Suntem cât se poate de încântați de fiecare dată când aflăm că și oamenii extrem de ocupați ai planetei reușesc să își facă timp să citească. Știm deja că nume mari precum Bill Gates, Barack Obama sau Mark Zuckerberg alcătuiesc anual liste ale titlurilor lor preferate, dar azi îți prezentăm lecturile brokerilor de pe Wall Street. Trăind o viață agitată, mereu pe muchie de cuțit, ne-au trezit deja interesul și abia așteptăm să aflăm ce titluri le țin companie în timpul liber. Descoperă în rândurile de mai jos câteva dintre operele enumerate de mai mult de 600 de guru ai finanțelor: ce cărți citesc brokerii de pe Wall Street.

Ce citesc în vacanța de primăvară brokerii de pe Wall StreetSuntem seduși iremediabil de povestea visului american, al succesului obținut printr-o combinație de talent, muncă și optimism incorigibil ce a devenit marcă înregistrată. Una dintre cele mai fidele expresii ale sale în literatură este reprezentată de „Shoe Dog. Memoriile creatorului Nike”. Phil Knight a fost CEO al companiei între 1964 și 2004, 40 de ani în care a marcat istoria sportului, a modei, a afacerilor, și în care a inventat unul dintre cele mai recognoscibile și mai profitabile logo-uri din lume. Dar memoriile sale nu sunt numai o rețetă a succesului, cât a eșecurilor și a puterii de a merge mai departe de fiecare dată când te împiedici și mai faci doi pași înapoi. Cu onestitate debordantă, Knight povestește despre cum și-a început afacerea de miliarde de dolari cu 50 de dolari împrumutați de la tatăl său, cum a avut de-a face cu adversari redutabili, cu Fiscul american, cu competitorii în afaceri, dar și cum l-a ajutat echipa sa să atingă visul american. „Shoe Dog. Memoriile creatorului Nike” nu e neapărat o poveste despre succesul unei afaceri, ci despre puterea, ambiția și inerentele regrete ale unui om. Citește aici și recenzia noastră.

Ce citesc în vacanța de primăvară brokerii de pe Wall StreetCe ar putea citi un broker de pe Wall Street, dacă nu o carte scrisă de un om care a reușit în complicatul domeniu al finanțelor? Bonus: o astfel de operă e combinată cu ecourile unui thriller politic și fascinația pe care o exercită memoriile ce demască crimele guvernului Putin. Adevărul e că „Red Notice: A True Story of High Finance, Murder, and One Man’s Fight for Justice” are de toate, de la suspans la tragedie și emoție. Autorul, Bill Browder, nepotul unuia dintre întemeietorii Partidului Comunist din SUA, a absolvit Stanford, respingând valorile familiei pentru capitalism, și e relocat în Rusia post-sovietică, acolo unde adună o avere imensă din fonduri hedge. Atunci când descoperă corupția celor mai înalți oficiali de la Kremlin, iar avocatul care l-a ajutat este arestat, torturat și ucis în închisoare, Browder se întoarce în America, unde se luptă pentru a demasca crimele unuia dintre cele mai puternice regimuri politice, căutând să își răzbune prietenul mort. Memoriile alese de brokerii de pe Wall Street sunt fascinante: ce ar putea să nu te atragă la misiunea aparent imposibilă a unui om împotriva unui gigant precum Rusia contemporană?

Ce citesc în vacanța de primăvară brokerii de pe Wall StreetAl treilea titlu care răspunde la întrebarea ce cărți citesc brokerii de pe Wall Street părăsește domeniul memoriilor și intră în forță în cel al non-ficțiunii. „The Undoing Project” de Michael Lewis dezbate descoperirea făcută de psihologii israelieni Daniel Kahneman și Amos Tversky, conform căreia mintea umană ia cel mai adesea decizii greșite atunci când se confruntă cu factori externi incerți, opunându-se astfel ideii corectitudinii intuiției umane. Teoria celor doi a pus bazele economiei comportamentale și a influențat puternic domenii ale medicinei avansate, precum și politici guvernamentale. Marele merit al autorului Michael Lewis este că prezintă conceptele academice avansate ca pe noțiuni simple pe care le poate înțelege orice cititor, punând accent nu neapărat pe componenta științifică a realizărilor celor doi colegi în armata israeliană, cât mai degrabă pe prietenia dintre ei, pe relația strânsă care a marcat cercetările lor. Așteaptă-te la o lectură care te va face cu siguranță mai inteligent, dar care te va și emoționa așa cum puține lucrări de non-ficțiune reușesc să o facă.

