Luna decembrie, odată cu apropierea sărbătorilor, este acea perioadă din an în care cu toţii resimţim, mai mult ca altă dată, dorinţa de a ne exprima recunoştinţa, gratitudinea faţă de cei dragi şi a o concretiza prin daruri care să le facă plăcere. Poate că acest lucru nu ar trebui să se întâmple cu un pretext anume. Filozofii şi scriitorii au observat încă din cele mai vechi timpuri puterea uimitoare a gratitudinii de a transformă totul în jur şi de a aduce bucurie atât celui de la care porneşte, cât şi celui spre care se îndreaptă. „Gratitudinea nu este numai cea mai mare dintre virtuţi, ci şi sursa tuturor celorlalte”, spunea Cicero. Cu recunoştinţa faţă de extraordinara bogăţie spirituală lăsată nouă de autorii din toate timpurile, să descoperim ce cred 7 autori celebri despre gratitudine.

  1. „Lăsaţi-ne să fim recunoscători oamenilor care ne fac fericiţi. Ei sunt acei grădinari încântători care ne fac sufletele să înflorească”, spunea Marcel Proust. Nu putem decât să-i dăm dreptate autorului romanului „În căutarea timpului pierdut” – cu singura menţiune că aceasta este forma de recunoştinţă cel mai uşor de manifestat.
  2. În secolul al 18-lea, scriitorul şi filozoful francez Voltaire medita şi el asupra acestui sentiment. „Aprecierea este un lucru minunat”, spunea autorul romanului filozofic „Candide”. „Ea face ca ceea ce este extraordinar în ceilalţi să ne aparţină în acelaşi timp şi nouă”. Interesantă viziunea filozofului francez despre capacitatea recunoştinţei de a crea noi punţi între oameni.
  3. O definiţie impresionantă a recunoştinţei, această manifestare a generozităţii sufleteşti, o aflăm la Mark Twain. Autorul american care ne-a bucurat zilele copilăriei cu romanele sale, între care amintim „Aventurile lui Tom Sawyer”, „Prinţ şi cerşetor”, „Aventurile lui Huckleberry Finn” şi „Un yankeu la curtea regelui Arthur”, spunea: „Bunătatea este limba pe care surzii o pot auzi şi orbii o pot vedea”.
  4. Câştigătoarea premiului Pulitzer pentru romanul „Culoarea purpurie”, ecranizat ulterior de Steven Spielberg, scriitoarea Alice Walker îndemna şi ea oamenii să îşi manifeste recunoştinţa. „Să spui Mulţumesc este cea mai simplă şi eficientă rugăciune pe care o poate rosti cineva. Eu obişnuiesc să o spun foarte des. Cuvântul mulţumesc exprimă cea mai înaltă formă de gratitudine, smerenie şi înţelegere”, este de părere autoarea americană.
  5. Cu secole în urmă, în antichitatea greacă, discipolul lui Socrate, filozoful Platon spunea că „o minte plină de recunoştinţă este o minte mare, care va atrage către sine lucruri la fel de mari”.
  6. Poetul şi eseistul american Ralph Waldo Emerson ne îndeamnă şi el să ne manifestăm cât mai des şi cu orice ocazie recunoştinţa. Mai mult decât atât, în opinia sa, aceasta nu trebuie îndreptată doar către lucrurile bune care au venit în vieţile noastre, ci către tot ceea ce am experimentat. „Cultivaţi obişnuinţa de a fi recunoscători pentru toate lucrurile bune care au venit către voi și să mulţumiţi continuu. Şi pentru că tot ce aţi trăit a contribuit la ceea ce sunteţi azi, ar trebui să includeţi totul în sentimentul vostru de gratitudine”.
  7. Degeaba suntem recunoscători unei persoane sau pentru un lucru dacă nu ne manifestăm acest sentiment. Opinia îi aparţine laureatului Premiului Nobel pentru Literatură William Faulkner, care spunea: „Gratitudinea este ca energia electrică. Trebuie să fie produsă, descărcată şi folosită ca să îţi dai seama de existența ei”.

Vouă vi se pare important să spunem cât mai des „mulţumesc”?

Ce cred 7 autori celebri despre gratitudine