Cu toată supărarea adulților legată de condițiile meteo extreme, copiii au primit cu încântare cele câteva zile bonus adăugate la vacanța de iarnă. Între reprizele de bătăi cu bulgări de zăpadă și alte distracții specifice anotimpului, poate că ar fi bine să adaugăm activităților zilnice ale celor mici și câteva ore de lectură. Gustul pentru literatură se dezvoltă din copilărie, iar beneficiile pe care le are cititul asupra evoluției copiilor au fost adesea descrise. Dacă nu știm ce să alegem din oferta librăriilor, iată 5 recomandări de cărți pentru copii numai bune de citit în vacanță.

  1. micul-printO carte care ar trebui citită în copilărie și recitită la vârsta maturității este „Micul prinț” de Antoine de Saint-Exupery. Personajul creat de scriitorul francez va deveni cu siguranță prieten bun al fiecărui copil care va citi această carte tradusă până acum în mai mult de 250 de limbi și dialecte. Iar adulții se vor întoarce cu bucurie și nostalgie la parabolele Micului prinț de câte ori tind să ia provocările vieții foarte în serios. „Oamenii mari nu pricep niciodată nimic și este obositor pentru copii să le dea întruna explicații” – toți copiii vor fi de acord cu Micul print, însă remarca acestuia va fi altfel decodată la maturitate. Una dintre cele mai citite, traduse și vândute cărți din toate timpurile, „Micul prinț” va da un farmec aparte acestor zile de vacanță și îi va ajuta pe cei mici să descopere nu numai stilul metaforic și provocator al autorului, ci și importante lecții de viață.

  2. aventurile-lui-paienjenelCei mici se pot delecta în zilele de vacanță cu „Aventurile lui Păienjenel” de Joe Popov, un volum lansat anul acesta, care propune întâlnirea cu un personaj amuzant și mereu pus pe șotii. Umorul cu care autoarea descrie aventurile eroului va fi apreciat de părinți, în timp ce copiii vor fi captivați de neașteptatul întâmplărilor prin care trece protagonistul.

  3. povesti-si-povestiriO modalitate prin care se poate educa gustul pentru literatură al celor mici, astfel încât lecturile să nu mai fie doar „obligatorii” și chinuitoare, este alegerea unor autori clasici, care să îi fascineze în copilărie și pe care să îi redescopere ca adolescenți. „Povești și povestiri” a lui Lev Tolstoi ar fi o alegere bună în acest sens, astfel încât la vârsta adolescenței să aleagă fără rezerve „Anna Karenina” sau „Război și pace”. Concentrând în doar câteva zeci de rânduri importante pilde despre viață și reușind să impună personaje puternice și memorabile, „Poveștile și povestirile” lui Lev Tolstoi sunt o alegere inspirată și pentru marea lor valoare educativă.

  4. stranii-surateCel mai vândut autor britanic al anilor 90, cel care a marcat unul dintre cele mai importante momente în literatura fantastică a zilelor noastre, ofițerul Ordinului Imperiului Britanic „pentru servicii aduse literaturii”, Terry Pratchett este o altă alegere inspirată pentru a petrece în mod plăcut și cu folos cele câteva zile de vacanță rămase. Fie că este vorba despre „Stranii surate”, „Piramide”, „Bărbați sub arme” sau orice alt volum din cea mai amuzantă serie fantastică a tuturor timpurilor, „Lumea Disc”, fie că sunt citite în romană sau engleză, cărțile semnate de Terry Pratchett vor facilita descoperirea unui univers pe cât de uimitor datorită fabuloasei imaginații a autorului pe atât de amuzant.

  5. crima-din-orient-expressIubitorii de suspans își pot educa gustul pentru acest gen citind unele dintre romanele clasice ale literaturii polițiste. Și ce alegere poate fi mai potrivită în acest sens decât Agatha Christie, „Regina Crimei” ale cărei romane s-au vândut în peste două miliarde de exemplare în lumea întreagă. „Crima din Orient Express”, „Zece negri mititei” sau „Noapte nesfârșită” sunt tot atâtea alegeri potrivite pentru a adăuga o notă de mister și suspans în aceste zile de vacanță. Iar Hercule Poirot sau Miss Marple vor rămâne cu siguranță repere ale inteligenței sclipitoare, inventivității și perspicacității, pe lângă farmecul aparte al fiecăruia dintre aceste personaje.

Voi ce alte recomandări de lectură pentru copii și adolescenți ați adăuga la această listă?