Ce citesc în vacanța de primăvară brokerii de pe Wall StreetCe s-ar întâmpla dacă în locul existenței tale banale, pe care ai învățat să o iubești, ai fi târât într-o lume în care cele mai imposibile vise ți-ar deveni realitate? E întrebarea de la care pleacă „Dark Matter” de Blake Crouch, prima operă de ficțiune pe care o regăsim pe lista de cărți citite de brokerii de pe Wall Street. Jason Dessen e un profesor de fizică ce a renunțat la munca sa de cercetare pentru a se căsători cu o artistă frumoasă, Daniela, cu care are un băiat aflat la vârsta adolescenței, Charlie. Însă Jason e răpit de un grup de bărbați și, când se trezește, orașul Chicago pe care îl cunoaște și viața pe care o trăise se schimbă profund: Jason nu mai e căsătorit și nu are copii, dar în schimb e un om de știință reputat, care a descoperit calea de a accesa un număr infinit de universuri. Dorindu-și vechea viață înapoi, protagonistul e nevoit să parcurgă un drum ostil, spații de coșmar precum un pustiu de după un război nuclear, în care se confruntă cu frici vechi și cu partea sa întunecată. Thriller-ul SF e marcat și de emoții destul de profunde, relația lui Jason cu familia sa fiind liantul de care avem nevoie pentru a ne implica în desfăşurarea acțiunii. Cu toate acestea, „Dark Matter” nu e nici pe departe o poveste sensibilă, ci una cât se poate de antrenantă, pe care nu o vei putea lăsa din mână până la twist-ul din final. Drepturile de ecranizare ale filmului au fost cumpărate de Sony, așa că așteaptă-te să auzi mult mai multe despre thriler-ul semnat de autorul trilogiei Wayward Pines.

Ce citesc în vacanța de primăvară brokerii de pe Wall StreetUltima carte de pe lista noastră îi are drept autori pe unii dintre cei mai puternici și mai încercați oameni, militarii SEAL. Jocko Willink și Leif Babin au făcut parte din unitatea SEAL Task Unit Bruiser, cea mai decorată după uluitoarea victorie americană în Ramadi, Irak. Cei doi împărtășesc povești impresionante de pe front, momente tragice și intense, punând accent pe faptul că leadership-ul, misiunea comună și încrederea în deciziile luate au fost factorii care le-au garantat succesul. Dar „Extreme Ownership: How U.S. Navy Seals Lead and Win” nu e doar o carte despre război, ci și un compendiu al unor principii și reguli ce pot fi aplicate foarte bine în afaceri și în viață. Liderul e mereu cel responsabil, măsoară-ți ego-ul, ai mereu încredere cu viața în echipa ta: iată numai câteva dintre sfaturile care au ajutat companiile cliente ale Echelon Front, proiectul de leadership comun al autorilor, să ajungă în Fortune 500. Cartea are marele merit de a fi clară, simplă, concisă și extrem de explicativă: fiecare capitol pornește de la o poveste fascinantă din operațiuni (autorii fac lumină în misiuni SEAL cu o sinceritate care nu s-a mai văzut până la ei, fără a divulga însă niciun secret), urmând a fi enunțată apoi lecția învățată și ce urmează a fi aplicată. Acest titlu de pe lista de „ce cărți citesc brokerii de pe Wall Street” este un must-read!

Ți-au plăcut răspunsurile oferite la întrebarea ce cărți citesc brokerii de pe Wall Street? Vei găsi aici mai multe titluri!