La fel ca fiecare dintre noi, atunci când nu scriu, autorii faimoși ai lumii au hobby-uri dintre cele mai diverse și de multe ori surprinzătoare. Haruki Murakami ne uimește cu disciplina sa de fier atunci când scrie, dar și prin modul în care reușește să-și îmbine munca de scriitor cu cele două mari pasiuni ale sale – alergatul și muzica. Legendarul Hemingway, cel a cărui viață a fost la fel de pasionantă ca și romanele sale, ar fi lăsat în orice clipă scrisul pentru o partidă de box.

În randurile de mai jos, putem pătrunde pentru câteva clipe în intimitatea unora dintre scriitorii faimoși ai lumii pentru a descoperi hobby-urile lor surprinzătoare.

  1. Lui Emily Dickinson îi plăcea foarte mult să facă prăjituri. Poeta americană era văzută adesea cu şorţul de bucătărie în faţă, frământând aluaturi şi amestecând în creme care de care mai gustoase. Imaginea poetei purtând un coş plin cu prăjituri gătite de ea a rămas emblematică până astăzi. Cei care s-au bucurat cel mai mult de pasiunea lui Emily Dickinson de a coace prăjituri au fost copiii de pe strada ei, care aşteptau cuminţi ore în şir pentru ca poeta să apară la fereastră cu un platou plin de bunătăţi pentru ei.
  2. Dacă Emily Dickinson avea un hobby care putea fi împărtăşit cu toată lumea, Franz Kafka ne surprinde cu o pasiune mai puţin obişnuită. Nu ne-am fi aşteptat ca autorul „Metamorfozei” să aibă o enormă colecţie de materiale pornografice și să fie interesat de intimităţile care pot exista între două femei.
  3. Un hobby surprinzător a avut şi Flannery O’Connor, care era pur şi simplu obsedată de creşterea păsărilor. Scriitoarea americană, unul dintre cei mai importanţi oameni de litere ai sudului Statelor Unite, creştea la ferma sa din Georgia găini, rațe, gâște şi peste 100 de păuni. De altfel, această pasăre, care apare de câteva ori în scrierile sale, a rămas un simbol al scriitoarei sudiste.
  4. Câştigător al premiului Pulitzer şi al Nobelului pentru literatură, Ernest Hemingway era pasionat de vânătoare, pescuit şi box, sport pe care-l considera chiar mai important decât munca sa de scriitor. Autorul nuvelei „Bătrânul şi marea” avea chiar şi un ring de box construit în curtea casei sale din Key West, chiar lângă piscină, pentru a putea boxa în voie cu oaspeţii săi.
  5. În afara faptului că este un alergător de cursă lungă, cu participări la ultramaraton şi triatlon, hobby destul de surprinzător pentru un scriitor, Haruki Murakami este un împătimit iubitor de jazz. Autorul romanului „În căutarea oii fantastice” a mărturisit că obişnuia să asculte jazz şi 10 ore pe zi. „Poate sună paradoxal, dar cred că, dacă nu aş fi fost obsedat de muzică, probabil că nu aş fi devenit scriitor. Chiar şi acum, după aproape 30 de ani, continui să învăţ foarte multe despre scris ascultând muzică”, spune Murakami.
  6. Femeile din toate colţurile lumii au de ce să-i mulţumească lui Mark Twain. Autorul „Aventurilor lui Tom Sawyer” era obsedat de ştiinţă şi tehnologie, fapt datorită căruia s-a și împrietenit cu inventatorul Nikola Tesla. Mark Twain a inventat el însuşi o închizătoare care urma să fie folosită la accesoriile vestimentare. Invenţia a fost patentată şi astăzi este folosită cel mai mult la fabricarea sutienelor.
  7. Autorul „Lolitei”, Vladimir Nabokov, nu a ascuns niciodată faptul că a fost un pasionat lepidopterist. Fluturii au fost marele hobby al scriitorului american de origine rusă, silit să-şi părăsească ţară natală din cauza circumstanţelor politice. Pasiunea pentru fluturi a fost moştenită probabil din familie. O specie de fluturi descoperită de unchiul lui Nabokov a fost numită chiar după numele acestei familii aristocrate. „Dacă nu ar fi fost revoluţie în Rusia probabil că m-aş fi dedicat exclusiv lepidopterologiei şi nu aş fi scris niciodată în viaţa mea vreun roman” mărturiseşte Nabokov.
  8. Voi ce alţi autori cu hobby-uri surprinzătoare ştiţi?