Întrebarea „Ce citim?” revine des pe buzele unui iubitor de cărți. Chiar dacă nu a ajuns la ultimul volum din stocul de cărți „de citit imediat” de pe noptieră, faptul că acesta se va epuiza curând îi poate trezi neliniști – printre puținele productive care există. Dependența de lectură e deloc toxică, iar supradoza nu-i posibilă. În plus, „lăcomia” de cunoaștere nu e condamnabilă, ci sursa unei bogății care nu se poate risipi.

Noi am făcut un tur prin librăria virtuală și am descoperit ce mai e nou pe piața cărții, volume apărute la final de 2018 sau chiar anul acesta. Așadar, dacă vă întrebați „Noi ce citim în februarie?” avem câteva sugestii pentru voi.

Dean King este un autor american devenit celebru prin cărțile sale non-fiction de aventuri, inspirate de evenimente istorice reale. „Sahara. O poveste adevărată despre supraviețuire”, volum considerat o capodoperă a genului, este o astfel de carte. Dean King spune povestea unui grup de marinari americani conduși de căpitanul James Riley, care au naufragiat pe coasta africană în 1815. Istoria lor este absolut reală, însă autorul cărții a vrut să experimenteze pe propria piele ce a însemnat experiența Sahara pentru marinarii americani, astfel încât a parcurs peste 160 de kilometri, pe jos sau pe cămilă, prin deșert. Bine documentată (Dean King este și istoric) și cu o descriere atât de dură a suferințelor călătorilor prin deșert încât a fost catalogată ca „pornografică”, „Sahara. O poveste adevărată despre supraviețuire” va fi curând ecranizată de compania de producție DreamWorks deținută de Steven Spielberg. Într-adevăr, aventura căpitanului James Riley și a celor doisprezece marinari de pe vasul Commerce are potențial cinematografic. Nava naufragiată pe țărmurile africane i-a adus pe marinari în fața unui pericol extrem. Capturați de nomazi, vânduți ca sclavi, aceștia au călătorit prin deșert timp de două luni, împreună cu noii lor stăpâni. Epuizarea, deshidratarea, foametea, torturile și umilințele la care au fost supuși americanii sunt descrise în pagini cu atât mai greu de parcurs cu cât știm că istoria lor e absolut reală. Singura speranță a marinarilor este doar aceea că, la un moment dat, vor fi răscumpărați din robie.

Câștigător al premiului Man Booker, Ismail Kadare propune în „Palatul viselor” o interesantă alegorie a poliției politice proprie regimurilor totalitate. Cartea a fost de altfel și interzisă în Albania și publicată ulterior în Franța, țară unde scriitorul a cerut la un moment dat azil politic.

În mod formal, Mark-Alem, descendentul unei puternice familii albaneze, este protagonistul romanului. Prin intermediul influenței unchilor săi, tânărul Mark-Alem se angajează la Tabir Saray, Palatul Viselor, cea mai influentă instituție secretă de pe vremea Imperiului Otoman. Aceasta are sarcina de a supraveghea visele oamenilor din toate colțurile imperiului, de a decodifica complicatul limbaj al subconștientului și de a-i prezenta în fiecare vineri sultanului Marele Vis. Politica imperiului este dirijată în funcție de visele furnizate de Palat, iar oamenii „vinovați” de a fi visat sunt chemați pentru lămuriri suplimentare, interogați și torturați până la moarte. Prin intermediul personajului Mark-Alem observăm din interior sinistra configurație a Palatului Viselor, adevăratul protagonist al romanului, un spațiu care se substituie realității pe măsură ce tânărul avansează în ierarhie, până ajunge în vârful ei. „Palatul viselor” este o carte care ne va aminti de atmosfera romanelor lui Kafka, purtând însă inconfundabila marcă a stilului scriitorului albanez.

Dacă în februarie avem chef să citim un thriller, putem alege „O avere periculoasă” de Ken Follett, unul dintre prestigioșii autori britanici ai genului. După cum sugerează și titlul cărții, intriga romanului „O avere periculoasă” se învârte în jurul banilor. Iar unde este multă lăcomie, există inevitabil și un număr de crime. Acțiunea cărții este plasată în epoca victoriană, în Anglia anului 1866, când un straniu și tragic accident în care este implicat un tânăr de la școala Windfield declanșează o serie de evenimente. Scriitorul urmărește ulterior saga unei familii desfășurată pe parcursul a trei decenii înțesate de lupte pentru putere, trădări, răzbunări, dragoste și multă senzualitate. Ken Follett reușește să creeze o galerie impresionantă de personaje care ne vor purta atât prin lumea bancherilor și a personajelor influente, cât și prin locurile obscure ale societății. Deținătorii marilor finanțe și moștenitorii lor se întâlnesc pe aceeași scenă cu cei care vor să parvină sau cei care luptă pentru o viață mai bună. Toți au însă ceva în comun: secrete și scopuri pe care le doresc îndeplinite cu orice preț. „O avere periculoasă” este o carte care „prinde” cititorii în povestea ei. De altfel, acesta e marele merit al lui Ken Follett, scriitor care a vândut peste 160 de milioane de volume în toată lumea.

Voi ce cărți intenționați să citiți în luna februarie?