Noi sperăm ca la fiecare 1 decembrie să uiți măcar puțin de toate sfezile pe care le ai cu România și să o ierți de ziua sa, urându-i toate cele bune și cinstind-o pentru tot ceea ce ți-a oferit. Dar această atitudine trebuie musai cultivată de Centenar. Celebrăm acum 100 de ani de la încheierea Marii Uniri de la Alba Iulia, când Basarabia, Bucovina, Crișana, Maramureșul și Transilvania s-au unit cu patria mamă și au format România Mare. În cinstea unuia dintre puținele evenimente istorice strălucitoare, fastuoase, cu care ne putem mândri, să ne petrecem Centenarul în compania unei cărți care să pună pe tapet aceste onoruri. Îți recomandăm azi seria dedicată împlinirii a un secol de la Marea Unire, coordonată de istoricul Cristian Moșneanu! Descoperă cele 4 titluri în rândurile de mai jos: cărți de citit de Centenar.

Ce citeşti de Centenar: 4 cărți de istoria romanilor alături de care să sărbătoreștiNicio personalitate nu strălucește mai puternic în cadrul Marii Uniri decât Regina Maria. Vibrantă, energică, inteligentă și frumoasă, suverana s-a născut pentru a cuceri, într-o Mare Britanie încă putere colonială, dar destinul a împins-o în acest colț uitat de lume, unde avea să devină soție unui vlăstar de prusac timid, Ferdinand, pe care dacă nu l-a iubit, cel puțin l-a respectat toată viața. The New York Times urma să spună despre captivanta regină că a fost „cea mai mare patrioată” pe care România a avut-o; nu știm ce să afirmăm despre această descriere, dar cu siguranță putem spune că puțini au luptat cu atâta bravadă pentru împlinirea visului de uniune precum Maiestatea Sa. Cel mai edificator exemplu e activitatea depusă pe frontul Primului Război Mondial ca soră medicală, dar mai ales neîncetata bătălie purtată la Paris, în urma Tratatului de Pace, atunci când Marile Puteri victorioase ale Antantei refuzau să recunoască uniunea provinciilor românești cu țara. Stilul lui Moșneanu e unul captivant, la granița dintre documentar și literatură, iar admirația pe care o poartă Marii Regine e mai mult decât evidentă. E exact ceea ce ne dorim de Centenar, când preferăm să citim cu emoție, nu cu luciditatea rece a nonficțiunii. Trebuie neapărat să adaugi pe lista ta de lecturi acest volum dedicat celor 100 de ani pe care îi sărbătorim ca țară: „Regina Maria. Colecţia Centenarul Marii Uniri.”

Ce citeşti de Centenar: 4 cărți de istoria romanilor alături de care să sărbătorești

Colecția dedicată Centenarului și semnată Cristian Moșneanu cuprinde 12 cărți, câte una pentru fiecare lună a anului ce marchează un secol de la unire. Dacă pornim de la premisa că termenul care descrie cel mai bine marile personalități ale istoriei este „controversă”, atunci e evident că Domnitorul Mihai Viteazul a fost una dintre cele mai mărețe figuri. Unii l-au considerat vizionar, cel dintâi conducător al tuturor românilor uniți, alții l-au văzut doar ca pe un cuceritor, un „pirat” lipsit de intenții politice și îmbătat de putere, care nici măcar nu a realizat ceea ce a întreprins. Ca întotdeauna în istorie, adevărul e undeva la mijloc. Cert este că Mihai Viteazul a fost primul (și singurul, până în 1918), care a condus cele trei provincii românești. Transilvania, Moldova și Țara Românească. Deși unirea sa, în principal de factură militară, nu a mai rezistat după moartea sa din 1601, important este că a sădit în conștiința națională ideea apartenenței la același spațiu comun, la aceeași identitate, făcând astfel posibilă Marea Unire ce avea să se desfășoare trei secole mai târziu. Cum ai putea să treci tocmai peste „Mihai Viteazul. Colecţia Centenarul Marii Uniri” în misiunea de a (re)descoperi istoria noastră?

Ce citeşti de Centenar: 4 cărți de istoria romanilor alături de care să sărbătoreștiNu ne săturăm de perioada medievală și aducem acum în atenția ta o altă operă dedicată Centenarului, respectiv „Petru Cercel. Colecţia Centenarul Marii Uniri”. Fratele mai mare al lui Mihai Viteazul a fost animat de același spirit de aventurier, viața sa urmând însă un cu totul alt curs. Intelectual, inteligent, cărturar și cultivat, Petru era fiul natural al domnitorului Pătrașcu cel Bun, spre deosebire de Mihai, pe care istoriografia l-a desemnat ca urmaș nelegitim al acestuia. Purtând un cercel în ureche după model francez, care i-a atras și porecla, Petru s-a plimbat la toate marile curți regale ale perioadei, de la Paris la Istanbul, fermecând cu cosmopolitismul său și cu personalitatea șarmantă. Iubitor de femei, amator de intrigi (se pare că tot reprezentantele sexului frumos sunt cele care i-au cauzat pierderea scaunului Țării Românești), Petru Cercel a dus o viață demnă de un roman de Dumas sau de Sadoveanu, dar a fost adorat de popor precum o divinitate. E o dovadă în plus că avem cu ce ne mândri și că România noastră a dat naștere unor personalități de vază, cu viață ce depășește chiar și bogata noastră imaginație contemporană.

Ce citeşti de Centenar: 4 cărți de istoria romanilor alături de care să sărbătorești

Încheiem lista de cărți de citit de Centenar cu „Mircea cel Bătrân. Colecţia Centenarul Marii Uniri”. Ce legătură are conducătorul Țării Românești cu idealul Unirii, te vei întreba, poate? Cristian Moșneanu e mai mult decât bucuros să ne răspundă. Conducătorul cu cea mai lungă domnie din istorie a fost evocat cu sârguință de luptătorii pașoptiști, care încercau prin revoluția de la 1848 să înfăptuiască ceea ce s-a realizat abia peste 70 de ani. Desigur, mitul domnitorului credincios, devotat poporului, blând și înțelept, care înțelegea atât rostul bătăliilor, dar și al compromisului și diplomației, era poate mai potrivit cu ceea ce se înțelegea prin unire în secolul al XIX-lea și al XX-lea decât figura lui Mihai Viteazul. Însă Mircea e mai aproape de idealul uniunii și din alte puncte de vedere: strămoș direct al primului înfăptuitor al Unirii, el s-a aflat în fruntea celei mai întinse Valahii, a condus cea mai puternică armată și s-a erijat într-un adevărat arbitru al puterii din zonă, fiind respectat și ascultat. De asemenea, să nu uităm că în 2018 împlinim nu numai 100 de ani de la Unire, dar și 600 de la moartea lui Mircea cel Bătrân, o ocazie în plus de a comemora și de a ne aminti de valorile trecutului nostru.

Tu cum ai de gând să sărbătorești împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire? Care dintre aceste cărți de citit de Centenar te vor întovărăși la această ocazie măreață?

Photo by Majkl Velner on Unsplash