SF”, în romanele sale informația științifică de mare acuratețe împletindu-se în cel mai fericit mod cu beletristica. Roman apreciat și de Barack Obama pentru imaginația incredibilă, „Problema celor trei corpuri” a reprezentat pentru Mark Zuckerberg „un moment foarte plăcut de recreere” între cărțile mai aride despre economie și științe sociale care fac parte dintre lecturile sale obișnuite. Intriga romanului este plasată în timpul Revoluției Culturale din China, când, prin intermediul unui program militar secret, sunt transmise semnale în spațiu pentru a fi interceptate de eventuale civilizații extraterestre. Proiectul este un succes, însă nu în sensul sperat de cei care-l inițiază. Umanitatea ajunge într-o situație foarte periculoasă, riscând nu numai să fie cotropită, ci chiar exterminată. Romanul lui Liu Cixin impresionează nu numai prin modul în care își construiește acțiunea, elementele de suspans și bogatele informații tehnice, ci și prin personajele sale, pe care cititorii nu au cum să nu le îndrăgească. O recomandare de la Mark Zuckerberg de ținut minte!

„Într-o lume în care, din păcate, mulți politicieni în mod cert nu citesc, lideri ai comunităților sociale sau din zona afacerilor nu deschid o carte, într-o lume în care este din ce în ce mai greu să spui adevărul este important să susții lectura, libertatea de exprimare, cunoașterea și rolul imaginației”

O carte pe care Zuckerberg o încadrează în lista de „lecturi obligatorii” a cititorilor este „The Better Angels of Our Nature: Why Violence Has Declined” de psihologul evoluţionist Steven Pinker, de două ori finalist al Premiului Pulitzer. Steven Pinker, care este considerat unul dintre cei mai influenți intelectuali ai lumii contemporane, realizează în această carte o istorie a violenței de-a lungul istoriei umanității și ajunge la concluzia, poate surprinzătoare pentru noi, că în timpurile actuale agresivitatea și manifestările ei extreme sunt în declin. „Este o carte venită într-un moment oportun”, crede Mark Zuckerberg. „Ne arată cum și de ce violența s-a diminuat de-a lungul istoriei, dar și cum putem să continuăm acest trend” mai spune fondatorul Facebook. Probabil că Zuckerberg consideră oportună această carte și în contextul în care liderii mondiali s-au adunat la Davos pentru a discuta despre un „viitor mai bun în lumea noastră divizată”, așa cum s-a anunțat.

Ordinea mondială”, carte scrisă de diplomatul american Henry Kissinger, fost secretar de stat pe timpul lui Nixon și Ford, este o altă recomandare de lectură de la Mark Zuckerberg. Și tema acestei cărți este în acord cu preocupările celor mai influenți oameni ai planetei. Henry Kissinger propune cititorilor o meditație asupra provocărilor secolului nostru. Diplomatul american încearcă să răspundă la întrebarea „cum putem construi ordinea mondială” în contextul unei lumi marcate de conflicte ce par să escaladeze spre violență, cum se pot armoniza puncte de vedere divergente, între care nu există niciun punct comun sau posibilitate de reconciliere. Prosperitate, globalizare și strategiile pentru o nouă ordine mondială sunt luate în discuție de autor, ca, de altfel și cele mai importante decizii și acțiuni ale principalilor actori ai scenei politice globale.

Elif Şhafak, autoarea romanelor „Cele 40 de legi ale iubirii” și „Bastarda Istanbulului” a salutat gestul lui Mark Zuckerberg de a oferi o listă cu recomandări de lectură la Forumul Economic de la Davos: „Într-o lume în care, din păcate, mulți politicieni în mod cert nu citesc, lideri ai comunităților sociale sau din zona afacerilor nu deschid o carte, într-o lume în care este din ce în ce mai greu să spui adevărul este important să susții lectura, libertatea de exprimare, cunoașterea și rolul imaginației”. Elif Şhafak a avut totuși și o nemulțumire: pe lista lui Mark Zuckerberg nu se regăsește nicio scriitoare. „Sper că în noul an va citi mai multe cărți semnate de scriitoare” a spus Elif Şhafak.

Vouă cum vi se par recomandările lui Mark Zuckerberg? Ce v-ar plăcea să citiți dintre acestea?